Jump to content

Modem Compal

Marek-26

Recommended Posts

OK, diky. 

Takze proste to co jsem koupil (Alcad AI-223) zapojim nikoliv misto, jak mi poradil prodejce - Omko, ale pres F-spojku hned za ten jejich splitter (Teleste 3DSS2-B) na TV vetvi, jo?

Jinak po vyhozeni zesilovace mi downstream power spadlo z tech 7 na -3 dBmV, to je OK? Ostatni hodnoty se zmenily jen nepatrne, a teda upstream kanalu se ukazuje porad jen 5 (Channel ID 1, 2, 3, 4, 6).

Edited by Pavel Tieff

Duvodem jsou dle vyjadreni technika VF stary nekvalitni kabely a ruseni jinymi sitemi. Coz dava smysl. Kazdopadne zesilovac to k me spokojenosti zda se perfektne resi, takze prosim jestli by mi nekdo odpovedel na muj posledni dotaz ohledne konkretniho zapojeni a hodnot signalu ktere ukazuje modem. Dekuji.

Bohužel zesilovač toto neřeší, protože nekvalitní kabeláž může dokonce vyzařovat do okolí a rušit signál někomu dalšímu. Navíc nekvalitní kabel je sám méně odolný (nebo vůbec) vůči rušení z okolí, čemuž nepomůže ani zesílení (typicky LTE/5G z BTS, jenž se dostane přímo do nekvalitního kabelu a u TV signálu vzroste chybovost na hodnotu, kdy je příjem televize nepoužitelný, přičemž zesilování to nezachrání). Zástupcem takové shitoidní kabeláže jsou veškeré účastnickém šňůry se zalisovanými koncovkami, jenž se prodávají v elektro prodejnách a jako doplněk i v prodejnách s televizory. Takže napřed vyměnit kabeláž a pak řešit zesilování, pokud to vůbec bude potřeba řešit. To je odpověď na dotaz.
  • Agree 2
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -

Vase uvaha je jiste spravna, a mam v umyslu zkontrolovat zasuvku primo u TV - jinak ale vymena kabelaze k ni vedouci neni jednoduse mozna, proto se tady ptam na zesilovac.

Poradi mi nekdo prosim s tim zapojenim? Zkusil jsem to dat za sebe a zlepseni signalu neni zdaleka takove jako pri predchozim zapojeni komplet vc. datove vetve (napr. Eurosport 2 jsem ted jen na 45% vs. 95% predtim - vzdy na min. vykon - vychozi stav uplne bez zesilovace je nula). Predpokladam problem bude v te obycejne F-spojce mezi splitterem a zesilovacem? Jde to resit nejak lepe?

Pokud jde o internet, tak ten 5. chybejici upstream kanal tedy resit nemam?

ad resit nejak lepe - napr. toto? https://allegro.cz/nabidka/antenni-kabel-2x-f-konektor-vitalco-1-0m-12014564835

nebo https://www.secomp.cz/kabel-antenni-sat-135db-4x-stineny-zlaceny-f-m-f-m-1m-cerny_d13191.html ?

Edited by Pavel Tieff

Zrovna Eurosport 2 HD v kabelovce VF (770 MHz) je náchylný na rušení 5G od T-Mobile (768–778 MHz), přičemž toto rušení nemusí mít trvalý ráz. Jestli jsi z Brna a ESP2 ti funguje na těch 45% (což je nějaká hodnota něčeho, lepší by byl samozřejmě měřák), tak si ještě můžeš blahopřát. Já ten program - díky BTS 5G na protějším domě - nepřijímám vůbec (a kabeláž mám v pořádku).

Zapojení pak bude takové, že na přívodním kabelu od VF je zásuvka (splitter), z níž jeden kabel vede přímo do modemu a na druhý kabel dáš zesilovač a ze zesilovače do TV. Ovšem opět - nemáš měřák, takže zesilování je takové všelijaké podle oka. Navíc ten zesilovač zesiluje pásmo od 86 do 862 MHz, což u kabelovky VF také není ideální, protože frekvence pro TV v kabelu jsou od 470 do 862 MHz a je tedy zbytečné zesilovat i pásma, kde se z terestriky šíří VKV, DAB+ a kdovíco ještě pochytáš ze vzduchu (86 až těch 470 MHz).
  • Agree 1
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -