Přejít na obsah

r2d2

Uživatel
  • Příspěvky

    150
  • Registrace

  • Vítězné dny

    1

Vše od uživatele r2d2

  1. r2d2

    Mobilní aplikace pro fórum

    Je to jenom PWA / Web App manifest, je to v kódu zde: <link rel="manifest" href="https://www.techforum.cz/manifest.webmanifest/"> Nezkoumal jsem, jak je to implementované - ono je takto možné dělat jenom obyčejné wrappery nad stránkou a je to takový bookmark+, ale v důsledku i celkem plnohodnotné aplikace, které umí pracovat i offline - ale zde bych čekal ten první případ.
  2. Asi bych spíše prvně kontaktoval VF infolinku než budete měnit SIM / telefon - přijde mi vysoce nepravděpodobné, že by byla závada tam, spíše se bude jednat o problém u VF.
  3. r2d2

    Modem Vodafone Station

    Reálně asi spíš těch 10, od roku 2015 do současnosti je u Google +40% podíl IPv6. A toteprve nabíhají různá povinná nařízení podpory IPv6 (nejsem toho moc příznivec, ale podíl IPv6 to rozhodně zvedá)
  4. r2d2

    Modem Vodafone Station

    V 99% případů není nutné ani nastavovat tu DNS, většina zařízení podporuje mDNS a je možné k nim přistupovat přes <název zařízení>.local. Funguje to i ve standardním nastavení Windows (pokud to není zablokované na FW toho stroje samozřejmě), stačí dat ping <název počítače>.local, možná budete překvapen že Vám to odpovídá pomocí IPv6 🤣
  5. r2d2

    Modem Vodafone Station

    @Ivo2003Ono to není reálně o tom, že by Vám IPv6 měla nabídnout nějaké výhody (nenabídne), ale o tom že IPv4 se bude více a více utlumovat a v určité fázi se z toho stane ta okrajová služba / protokol (podobně jako IPv6 v minulosti) a s tím související problémy, méně (nebo skoro žádné) testování služeb na tom, občas něco nedostupného atd., podobně jako IPv6 když tím teklo minimum provozu. Momentálně je podíl IPv6 cca 30-40% (zdroj: https://blog.cloudflare.com/ipv6-from-dns-pov/) a neůstále narůstá. V korporacích už se můžete setkat s IPv6-only sítěmi (a celkově IPv6 je tam velmi výhodné - žádné problémy s konflikty adres, VPN, ...), tento trend se dříve nebo později objeví i u normálních ISP a v určité fázi budete dostávat od poskytovatele jen IPv6 a přístup k legacy IPv4 bude přes NAT64, resp. 464XLAT přes IPv6-only síť. Např. v USA takto provozuje síť (IPv6 only s 464XLAT) T-Mobile již od roku 2014 (a přesně tam je vidět to, že IPv6 traffic funguje lépe a IPv4 má občas nějaké mouchy díky těm překladům např. u různých VPN - ale moc uživatelů to netrápí evidentně).
  6. r2d2

    Modem Vodafone Station

    @Ivo2003 Běžná hodnota je kolem 24 hodin. V praxi se to dá ale nastavit. Konec nikoho netrápí, zajímá Vás když už, tak jen přidělený prefix (ideálně /48 - ale bohužel skoro každý implementace nefiremní přípojky je v tomhle ohledu vadná a přidělují se mnohem menší prefixy). Ale stejně já osobně v takovém případě sleduji spíše co mi poslali za lokalitu / prohlížeč a jiné věci, IP adresu si nepamatuji ani u IPv4 🙂 Když se někdo prostřílí NATem, tak zjistit IP adresy všech strojů na síti je triviální. A pokud se prostřílí někdo stavovým firewallem, tak se dostane i u IPv4, protože ten NAT se pak chová jako router (i na ty neveřejné IP adresy). NAT = router + stavový firewall + přepis adres IPv6 = router + stavový firewall Z pohledu síťové bezpečnosti jsou to zcela srovnatelné vektory, v obou případech Vás chrání jen a pouze ten stavový firewall.
  7. r2d2

    Modem Vodafone Station

    K čemu si pamatovat IP adresy, když existuje DNS (většina zařízení, které poskytují nějaké služby, bude stejně automaticky používat mDNS a doménu .local - dokonce i na Windows je velmi pomalý odklon od NetBios k mDNS - takže pravděpodobně ani člověk nemusí v defaultním nastavení nic nastavovat, aby to fungovalo). To bezpečnostní riziko je úplně stejné jako u IPv4 - lidé úplně zapomínají, že existují techniky jako různé formy NAT Hole Punching, které dovolí se připojit z venku k PC za NAT. A ten IPv6 stavový firewall v defaultním nastavením pustí úplně ty stejné spojení k PC jako na IPv4 přes NAT hole punching 🙂 Vlastně ta technika je úplně stejná na IPv4 a IPv6.
  8. r2d2

    Modem Vodafone Station

    Na hodně consumer zařízení IPv6 vypnout nejde (a pokud ano, tak jenom částečně - zůstanou např. LL adresy), je to celkem běžné, takže by mě to nepřekvapilo kdyby to tak bylo i u VF modemů. Ale na druhou stranu - proč to vypínat...
  9. Tady bude velmi zajímavé, jak se to bude vyvíjet u rychlostí větší než 1Gbps (které už na optikách jsou, v zahraničí i na DOCSIS v některých lokalitách) - 10G ethernet zařízení jsou pořád velmi okrajové, maximálně 2.5G se stává mainstreamem u integrovaných síťovek (se switchi je to horší), naproti tomu WiFi 7 a různé mesh systémy zažívají velký boom (a jsou schopny dosahovat i gigabitových rychlostí při správné instalaci / dostatečném počtu nódů) a spoustu zákazníků těhle rychlých přípojek k nim pouze připojí něco takového. Nemohu říci, že z tohodle trendu ale mám radost 🙂
  10. @Iceman06A v jaké vzdálenosti od AP ? 🙂 Naměřit se dá ledasco, minimálně ve stejné místnosti a v blízkosti AP, ale reálné rychlosti (v jiné místnosti, zejména u problematických materiálů, při různých zarušeních, ostatním provozu atd.) budou někde úplně jinde. A pak samozřejmě rychlost je jen jedním z parametrů - co třeba latence a jitter... A ano, všechno je samozřejmě rešitelné i na WiFi, ale stabilní pokrytí bytu / domu WiFi gigabitovou rychlostí, srovnatelné s ethernetem, je komplikované a nákladné. A rozhodně na to nestačí integrovaná WiFi v modemu...
  11. @LukeboyKoaxial neřešíme, ten je do modemu připojený vždy. Řeší se ethernetový kabel od modemu k PC (třeba něco takového - https://www.alza.cz/alzapower-patch-cat6-ftp?dq=6592195 - pro ilustraci - jakýkoliv slušný 5E a vyšší kabel bude fungovat)
  12. @LukeboyTen modem v realném provozu po WiFi rozhodně nebude dosahovat takovýchto rychlostí - v absolutně laboratorních možná, za dobré konstelace hvězd, v reálném provozu ani omylem. Tyto rychlosti chtěji kabel - pokud byste trval na WiFi, tak v takovém případě jedině 6Ghz a WiFi 7 (něco jako U7 Pro) - ale bude to fungovat jen na malé vzdálenosti (takže by to chtělo více AP). Ale samozřejmě to chce nové / dražší AP a taky to funguje jen s novými zařízemi. Kabel je jednoznačně nejlepší volba zde. @kautskymPokud to není nějaký velmi starý PC, tak doporučuji zkontrolovat drivery, vypnout green, energy efficient ethernet, gigabit lite a podobné technologie. Realtek síťové karty na to velmi trpí. Ale může to dělat i třeba antivir.
  13. r2d2

    Modem Vodafone Station

    Tak samozřejmě 6to4 je naprosto nepoužitelný historický omyl - přesně jak tu píše i @zajdee. Je to jeden z důvodů, proč se někteří uživatelé (adminy bych to nenazýval) naučili IPv6 automaticky vypnout kdekoliv přijdou (i když třeba MS tohle označuje za nepodporované - ale reálně vše funguje). @mezcalTak určitě záleží na Vašich prioritách / preferencích, ale pokud budu mluvit za sebe, tak nemít veřejnou IP a hlavně bridge mód by byl obrovský downgrade - ten modemový router je slušně řečeno nic moc (zvýšená latence, občas nestabilní). Byl jsem na DS-Lite též, nebýt možnosti bridge módu (který vyřešil hodně problémů), tak jsem se vrátil zase zpátky k předchozímu poskytovateli. IPv6 je za mě bonus, žádná služba to reálně nevyžaduje a i když se domu připojuji taky jenom kvůli blbostem (home automatizace), tak se tak aspoň připojím odkudkoliv 🙂 @Ondrej1No moc bych se netěšil, pochybuji že dostaneme něco rozumného (/48). Ale u velkých sítí je samozřejmě IPv6 skvělé, pokud se dá zavést IPv6 only. Ale pokud řešíte věci jako VPN, tak je na zvážení aspoň ULA a nemusí se člověk vázat na ISP a jeho (často) zkriplenou implementaci.
  14. r2d2

    Modem Vodafone Station

    @Marek-26Já jsem myslel v bridge, tam je jen IPv4 a žádný dual stack 🙂 DDNS asi řeší většinu těch změn dynamické IP, ale jasně, na nic produkčního to rozhodně není, na připojení k domácímu PC stačí 🙂
  15. r2d2

