Přejít na obsah
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Vodafone Techforum

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Doporučené odpovědi

Odesláno

Dobrý den ve spolek,

nevěděl jsem, do které sekce to přesně patří, ale týká se to Vodafone, tak píšu sem.

Jak si jistě pamatujeme, když přišla 3G síť, operátoři ji dlouho nedokázali pořádně pokrýt. Fungovala hlavně ve velkých městech a ani tam to nebylo ideální. Když se 3G rozšířilo, už se mluvilo o LTE. Tam už to šlo rychleji – LTE se dostalo skoro všude, ale na venkově se využívalo hlavně 900 MHz (a dnes 800 MHz), kde byla rychlost maximálně kolem 100 Mbps. I tak jsme byli rádi, že na vesnici bylo alespoň 30 Mbps.

Doba ale jde dál. Bydlíme v dvougeneračním domě, místní poskytovatelé nabízejí max. 20 Mbps, Vodafone měl 30 Mbps. To už dnes nestačí – nahoře i dole máme Vodafone TV, k tomu dva počítače. Proto jsme přešli na „Připojení bez kabelu 5G“ s rychlostí 150 Mbps. Uvidíme, jaké to bude po Novém roce, kdy se po 600 GB rychlost zpomalí na 20 Mbps. Naštěstí v jednom místě v domě nám 5G běží opravdu skvěle – 150/30 Mbps.

Přesto mám pocit, že se 5G u Vodafone rozjíždí pomalu. Konkurence (např. O2) už aktivně spouští 5G SA („5G+“) a nabízí i tarify s neomezeným internetem bez zpomalení. My zůstáváme u Vodafone – máme 4 tarify, TV a internet – ale doufáme, že přijde modernizace i u Vodafone a zpomalení po vyčerpání dat se třeba zvedne aspoň na 50 Mbps.

Trochu mě překvapuje, že Vodafone více nevyužívá potenciál venkova. Kdyby tu spustil 5G (tam, kde dříve bylo i 3G na 2100 MHz), mohl by získat hodně zákazníků a konkurovat místním poskytovatelům. Konkurence začíná od velkých obcí – co kdyby Vodafone naopak začal od těch nejmenších? Pomohla by tomu i dohoda se státem o pokrývání bílých míst.

A kde by bylo spuštění 5G příliš drahé, mohl by Vodafone nabídnout alternativu – třeba formou služeb přes bezlicenční pásmo, nebo odkoupit a modernizovat některé lokální poskytovatele. To by bylo plus pro všechny.

V budoucnu se už mluví i o 6G. Zajímavá myšlenka je využití Starlinku jako přípojky tam, kde není páteřní síť, nebo technologie propojení vysílačů laserem (Huawei to zkouší). Možná to není jednoduché, ale jako inspirace do budoucna proč ne.

Každopádně bych si moc přál, aby Vodafone 5G síť dál modernizoval.

Co si o tom myslíte vy?

• Bez kabelu Naplno 5G
  • Super
  • Základní
  • Vodafone Gigacube
  • Praha
Odesláno

Těžko mluvit za všechny, kde se kdo pohybuje, ale já mám v Praze na mobilu zobrazeno 5G doma i v metru. Občas to spadne na něco jiného, ale řekl bych, že už vetšinu pohybu po Praze vidím na displeji 5G.

Je jasné, že někde podél cest, např. D1, vlakového koridoru apod. rychlost i signál různě skáče, klesá.

Obávám se však, že asi nikdy nebude pokryto 100% oblastí.

• Premium+
  • -
  • Základní
  • Vodafone Station WiFi 6
  • Praha
Odesláno

Že kdyby to bylo ekonomicky výhodné, tak už to dávno je.

Kromě nákladů na samotný HW je třeba počítat s tím, že nejde většinou zasíťovat BTS kabelem. Signál se tak šíří z BTS na BTS pomocí směrových rádiových spojů. Takže ta kapacita tam není "nekonečná". Kapacita pro celou BTS by byla 2000/200 při použití všech frekvencí?

Gemini: Protože neexistují veřejně dostupné ceníky, je nutné se spoléhat na odhady z trhu. Cena jedné pokročilé 5G SA Massive MIMO antény se odhaduje v rozmezí 20 000 až 50 000 dolarů, tedy přibližně 450 000 až 1 100 000 Kč.

Odpis bývá klasicky 5 let. Když vezmu, že by jedna anténa stála 0,5M, tak je to 100k měsíčně. K tomu náklady na vyšší spotřebu, montáž a údržbu...

