Přejít na obsah

Krevety

Uživatel
  • Příspěvky

    56
  • Registrace

  • Přítomen

  • Vítězné dny

    1

Vše od uživatele Krevety

  1. Buď potřebuješ zvýšit útlum, protože signál by byl příliš silný, nebo to může sloužit také jako kontrolní bod pro případné měření, servis atd.
  2. To už by byla starost kabelovky (Vodafone)...
  3. Krevety

    Wifi kanál

    Rozdíl v kmitočtu je dost malý na to, aby se to jakkoliv projevilo. Určitě je lepší volba vyšší kanál/kmitočet, který je nezarušený, než nižší, který je již obsazený. Navíc při "plném" signálu umožňující maximální rychlost technologie není žádný rozdíl v dosahované rychlosti.
  4. Na docsisu je takový zákazník bez problému, tam jsou kapacity přes 1GBit/s na ulici a předpokládám že počet aktivních zařízení bude max ve stovkách. Vysílač s 5G dnes, když je dnes použito n78 pásmo tak má kapacitu v lepším případě několik set Mbit/s, Vodafone má penetraci tohoto pásma ze všech operátorů nejnižší, pak se dá dostat spíše tak na 100Mbit/s v případě n28. Tato kapacita musí vystačit všem mobilním i fixním zákazníkům, typicky třeba i na 5000 obyvatel, takže počet aktivních zařízení na vysilači také bude ve vyšších stovkách. Předpokládám, že zákazník s takovým provozem, kdy by využíval denně 1/5 této kapacity by byl silně nerentabilní. Upřímně takový server nemá doma co dělat a bylo by mu lépe někde v pronájmu housingu...
  5. Tak pan Mašek psal, že není telefonní maniak, nastínil rozpočet a jeho momentálního favorita. Ohledně slevy se tu vyjádřil zástupce Vodafonu, tak nevidím důvod, proč by mu tu v rámci diskuze také někdo dal tip na nejspíš lepší přístroj...
  6. Krevety

