Přejít na obsah

Pozor na mazání nahrávek :)


CableG

Doporučené příspěvky

Když je VTV pomalá jako šnek (čili tak nějak víc než normálně) a ze zvyku ťuknete na displej tabletu tam, kde je přehrát a ono je tam teď smazat a v následujícím dialogu dáte zpět, tak:

- v mobilní aplikaci nahrávka zmizí

- v boxu vidět je, ale nejde přehrát (chyba SV002)

 

Tohle není televize, to je pomsta nějakýho zapšklýho ajťáka lidstvu, jinak si to neumím vysvětlit 🙂 

  • 1000 Mb/s
  • -
  • Komplet
  • VTV Premium, KCF-B4003HCO, 2x Conax
  • Praha 6
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak trochu to překvapuje, když je to až takhle moc nekonzistentní (ačkoliv se mazání zruší, tak se provede a navíc různá koncová zařízení stejné platformy to reprezentují jinak - jednou nahrávka zmizí, podruhé zůstane ale nejde přehrát).

Ale tvrdit, že to, co je dneska naprosto jasný trend - tedy možnost zpětného zhlédnutí - není televize, to chce odvahu.  Jasně, není to ta televize, kterou známe z minulého století, ale až VTV opustí Conax karty do CI, tak jiná možnost než zpětné zhlédnutí nebo nahrávka na omezený čas prostě ve VTV nebude. A když si vzpomenu na aktivní odpor při registraci omylem odebraného Kaon boxu (a nebo když jsem teď chtěl sloučit dvě smlouvy - ať box nebo Conax do CI nešlo převést na jinou smlouvu), tak bych řekl, že ta doba je blíž než si myslíme.

 

Krom toho si myslím, že klasické šíření televizního signálu (pozemní nebo kabelové) čeká stejný osud, jako potkal analogové nebo digitální telefonní přípojky. Je to odsouzené k vyhynutí, ať se nám to líbí nebo ne. Satelit možná přežije. Ale nesázel bych na něj.

  • 1000 Mb/s
  • -
  • Komplet
  • VTV Premium, KCF-B4003HCO, 2x Conax
  • Praha 6
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nevím co pořád někdo tak vychvaluje zpětné sledování, které není nic jiného, než sledování ze záznamu, co tady je už od dob prvních videorekordérů a tedy v dnešní době vůbec nic zásadního. Pouze technicky pak řešeno tak, že si nenahrává přímo user pro sebe, ale nahrává to poskytovatel TV (samozřejmě se zásadním nedostatkem, což je limitovaná doba, po kterou jsou nahrávky k dispozici). Tak nebo onak, tak sledování ze záznamu je pouhým zlomkem toho, co se sleduje v reálném čase.

Pokud by VF udělal ten přehmat, že zruší DVB-C (byť klidně ale může zrušit i IPTV), pak není nic snadnějšího, než přejít např. na DVB-S2 nebo DVB-T2, což jsou dvě platformy, které přežijí zcela jistě. U netové TV bych to spíš viděl tak, že až odezní ten boom marketingu IPTV operátorů, tak opadne i zájem. Tedy ne o netovou TV celkově, ale o využívání přes IPTV operátory. Netflix, Voyo, HBO atd. budou fungovat samozřejmě i nadále.
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Proč zpětné zhlédnutí? Je to pohodlnější. Mám (doslova) desítky terabajtů nahrávek, protože vlastně nikdy jsem neměl čas se dívat na televizi v době, kdy dávali pořad, který jsem chtěl vidět. Naštěstí jsem měl (a ještě mám) software, který umí vyhledávat v EPG klíčová slova a programuje se sám (čímž se vyloučil asi nejvíc chybující parametr, tedy já). Ovšem i to má svoje limity - byť mám dva nezávislé tunery, tak se to občas sejde tak, že se nenahraje všechno. Problém jsou i dost variabilní začátky pořadů, které se nepromítnou do EPG. Místo je taky problém, ale to se dá řešit. DVB-T (resp. T2, pokud bych nahrával ze vzduchu, na DVB-S a parabolu na střeše jsem línej a taky bych musel pořídit jinej tuner) je kromě ČT prakticky výhradně SD. Tohle všechno zpětné zhlédnutí eliminuje - VF evidentně dostává zpřesněná data začátků pořadů a místo na 7 dnů zpátky (ev. 90, pokud si člověk nahrávku uloží) není až takový problém, protože zafunguje deduplikace s ohledem na ostatní zákazníky), obsah je převážně v HD. Díky zpětnému zhlédnutí jsem zjistil, že hlavně chci něco vidět, drtivou většinu si nepotřebuju uložit na věčné časy.

 

VF nezruší DVB-C (minimálně ne v dohledné době, to by nedávalo smysl) ale rozhodně zruší podporu pro vlastní zařízení s CI slotem a zůstanou jen boxy + aplikace pro televize a mobilní zařízení. Jestli DVB-S2/T2 přežijí - no, moc smyslu to nedává, nebude k tomu důvod, se zrychlováním internetu bude logické (a hlavně levnější) distribuovat signál jinak. DVB-S2 dávám větší šance, ale čekám tam podobný útok na ochranu autorských práv tak, jak je to vidět všude - operátoři kabelovek nevyřazují staré boxy s disky a nebo neruší technologie umožňující připojit zařízení umožňující záznam jen tak protože se nudí a potřebují utratit nějaké peníze.

 

Prostě budoucnost v distribuci TV signálu je internet, ať se nám to líbí nebo ne - stejně jako běží VOD služby, stejně tak poběží lineární vysílání. Ne protože je to teď populární, ale protože to je levnější a je to víc pod kontrolou ochrany obsahu. Když budu teď někde chtít přípojku ISDN30, tak mi sice službu s tímhle rozhraním poskytnou, ale nenatáhnou mi to fyzicky jako ISDN30, protože by to vyšlo moc draho, ale pošlou mi to přes IP. S TV to bude stejné - ne hned, ale časem určitě ano.

Před hodinou, cvancara napsal:

"..Krom toho si myslím, že klasické šíření televizního signálu (pozemní nebo kabelové) čeká stejný osud.." ale no ták. Je to veřejná služba...

To vysílání ČRo na AM bylo taky. Veřejná služba nemusí být muzeum technologií.

  • 1000 Mb/s
  • -
  • Komplet
  • VTV Premium, KCF-B4003HCO, 2x Conax
  • Praha 6
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

U zpětného sledování se bohužel člověk stává jeho otrokem, protože když se na něco dívá zpětně, tak mu zase utíká to, co se vysílá v reálném čase a tak pořád dokola. V případě vlastních nahrávek je to aspoň kompenzováno tím, že u nich není žádný limit a nahrávky po nějakém týdnu nebo 14 dnech nemizí. Další věc je pak ta, že spousta pořadů je dostupná přímo na webu samotných TV stanic, takže se dá zpětně sledovat takto a není k tomu potřeba IPTV operátor.

Budoucnost distribuce TV v internetu samozřejmě není, protože sítě nejsou na toto stavěny a nikdy ani nebudou, ani by to nedávalo ekonomicky smysl. Net může být vhodným doplňkem lineární TV, ale nemůže ji nahradit. Internet se občas démonizuje a připisují se mu vlastnosti, kterých ale nemůže dosáhnout. Všechno má svoje limity, i ten net ano.
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ve svém okolí nemám skoro nikoho, kdo by primárně sledoval lineární vysílání kromě zpravodajských stanic. Zpětné zhlédnutí je praktické - obsluha je stejná jako když se dívám na TV, mám tam zpravidla všechno 7 dní zpět. Weby stanic nenabízí všechno z důvodu autorských práv, ani tím zpětné zhlédnutí obvykle postiženo není (kromě stanic, kde zpětné zhlédnutí není k dispozici vůbec). Ano, nevýhoda je, že to není trvalý záznam - ale jak už jsem psal, ochrana autorských práv a s tím postupné omezování možnosti záznamu tady je a určitě nezmizí.

 

Moje první pevné připojení k internetu byla pronajatá analogová linka od SPT Telecom a na obou stranách jsem měl modem USR V.Everything a jelo to 33,6 kbps symetricky - a byl to fakt fofr, i weby jsem na tom tehdy hostoval 🙂 O limity internetu bych opravdu obavy neměl 🙂 

  • 1000 Mb/s
  • -
  • Komplet
  • VTV Premium, KCF-B4003HCO, 2x Conax
  • Praha 6
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Většina lidí zatím sleduje lineárně, kdy si večer zapne tv a nic neřeší.

Pozemní vysílání se má výhledově rušit cca za 8 let, jak plánuje ředitel ČT.

Iptv může mít dostatečnou kapacitu jen tehdy, když lineární vysílání šíří jako multicast, což znamená že server živé vysílání vysílá jen jednou pro všechny, to ale může fungovat jen u IPTV v siti jednoho poskytovatele a ani tehdy se to snad moc nepoužívá, kdysi to používala tuším poda, která pro TV taky využívala nevyužitý pár v UTP kabelu.

Večer sleduje tv např milióny lidí, při datovém toku 7 Mbps to je hodně slušný objem dat vyhozený do luftu zcela zbytečně.

Až bude většina lidí sledovat jen ze záznamu nebo zpětně, pak bude mít zrušení dvbc smysl, do té doby pokud jsou ve Vodafone při smyslech to nehrozí.

 

Česká televize v nápovědě pro Ivysilani má napsáno, že ivysilani není náhradou klasického vysílání a nelze čekat stejnou spolehlivost, přesto se snaží o to, aby  možnost sledovat ivysilani byla zpoplatněna stejně jako klasický TV přijímač.

  • -
  • -
  • Základní
  • Compal CH7465, Set-top box Premium
  • Opava
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak jsem psal - "moje většina" lidí koukne maximálně tak na zprávy a pak už si jen vyzobává to, co se vysílalo v době, kdy se nemohli na televizi dívat. Jak moc statisticky významný vzorek to je nevím, ale přijde mi to naprosto pochopitelné. Přenos TV přes IP je budoucnost, o vyhazování datového toku do luftu asi nemá smysl moc uvažovat, schválně jsem si teď pustil ČT24 a skoro se ztrácí v takovém tom běžném datovém šumu, který teče víceméně pořád. Ale jasně, když to udělají všichni, tak to už něco znamenat může, ale proto tady máme IPTV, nemusíme lpět na OTT. Taky je potřeba se na to dívat komplexně - pokud se zbavíme pozemního TV signálu, tak získáme další prostor pro bezdrátové datové služby (včetně šíření TV signálu přes IP).

 

Rušení DVB-C smysl opravdu nedává, alespoň ne v tuhle chvíli, funguje to, používá se to, VF si klidně může hrát s OTT, kterým osloví i zákazníky z jiných sítí. Co ale je ložený je útlum všeho, co má CI slot a v tom Conax kartu. S tím je potřeba se smířit.

 

Ta alibistická věta v iVysílání je historický relikt, dlouhodobě kvalita šla nahoru, taky se vylepšila technologie bránící stahování pořadů. Zpoplatnit iVysílání - proč ne, zejména pokud by se tam časem objevil i obsah, který v tuhle chvíli chybí kvůli nedořešeným autorským právům.

  • 1000 Mb/s
  • -
  • Komplet
  • VTV Premium, KCF-B4003HCO, 2x Conax
  • Praha 6
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...