    Modem Vodafone Station

    Měl by být dualstack - ale jediné, co se tu o tom psalo, bylo tohle: https://www.techforum.cz/topic/62990-routovany-subnet/page/2/#comment-475124 Ale osobně by mě ztráta IPv6 vůbec netrápila, když místo toho je v bridge veřejná IPv4.
  16. @VentoroTomu modemu podpora a certifikace nekončí, ale už skončila - je to už jenom e-waste, dobrý maximálaně jako těžítko, nepoužitelné v žádné DOCSIS síti. Takže výhodou nového modemu je max. to, že bude funkční i na stávající síti. Pokud chcete vlastní zařízení, bude lepší se poohlédnout po jiném poskytovateli a technologii připojení - DOCSIS na to není vhodný z principu svého návrhu (certifikace; process update FW z CMTS atd.; o vlastních modemech, jak moc se nevyplatí a problémech s nimi se tu psalo mockrát - stačí hledat) - zkuste třeba na https://www.mapainternetu.cz/ co je u Vás k dispozici, ale pochybuji že se dostanete na tyto ceny na jiné technologii, pokud u Vás není optika (a pokud ano, je to určitě upgrade a možná budete moci i provozovat vlastní zařízení).
  17. r2d2

    Překlopení SD stanic do HD

    To můžete říct o jakémkoliv lineárním TV kanálu - není na netu dost podobných videí / filmů / seriálů na jakékoliv video či streamovací službě? Ale jako jasně. Ale jak říkám - jako screen saver bych si to klidně občas i zapnul, kdyby to bylo v rozumné kvalitě 🙂
  18. r2d2

    Překlopení SD stanic do HD

    @Jack_6428To chápu. Já mam např. občas slabost pro Červeného Trpaslíka - ten český dabing mě prostě z nějakého důvodu baví. Vysílá to Paramount, ale dá se na to koukat opravdu jenom na mobilu, protože je to SD kanál... 😞
  19. r2d2

    Překlopení SD stanic do HD

    Popravdě ano, kdyby Mňau TV vysílala v UHD a nebyla to mazanice, tak si to možná i někdy jako screensaver na TV zapnu (ok, asi bez zvuku, ale i tak) 😹
  20. r2d2

    Překlopení SD stanic do HD

    Ona je mazanice i v tom HD, s tímto bitrate se bohužel není moc čemu divit 🙂 Ale jinak souhlas, ty SD kanály se dají zapnout tak maximálně na mobilu.
  21. Matně si vzpomínám, že mi technik říkal, že mají jiný firmware. Ale kdoví jak to je.
  22. Přesně tak, cokoliv nestandardního je u VF (a jakékoliv podobné společnosti) neskutečný problém plný nelogických kroků. Hledat v tom logiku je naprostý nesmysl.
  23. @quadra2030To je velmi rozumný přístup v DE, jsem nevěděl že automaticky každý dostane VF Station 🙂 Už jsem to tu psal několikrát - mnohem jednodušší by bylo mít cenu za pronájem jako součást ceny připojení, bylo by to i transparentnější pro zákazníka (chápu proč to tak není, ale stejně). Ale jinak VF aktualizovaný firmware vyžaduje podle podmínek připojení vlastního zařízení. Co se týká podpory, tak je samozřejmě nulová - https://www.vodafone.cz/pece/internet-data/kabelovy-internet/pevny-internet-kabel-vlastni-modem/
  24. To si musí každý zvážit individuálně jestli se mu tohle vyplatí, nebo nikoliv, resp. jaká je tam míra rizika. Z mého pohledu současná nabídka Vodafone není zlá, ale díky rozšiřování různých optických sítí zejména v metropolích, ale ztrácí na konkurenceschopnosti, což je vidět i na cenových nabídkách.A z tohodle pohledu si myslím, že Vodafone bude muset nabídnout rychlejší tarify než 1 Gbps, větší upload, stejně tak jako to nabízejí poskytovatelé na různých PON řešeních a k tomu potřebuje právě modernizaci sítě, vypnout DVB-C a zbavit se starších zařízení. A já osobně opravdu nevidím realisticky, že se to do 10 let nestane (ten modem se zaplatí za cca 7 let pronájmu jak psal @Marek-26- tzn. aby to mělo reálně nějaký smysl, musel by vydržet déle) a ani že ten modem vydrží takhle dlouho fungovat (ta poruchovost modemů narůsta s jejich vyšším výkonem), proto to z mého pohledu nemá žádný smysl. Pokud by se ten modem zaplatil za 2-3 roky, tak bych nad tím možná taky přemýšlel, ale takto ne (navíc za 10 let se může úplně změnit nabídka ostatních poskytovatelů, kteří mohou nabídnout výhodnější řešení). Ale jak se říká, proti gustu...
  25. Přenastavovat arp_ignore na 0/1 mi nepřijde jako úplně dobrý nápad 🙂 Navíc, je to jednoznačně chyba v implementaci modemu, ta IP by se měla normálně routovat a ne tohle. Ale jako workaround asi dobrý, taky jsem to musel parkrát použít
×
×
  • Vytvořit...