Přejít na obsah

zajdee

Uživatel
  • Příspěvky

    365
  • Registrace

  • Přítomen

  • Vítězné dny

    9

zajdee naposledy vyhrál 25. listopadu 2023

zajdee má nejvíce líbivý obsah

Služby Vodafone

  • Vodafone pevný internet
    -
  • Vodafone mobilní služby
    -
  • Vodafone televize
    -
  • Vodafone zařízení
    Compal
    3xCA modul
  • Místo odběru služeb Vodafone
    Praha
  • Speedtest

Návštěvy profilu

Návštěvy profilu jsou zakázány a nejsou zobrazeny ostatním uživatelům.

zajdee's Achievements

  1. Dovolim si oponovat. Vodafone ve vyhlasenych rozhranich jako rozhrani datovych sluzeb uvadi F konektor a DOCSIS 3.0/3.1. Tzn. inzeruje pripojeni k DOCSIS siti, ne pripojeni k internetu. Mimochodem na optickych GPON sluzbach VF existuje moznost mit vlastni GPON ONT.
  2. zajdee

    Změna IP adresy

    @Ivo2003ale to je tak trochu Eintopf. Smichate nekolik terminu a konceptu a pak tim nejak operujete. V diskusi to pak produkuje jen nedorozumeni a zmateni. Privatni adresa podle RFC1918 nebo RFC6598 je totez co neverejna. Neni v Intenetu routovatelna. Z pohledu toho, pod cim je uzivatel videt z Internetu, jde vzdy o adresu verejnou. Z pohledu toho, jaka adresa se blokuje na strane serveru (poskytovatelu sluzeb), jde taky vzdy o adresu verejnou. Pokud uzivatel pujde po precteni teto diskuse za poskytovatelem sluzby a rekne mu, ze by chtel odblokovat svou neverejnou adresu, tak si provozovatel poklepe na celo a nepomuze mu. Kdyz mu naopak posle verejnou adresu Vodfone CGNATu, tak s tim ten poskytovatel neco muze udelat.
  3. zajdee

    Změna IP adresy

    Ve skutečnosti je to takhle: Neveřejná IP adresa se samozřejmě změnit může a u mobilních dat se to běžně děje (stačí se podívat do stavu sítě). Veřejná IP, na kterou operátor mapuje zákazníky (pomocí NATu) s neveřejnými adresami, se změnit může taky, u mobilních operátorů se to běžně děje (stačí se podïvat na test-ipv6.cz, poznačit si adresy, vypnout a zapnout mobilní data a podívat se tam znovu). U DS-lite se to děje taky, ale je to trochu nepředvídatelné. Provozovatel serveru vaši neveřejnou adresu nevidí (pokud mu ji nepošle třeba vaše firemní proxy v hlavičce HTTP dotazu). Vidí jen veřejné adresy a bohužel je běžné, že dochází i k zablokování těch adres, které operátoři používají pro NAT - takže pokud máte smůlu, jste skutečně spolu s půlkou města na blacklistu, jakkoli duševně ne zcela ready to zní.
  4. Apple vydava carrier updaty nekolikrat rocne. Zalezi ovsem na operatorovi, kdy s nim zmenu konfigurace zacne resit. Android ma default nastaveni dostupne online a ani tam zatim VF rekonfiguraci neposlal. Z tohohle masteru pak vznikaji buildy Androidu, takze "IPv6 by default" u VF jeste chvili nebude.
  5. Google vazne neodhaduje takhle presnou polohu podle IP adresy. CGNAT pool UPC (puvodne tusim 8k adres) byl sdileny snad celou republikou. Google pouziva GPS souradnice v kombinaci s assisted GPS (predpocitanymi daty pro rychlejsi urceni polohy) a s detekovanymi polohami wifin (ma interni databazi, kde kazde BSSID ma urcenou polohu + presnost, a tuhle databazi mu nevedomky plni uzivatele zejmena s Androidem) a polohami mobilnich bunek (kazda bunka vyzaruje v kruhove vyseci + mobil diky udajum site dokaze urcit vzdalenost od vysilace a nasledne na zaklade zachycenych bunek triangulovat polohu).
  6. Kdysi pri testech DS-Lite nepoustel UPC NAT z jedne domaci pripojky vic nez cca. 500 spojeni zaroven. To tedy muze orientacne odpovidat velikosti alokace portu na CGNATu na jednoho uzivatele. Pak by za jednou verejnou IPv4 adresou bylo cca. 120-130 domacnosti. Jak to ale mapuji na uzivatele nevim.
  7. zajdee