• Super
  • Premium 5G
  • 18+
  • Vodafone Station WiFi 6
  • Brüx
Odesláno

@Technikus Zrovna na D1 jsou velké rozdíly mezi operátory – běžně na ní pracuji přes remote desktop v autě. U O2 jsem typicky neměl ani jeden výpadek / zásek při cestě Praha – Brno, u Vodafone typicky pět a více záseků. Je to otravné.
@bobis Psal jsem něco podobného dříve - https://www.techforum.cz/topic/63183-maxim%C3%A1ln%C3%AD-rychlost-u-neomezen%C3%BDch-tarif%C5%AF/page/9/#findComment-483976

• Premium
  • -
  • -
  • -
  • -
Odesláno
  • Centrum péče

@bobis Zmiňujete tarif Připojení bez kabelu Naplno 5G, tak k němu můžu dodat, že po Novém roce si budete moct po vyčerpání 600 GB další data plnou rychlostí (až 150 Mb/s) dokoupit za cenu podle ceníku (199 Kč za dalších 600 GB).

Co se 5G pokrytí týká, tak aktuálně je dostupné na naprosté většině území, venkov tedy nevyjímaje. Samozřejmě není ještě úplně všude a rozšiřování sítě nadále pokračuje, ale v průběhu největší výstavby 5G to byl Vodafone, který jako první pokryl prakticky celou republiku. Už jsem tu vysvětloval dříve, že naší strategií nebylo za každou cenu dosahovat rekordů v rychlosti stahování, ale nejdřív jsme 5G sítí pokryli naprostou většinu míst a následně ji dále vylepšujeme a zlepšujeme její parametry. Určitě se v budoucnu dočkáme i tzv. 5G SA, přípravné práce běží, ale konkrétní termín teď k dispozici nemám.

• Super Fibre
  • Extra
  • ALLinONE
  • Vodafone TV app Samsung
  • Pardubice
Odesláno
  • Autor

Existuje i nějaký možný plán do budoucna (např. do konce roku 2025), který lze zjistit a zveřejnit? Na VPortálu od ČTÚ lze najít tzv. zkušební provoz 4G/5G a kde se to testuje ale píše se u toho všichni operátoři, jenže třeba vím, že na daném místě je jen O2 a ne všichni (místo na VPortálu to ukazuje místo BTS ne obecně lokality).

Update: Předpokládám, že když jste 5G a fakt rychlou spustili ve vedlejší obci, pak zmizela na VPortálu z testovacího režimu, následně jste se objevili v další vedlejší obci jako v testu, tak snad následně jak se vypne test tam, dojde i na nás.

Update2: Jinak koukám, že Samsung též staví sítě jako 5G nebo chystaná 6Gi.
Samsung 5G RAN

YT: Samsung 6Gi

Upraveno uživatelem bobis

• Bez kabelu Naplno 5G
  • Super
  • Základní
  • Vodafone Gigacube
  • Praha
Odesláno
  • Centrum péče

Bohužel žádné takové veřejné plány, které bych mohl sdílet, pro vás nemám.

• Super Fibre
  • Extra
  • ALLinONE
  • Vodafone TV app Samsung
  • Pardubice
Odesláno

Přidám opět můj osobní příklad z praxe. Telefon upřednostňuje u VF 5G. Poslední dobou velmi často doma v Ostravě nemožnost se vůbec do sítě připojit, přitom v přímé viditelnosti mám několik VF BTS. Na displeji sice svítí 5G a plný signál, ale nikam se nedostanete. Netmonster hlásí 800MHz připojeno a 2100MHz odpojeno.

A když přepnu na 4G, okamžitě se to připojí k síti a jede. Sice jako s hnojem, ale jede. Po zapnutí 5G opět nic.

A v okolních vesnicích to sviští 200-600 Mbit.

U mne na sídlišti je zázrak 30 Mb.

S O2 samozřejmě naprosto žádný problém, tam to vždy sviští jako blesk, o pokrytí ani nemluvím. S "nejlepší sítí!" VF problém se vůbec připojit.

Naprostá tragédie, bez druhé karty O2 bych byl často v háji.

• Super
  • Super
  • Základní
  • Vodafone Station WiFi 5, CA modul
  • OV
Odesláno
  • Centrum péče

@bnone Pěkný den, pošlete nám prosím podrobnější informace (přesná adresa, typ telefonu, nastavení sítě v telefonu, datum, čas atd.) přes https://tam.je/dotaz, rádi to necháme prověřit.

• Premium
  • Premium
  • -
  • Vodafone Station WiFi 5
  • Praha

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

Právě prohlíží tuto stránku 0

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku

Vodafone Czech Republic a.s.,
nám. Junkových 2808/2, 155 00 - Praha 5,
IČO 25788001, sp. zn. B 6064 vedená u Městského soudu v Praze

Vodafone Czech Republic a.s.,
Junkových sq. 2808/2, 155 00 - Prague 5,
CRN 25788001, file number B 6064 kept at the Municipal Court in Prague