Jump to content

Nové tarify pevného internetu

Kytkato
Go to solution Solved by Altinik,

Recommended Posts

Je to tak, telefonní adaptér integrovaný v modemu zabírá jednu veřejnou IP adresu, takže když tam budeš mít Maximální počet zařízení 2, tak máš k dispozici jednu veřejnou IP adresu přidělenou od Vodafone,

kdo má modem v režimu router, tak ho to nemusí vůbec nijak zajímat a trápit, a kdo ho má v režimu bridge (modem), tak víc jak jedno zařízení za něj nepřipojí, každé další už pak IP adresu nedostane,

no a když to jedno připojené zařízení budeš chtít vyměnit za jiné, tak musíš nejprve restartovat modem aby si vyprázdnil paměť na poslední MAC adresu připojeného zařízení a když těch IP adres budeš mít k dispozici víc, tak můžeš například střídat dvě zařízení bez toho aniž bys musel restartovat modem.

• Agree 1
  • Disagree 1
  • Kabel 150 Mb/s
  • -
  • Komfort
  • Compal VF, VTV box, CA modul
  • Brno
  • Speedtest

V 11. 2. 2023 v 16:57, Technikus napsal:

@Zlaťák @randomofamber V retenčním tématu lze vyčíst, že třeba 300/20 šlo získat i za cca 235 Kč + pronájem modemu.

Tak to je velmi pěkná cena! Já jsem se nedostal pod 279,50 Kč + modem mám odkoupený. Chtěl jsem přejít na 250/25, ale na poprvé mi to napálili za ceníkovou cenu tedy 499 Kč a když jsem si stěžoval, že takhle ne, tak mi nabídli cenu za 299 Kč, tak jsem říkal, že to taky neberu, tak ať mi vrátí, to co jsem tam měl a vrátili.

• Kabel 300 Mb/s
  • Super
  • Komplet
  • 3x CA modul, 1x Nokia, 1x Technicolor
  • Praha

@tomus Nesouhlasím. Mám UBEE v režimu Bridge (tedy jen modem) a za ním dvě zařízení. Vlastní router coby jedno zařízení a vlastní VoIP bránu. Obě zařízení mají vlastní dynamickou IP. Takto jsem to měl už za UPC, co jsem u nich více jak 15 let, kdy to bylo dle smlouvy (Uživatel měl možnost mít připojeno až 3 zařízení.) a funguje to dosud i u Vodafone. Toto vychází ze skutečnosti, kdy uživatelé původně nedostávali router, ale čistý modem.

Osobně bych byl rád, kdyby uživatelé mohli zase dostávat čistý modem, protože nechci zařízení, o kterém vím, že jej může vzdáleně ovládat někdo cizí (minimálně Vodafone) a z mého pohledu je to v podstatě backdoor. Je samozřejmě logické, že na takové zařízení si nemohu nahrát alternativní SW/FW (OpenWrt, DD-WRT, AsusWrt-Merlin a jiné.) a dále pak takové zařízení nemá vlastnosti, které bych chtěl já. V současné chvíli tedy uživatel jako já dostane "drahý" modem-router s wifi, kdy využívá pouze funkci modem v režimu bridge a zbytečně platí za hw routeru s wifi a za o něco větší spotřebu el.energie... Už párkrát se mi v minulost stalo, že mě UPC přepnul z režimu bridge do režimu router, a automaticky nastavili wifi (Kdy dříve UPC mělo službu Wi-Free , se kterou jsem nesouhlasil, a která akorát zaneřádila pásma v panelovém domě, ve kterém bydlím.).

Chápu, že většina uživatelů je "Běžný Franta Uživatel" a takové věci neřeší, ale já to vidím tak, že uživatelé zbytečně platí za něco, co by nemuseli a místo 70-100Kč/měs. by mohli platit i méně jak 50Kč/měs. Mohli by si pořídit třeba jen jednoduchý router za pár stovek a místo drahého pronájmu, který se po letech užívání několikanásobně přeplatí.

• Agree 2
  • 300 Mb/s
  • -
  • Komfort
  • UBEE EVW3226 (bridge), 3x CA vlastní
  • Praha, Černý most I.

A jsme zase u toho, že DOCSIS je prostě jiný, cena modem only zařízení není o mnoho nižší než router s WiFi (a pronájem by už určitě nebyl 50/měsíc) a ta spotřeba o tolik nižší také není. A s tím ovládáním, je tam i ta druhá strana a to dohled. Ad Wi-Free – využíval se stejný kanál, který měl uživatel nastavený u své WiFi, takže žádná větší obsazenost/zaneřáděnost se nekonala. 

• Agree 3
  • Disagree 1
  • Super
  • Premium 5G
  • 18+
  • Vodafone Station WiFi 6
  • Brüx
  • Speedtest

@Marek-26 Nesouhlasím. Nejlevnější WiFi routery v kategorii Touchston (bez modemu a VoIP) se pohybují okolo 2000Kč k tomu je třeba ještě doplnit VoIP modem za +-500Kč. Kolik stojí samotný modem netuším, ale +-2500Kč je zde navíc a i kdybychom šli na 1/2, tak je to něco, co není potřeba a cenový rozdíl není marginální.

V současné chvíli má můj UBEE wifi-router-modem papírovou spotřebu 7W a Touchstone 17-24W. To je rozdíl 10-17W a to je při 7Kč/kWh asi 600Kč za rok... Kdyby se z Touchstone vzal jen modem, vsadím své levé varle, že by neměl větší spotřebu jak 10W.

Co se týká Wi-Free, tak u nás v paneláku UPC tímto obsazovalo tak 1/2 kanálů, další zabírali sousedé vlastními wi-fi routery a já jsem si pravidelně vyhledával, která z možných kombinací dvou kanálů (pro 2x20MHz, tj. 40MHz) je nejméně zaplácaná, takže obsazenost/zaneřáděnost se konala, jinak bych o tom ani nemluvil...

Edited by randomofamber
  • 300 Mb/s
  • -
  • Komfort
  • UBEE EVW3226 (bridge), 3x CA vlastní
  • Praha, Černý most I.