    Wifi kanál

    Bejvávalo, v EU máme 13 kanálů a nepřekrývající se jsou 1,5,9,13
  7. To už asi nemá cenu řešit, na každé připojení dnes potřebuješ reálně nějaké zařízení, které je napájeno, např. wifi klienty, DSL modemy, PON ONT... Technicky ani není možné tyto zařízení napájet jinak než lokálně a jak už taky padlo, občas je nutné udělat power cycle.
  8. Bohužel musím nesouhlasit, mobil je stejně jako docsis modem koncový prvek/zařízení sítě a používají se oba dva. Cožpak na routeru nepoužíváš plno služeb např. směrování portů, přidělování IP adres, řízení přístupu... U mobilu nám to dnes nepřijde, ale byly doby, kdy se operátoři snažili zařízení blokovat jen pro své sítě a zkoušet jiné finty jak lidem znepříjemnit život. Je na čase a bude dobře, aby totéž platilo v pevných přístupových sítích, kde poslední dobou dochází k velké konsolidaci trhu. Jednou je předávací rozhraní televizní zásuvka, tak to musí operátor dodržet. Jo až řekne, že je to ethernet a nebude za "převodník" účtovat nebo jej schová do ceny, podobně jako Cetin, tak to bude jiná.
  9. A jak by ses tvářil, kdyby totéž aplikovali operátoři v mobilních sítích, mobilní telefony pouze od operátora a jen na pronájem...
  10. Pokud chyba nebude u tebe (za zásuvkou), tak si to snad Vodafone pořeší, nevím proč by tě to mělo zajímat nebo stresovat. Řešíš to tady už dva měsíce a stále seš jeden telefon od vyřešení situace, technici jsou taky lidi, takže se určitě domluvíte 😉 Btw. operátoři často vypínají některé frekvence pokud nejsou vysílače vytíženy, obzvláště pak v nočních hodinách, často to bývá právě mezi 0-6h ranní.
  11. Si normálně objednej technika na servis, ty muxy chodí, jen je třeba pořádné kabely, které nemají problém se s stíněním, pak se ti tam žádné rušení od 5G/LTE nedostane. Až spustí mobilní sítě na 700MHz další operátoři, tak to bude stejná pohádka akorát další kanály. Příděly lze nalézt např. zde https://gsmweb.cz/clanky/freq2.htm 770MHz bude problém až spustí T-Mobile atp.
  12. A jede ti i normální Discovery? V DVB-C je to kanál 762MHz a to je přesně v oblasti "5G/LTE" od O2. Takže klasika rušení, zkusil bych vyměnit koaxiální kabel...
  13. RE200 ma jen 100Mbps porty, takže přes něj to více nepojede. Jinak jak tu psali už ostatní zkontrolovat/vyměnit kabel mezi Compalem a Archerem C6.
  14. Jasně asi je to hodně individuální, určitě se najdou případy, které nebudou úplně ono. Já to beru tak, že koho žánrově zajímají dokumenty nebo kanály pro děti, tak mu stačí balíček Family, navíc spousta těch programů pro děti je teď už v základu. Cenově to pak vychází levněji něž Komfort/Komplet, Klasik byl šíleně ořezaný, ale za to levný (upřímně spoustě lidí možná stačila i TV Start). Jinak je ale jasné, že vyšší kombinace, především pak všech balíčků, vyjde dráže.
  15. To je jednoduché, tam kde kdysi kabelovka přebrala zákazníky wifi, dsl a jiných vetchých lokálů, tak dnes optika postupně bere zákazníky kabelovce. V paneláku je často dokonce několik "optických" providerů a jejich rychlosti, ceny i koncová zařízení jsou obvykle nižší/lepší. Nicméně televize, především pak kabelovka, je do kvality a spolehlivosti pořád top, takže by mi kombinace DVB-C + GPON dávala smysl. Finančně to bohužel nevychází, levnější je TV od providera internetu nebo jak říkáš.
  16. Nicméně to třízení programů v nových balíčcích teď dává docela smysl. Někdo preferuje sport, někdo filmy ... a 18+ kanály to snad mohli už vypnout 😅 Cenově samozřejmě zdražení proti např. Komplet, ale existují i kombinace, kde to vyjde lépe než kupovat celý Komplet. Jen nechápu proč se zvětšil rozdíl pro zákazníky/nezákazníky Vodafone internetu (u základní nabídky), protože za standardní cenu to nemůže vycházet proti konkurenci vůbec dobře...
  17. A já bych naopak band steering doporučil, v blízkosti AP s tím lze dosáhnout na vyšší rychlosti v pásmu 5GHz a širšími kanály a naopak pokud už nejste v dosahu 5GHz tak se klient připojí alespoň na 2,4GHz. Nadefinovat si do zařízení dvě SSID bude na náhodě, kam se klient připojí, takhle lze docílit užitečné preference.
  18. To souvisí jak? Vypínačky jsou často jen lokálního charakteru a zdaleka se nekryjí s topologií sítě. Takže elektřina obvykle normálně jede v místech kde jsou koncové body, jen CMTS, OLT, apod. je postižena výpadkem.
  19. 5dní bez internetu pro celé sídliště to je v dnešní době teda dost, to se to nedá pořešit nějakým záložním zdrojem nebo agregátem?
  20. Nehospodárné pro koho? Já myslím, že CMTS si s tím nějak poradí... Já teda pokud snad kdykoliv pustím speedtest tak mam 99% inzerované rychlosti, takže za mě spokojenost 😁
  21. A jsou už nějaké podrobnosti nebo výsledky této akce? Mám totiž pocit, že kdysi měl podobnou smlouvu T-Mobile s CETINem a výsledky zde také neznám. Když si dnes v Ostravě vyhledám namátkou pár adres, kde je optika T-Mobilu, tak tam nelze nalézt VO nabídku CETINu nebo snad optiku Vodafonu.
  22. Potom si myslím, že je to jen otázkou času, pokud jim to domovní samosprávy neblokují... A pokud to zakopali prasklé, tak to stejně museli opravit, jinak by tam přes tlakové zkoušky a zafukování nic nedostali. Samozřejmě je možné, že některé trubičky zůstaly nevyužité.
  23. Nemám teda zkušenost přímo s GPON od Pody, ale s něčím co by se dalo popsat jako FTTB tedy optika do sklepa a Ethernet do bytu. Snad poprvé co jsem zažil, že pevný internet laguje. Nakonec jsem zjistil pomocí pingu na jejich DNS server, že někde na trase dochází ve špičce ke ztrátám paketů (1-5%), což bylo pro online hraní naprostá paráda. Samozřejmě jsem to řešil s podporou, nicméně bez úspěchu. Pro pobavení sem hodím úryvek finále komunikace s technické podpory. Po přechodu na VF a výměně Compalu za Technicolor mám už několik let klid. Bohužel mě čeká teď výměna modemu, ale zdejší uvádějí, že už lze vzít i VF Station, tak snad s ním problémy nebudou rovněž. Podu bych opravdu nedoporučil nikomu. btw. T-mobile po celé Ostravě docela šlápl do GPON taky, tak se divím, že ho ještě nemáš dostupný
  24. Asi z historických důvodů, stále mají někteří zakoupené modemy Technicolor, Compal, CA moduly apod. od býv. UPC CZ.
  25. Můžete začít 2,5Gb nebo 5Gb ethernetem a switch vyměnit až bude třeba. Cenově budete na minimálně na polovině. 2,5GbE síťovky už mají celkem dobrou adopci (poslední 2-3 roky jsou standardem u slušných PC), zatímco za 10GbE budete u všech zařízení dost připlácet.
×
×
  • Vytvořit...