    IPv6 v siti VF

    6to4 tunel neni plnohodnotna IPv6 konektivita. Az se divim, ze v roce 2024 jeste funguje - asi diky Hurricane Electric, skrze jejichz sit se provoz tuneluje.
  8. zajdee

    IPv6 v siti VF

    Kabelova sit i v rezimu DS-Lite prideluje /56. Bohuzel Vodafonem dodavana zarizeni pro DOCSIS 3.1 neumi subdelegovat prefix (Compal to umel, ale zase mel jine neduhy). Moznym resenim by byl vlastni kabelovy modem (ne router), pripadne vlastni kabelovy router, ktery umi subdelegovat, ale to je zalezitost pomerne neprozkoumana. Plnohodnotny dual-stack na kabelovce je vec znama a funkcni, ale v siti VF CZ nenasazena. /56 je standard pro domacnosti, /48 pro firmy. Vodafone tady ma jeste kus prace pred sebou, stacil by ten plnohodnotny dual-stack (pote, co rozchodil IPv6 na mobilu a nekabelovkovem fixu).
  9. Nejen staticke, TM na kabelovych sluzbach vubec nenabizi rezim s vlastni verejnou IPv4 adresou. Vzdycky mate IPv6 a k tomu IPv4 za NATem (DS-Lite).
  10. A1018s pravdepodobne nepodporuje tzv. EGSM, ale jen GSM. EGSM pridava 10 MHz pasma, ale velmi stare telefony tuto cast pasma nepodporuji. Proto nejspis telefon sit v pasmu 900 MHz vubec nevidi. A 1800 MHz zase uz VF skoro nikde nema (krome Prahy a Brna, a i tam jen misty). Jeste dulezity dodatek, po refarmingu v roce 2020 u nas rozsirenou cast pasma EGSM pouziva jen Vodafone a proto jsou ostatni site videt. Pred timto rokem byly frekvence ruzne rozhazene mezi operatory, takze se tyto problemy moc neprojevovaly.
  11. zajdee

    IPv6 v siti VF

    U pevneho internetu DSL a FTTH je to hodne nove. 🙂
  12. Pokud by byl Mikrotik v roli routeru pripojeny do Station (Cable) v roli routeru, tak zadny problem byt nema. Station (Cable) nepodporuje prefix delegation, takze ani Mikrotik nemuze do LAN zadnou IPv6 oznamovat. Podobna situace je u Station (Fibre), ktera sice umi dual-stack v rezimu router, ale jeji "bridge" je jakysi pseudobridge, kde uzivatelsky router nema IPv6 k dispozici. Aneb jde o dalsi kram se zkriplenym firmwarem. 🤷🏻‍♂️
  13. Ok, a jaka med do bytu? Koax nebo UTP?
  14. Jaká technologie to je? Kabelovka, optika? A jaký modem/router? Compal, VF station i VF fibre station IPv6 podporují a routují, takže tady je něco podezřelého. Jaký výskedek máte u testu na test-ipv6[tečka]cz (když je router v režimu s povolenou IPv6)?
  15. Konfiguraci hotspotu profilem upravit (zda se) nejde. Kazdopadne doufam, ze az VF a Apple vydaji novou systemovou konfiguraci, profil nebude potreba a IPv6 bude fungovat i na hotspotu. BTW, na APN "gprsa.public" zatim IPv6 neni (zkouseno vcera).
×
×
  • Vytvořit...