Technikus Posted February 11, 2023 Share Posted February 11, 2023 (edited) V čem přesně tato položka spočívá? Co omezuje? Co když je router v režimu bridge? Edited February 11, 2023 by Technikus Quote Premium - Základní, Cinema Vodafone Station WiFi 6 Praha Link to comment Share on other sites More sharing options...
MSwamp Posted February 12, 2023 Share Posted February 12, 2023 Kolik dostavu veřejných IP adres. Mám Modem v bridge režimu a připojeny dva routery. Každý má jinou veřejnou IP. Třetí "pozice" by měla být pro telefon. Quote Super - Základní Compal CH7465, CA modul Štatl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sparrow Posted February 12, 2023 Share Posted February 12, 2023 Já tam mám jen 2 Quote Super Red Basic Základní Compal CH7465, CA modul Praha 10 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ivo2003 Posted February 12, 2023 Share Posted February 12, 2023 Telefon zabírá jednu ip? Telefon by měl být zvlášť a na uživatelském netu nezávislý. Quote Start - Základní Compal CH7465 Opava Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomus Posted February 12, 2023 Share Posted February 12, 2023 Je to tak, telefonní adaptér integrovaný v modemu zabírá jednu veřejnou IP adresu, takže když tam budeš mít Maximální počet zařízení 2, tak máš k dispozici jednu veřejnou IP adresu přidělenou od Vodafone, kdo má modem v režimu router, tak ho to nemusí vůbec nijak zajímat a trápit, a kdo ho má v režimu bridge (modem), tak víc jak jedno zařízení za něj nepřipojí, každé další už pak IP adresu nedostane, no a když to jedno připojené zařízení budeš chtít vyměnit za jiné, tak musíš nejprve restartovat modem aby si vyprázdnil paměť na poslední MAC adresu připojeného zařízení a když těch IP adres budeš mít k dispozici víc, tak můžeš například střídat dvě zařízení bez toho aniž bys musel restartovat modem. 1 1 Quote Kabel 150 Mb/s - Komfort Compal VF, VTV box, CA modul Brno Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pepe Posted February 13, 2023 Share Posted February 13, 2023 V 11. 2. 2023 v 16:57, Technikus napsal: @Zlaťák @randomofamber V retenčním tématu lze vyčíst, že třeba 300/20 šlo získat i za cca 235 Kč + pronájem modemu. Tak to je velmi pěkná cena! Já jsem se nedostal pod 279,50 Kč + modem mám odkoupený. Chtěl jsem přejít na 250/25, ale na poprvé mi to napálili za ceníkovou cenu tedy 499 Kč a když jsem si stěžoval, že takhle ne, tak mi nabídli cenu za 299 Kč, tak jsem říkal, že to taky neberu, tak ať mi vrátí, to co jsem tam měl a vrátili. Quote Kabel 300 Mb/s Super Komplet 3x CA modul, 1x Nokia, 1x Technicolor Praha Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zlaťák Posted February 13, 2023 Share Posted February 13, 2023 @Pepe Já mám taky odkoupený modem a za stejný tarif platím 323Kč. Na druhou stranu na druhé adrese mám 50/3 a platím 284Kč s vlastním modemem. Quote Basic Red Basic Základní CA modul Brno Link to comment Share on other sites More sharing options...
randomofamber Posted February 14, 2023 Share Posted February 14, 2023 @tomus Nesouhlasím. Mám UBEE v režimu Bridge (tedy jen modem) a za ním dvě zařízení. Vlastní router coby jedno zařízení a vlastní VoIP bránu. Obě zařízení mají vlastní dynamickou IP. Takto jsem to měl už za UPC, co jsem u nich více jak 15 let, kdy to bylo dle smlouvy (Uživatel měl možnost mít připojeno až 3 zařízení.) a funguje to dosud i u Vodafone. Toto vychází ze skutečnosti, kdy uživatelé původně nedostávali router, ale čistý modem. Osobně bych byl rád, kdyby uživatelé mohli zase dostávat čistý modem, protože nechci zařízení, o kterém vím, že jej může vzdáleně ovládat někdo cizí (minimálně Vodafone) a z mého pohledu je to v podstatě backdoor. Je samozřejmě logické, že na takové zařízení si nemohu nahrát alternativní SW/FW (OpenWrt, DD-WRT, AsusWrt-Merlin a jiné.) a dále pak takové zařízení nemá vlastnosti, které bych chtěl já. V současné chvíli tedy uživatel jako já dostane "drahý" modem-router s wifi, kdy využívá pouze funkci modem v režimu bridge a zbytečně platí za hw routeru s wifi a za o něco větší spotřebu el.energie... Už párkrát se mi v minulost stalo, že mě UPC přepnul z režimu bridge do režimu router, a automaticky nastavili wifi (Kdy dříve UPC mělo službu Wi-Free , se kterou jsem nesouhlasil, a která akorát zaneřádila pásma v panelovém domě, ve kterém bydlím.). Chápu, že většina uživatelů je "Běžný Franta Uživatel" a takové věci neřeší, ale já to vidím tak, že uživatelé zbytečně platí za něco, co by nemuseli a místo 70-100Kč/měs. by mohli platit i méně jak 50Kč/měs. Mohli by si pořídit třeba jen jednoduchý router za pár stovek a místo drahého pronájmu, který se po letech užívání několikanásobně přeplatí. 2 Quote 300 Mb/s - Komfort UBEE EVW3226 (bridge), 3x CA vlastní Praha, Černý most I. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek-26 Posted February 14, 2023 Share Posted February 14, 2023 A jsme zase u toho, že DOCSIS je prostě jiný, cena modem only zařízení není o mnoho nižší než router s WiFi (a pronájem by už určitě nebyl 50/měsíc) a ta spotřeba o tolik nižší také není. A s tím ovládáním, je tam i ta druhá strana a to dohled. Ad Wi-Free – využíval se stejný kanál, který měl uživatel nastavený u své WiFi, takže žádná větší obsazenost/zaneřáděnost se nekonala. 3 1 Quote Super Premium 5G 18+ Vodafone Station WiFi 6 Brüx Link to comment Share on other sites More sharing options...
randomofamber Posted February 14, 2023 Share Posted February 14, 2023 (edited) @Marek-26 Nesouhlasím. Nejlevnější WiFi routery v kategorii Touchston (bez modemu a VoIP) se pohybují okolo 2000Kč k tomu je třeba ještě doplnit VoIP modem za +-500Kč. Kolik stojí samotný modem netuším, ale +-2500Kč je zde navíc a i kdybychom šli na 1/2, tak je to něco, co není potřeba a cenový rozdíl není marginální. V současné chvíli má můj UBEE wifi-router-modem papírovou spotřebu 7W a Touchstone 17-24W. To je rozdíl 10-17W a to je při 7Kč/kWh asi 600Kč za rok... Kdyby se z Touchstone vzal jen modem, vsadím své levé varle, že by neměl větší spotřebu jak 10W. Co se týká Wi-Free, tak u nás v paneláku UPC tímto obsazovalo tak 1/2 kanálů, další zabírali sousedé vlastními wi-fi routery a já jsem si pravidelně vyhledával, která z možných kombinací dvou kanálů (pro 2x20MHz, tj. 40MHz) je nejméně zaplácaná, takže obsazenost/zaneřáděnost se konala, jinak bych o tom ani nemluvil... Edited February 14, 2023 by randomofamber Quote 300 Mb/s - Komfort UBEE EVW3226 (bridge), 3x CA vlastní Praha, Černý most I. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts