Přejít na obsah

TechniSat ISIO C -dva multimediální dvoutunerové HD PVR boxy


Návštěvník Kodl

Doporučené příspěvky

Návštěvník Kodl

V ČR jsou již dostupné skladem oba "nadupanější" multimediální kabelové dvou-tunerové HD PVR set-top boxy TechniSat z řady "PremiumLine - ISIO C" s podporou HbbTV, které jsem zmiňoval v květnu v recenzi jedno-tunerového TechniSat TechniStar K1- viz téma TechniSat TechniStar K1 - alternativní HD PVR Box zde na upczone.

Tyto dva set-top boxy - TechniSat Digit ISIO C a TechniSat DigiCorder ISIO C - se liší jen v maličkostech, proto zde společné téma.

Významné vlastnosti obou:

  • 2 tunery, tj. možnost současného sledování/nahrávání 2 programů
  • Nahrávání, timeshift
  • Nahrané pořady lze z přístroje přenést a dále zpracovávat a zálohovat na PC
  • Skvělá kvalita obrazu, jak je u přijímačů TechniSat zvykem
  • Ethernet připojení k síti - webový prohlížeč + uPnP/DLNA (Twonky Media) Server + uPnP/DLNA client + možnost vzdáleného nastavení nahrávání
  • Podpora standardu HbbTV (viz HbbTV aplikace České televize i HbbTV aplikace společnosti UPC (viz popis na stránkách dovozce Omko Digital a.s. - odkazy výše - nebo též snímky obrazovek v odstavci "Aktualizováno" na konci mé recenze TechniSat TechniStar K1
  • Rozlišení až FULL HD 1920x1080p
  • Podpora všech běžných formátů pro přehrávání multimédií (XVid, DivX, mkv, ...)
  • Funkce PiP (obraz v obraze)
  • 3-letá záruka (po registraci na webových stránkách TechniSat)

Zápory, které jsem objevil během 3 měsíců provozu Digit ISIO C:

  • UPC používá ochranu párováním přístupové karty se zařízením. Své karty však, bohužel, páruje pouze se svými "smluvními" set-top boxy a se svými CA moduly. Nelze tedy využít přímo dvou integrovaných čteček karet systému Conax, ale je nutné zakoupit CA modul(y) s přístupovou kartou od UPC a ten(ty) teprve vložit do CI+ slotů přístroje
  • V současné době mají oba přístroje problém se současným provozem dvou modulů UPC CI+ (těch nových), takže prozatím je pro současné využití obou tunerů nutné v přístroji použít kombinaci jednoho nového CI+ modulu a jednoho staršího (obyčejného) CI modulu (funkčnost ověřena)
  • V současné době webový prohlížeč nepodporuje formát Adobe Flash, ale podle informací z podpory TechniSat to vypadá, že snad na podzim 2012 by měla vyjít aktualizace, která to bude řešit
  • Nenašel jsem způsob, jak přístroji při přehrávání video-souborů vnutit textové titulky (formát sub/srt)

Odlišnosti přístrojů (viz také stránka TechniSat PremiumLine):

  • Digicorder má integrovaný pevný disk (1TB). K Digit je pro nahrávání (i pro přehrávání a/nebo uPnP server) nutné připojit externí pevný disk přes rozhraní USB nebo eSATA
  • Digicorder má aktivní chlazení (zřejmě kvůli integrovanému pevnému disku). Stížnosti na hlučnost jsem však na webových diskuzích nezaznamenal
  • Digicorder má šířku standardního hifi, Digit je užší
  • Digicorder má "hezčí" LED displej, Digit obyčejnější bodový
  • Digicorder má "hezčí" hliníkové dálkové ovládání s podstavcem
  • Digicorder je (celkem logicky) dražší

Pište sem případné vaše dotazy. Pokusím se na ně postupně odpovídat. Případné záludnosti mohu ověřovat doma na svém Digit ISIO C.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Kodl

Tomus: v praxi mám já (Digit ISIO C) i jeden jiný člověk, který vlastní Digicorder ISIO C vyzkoušeno, že pokud do přístroje vložíme dva CI+ moduly UPC, tak přístroj začne při přepínání programů hlásit chyby nebo úplně zatuhává.

Oba však máme naštěstí doma i původní starý CI modul, který dodávala spol. LICA. Kombinace 1 CI+ modul a 1 starý CI modul současně je v přístroji funkční.

Problém jsme nahlásili českému distributorovi, TechniSat si nechal poslat přesnou konfiguraci jak samotného přístroje tak i kompletní identifikaci těch našich modulů. Prý se na odstranění problému pracuje.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

docela uvažuju o digicoderu, CI kartu od Licy mám v televizi, takže bych jen doobjednal dvě CI+ od UPC a bylo by to funkční ...

Kaon je prostě děs, ani po výměně za novější model s externím zdrojem prostě nefunguje uspokojivě, otázka na majitele Technisatu, funguje bez nahodilých restartů, žádné problémy s vypadáváním obrazu přes HDMI, nahrává vše co se přes EPG naprogramuje, reakce na dálkové ovládání je svižná, webový prohlížeč je použitelný? Nějaké jiné zajímavé poznatky? Díky za reakci.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Kodl

Pokud máš doma starší CA modul s kartou od Licy, tak skutečně není problém - provozuji takto doma "TechniSat Digit ISIO C" už půl roku. Také jsem do něj vložil starší modul z TV a dokoupil jsem dva novější CI+ moduly - jeden do TV a jeden na doplnění do TechniSatu.

K tvým dotazům:

ad nahodilé restarty) Nezažil jsem nahodilé restarty. Už jsem ale zažil zatuhnutí - to když jsem kdysi přístroj trápil tím, že jsem testoval tehdy ještě naprosto nedoladěné HbbTV aplikace České televize. Musel jsem jej tehdy restartovat (stačí dlouze podržet vypínací čudl na dálkovém ovládání). V nové verzi firmwaru (teď z prosince) jsou HbbTV aplikace ČT mnohem svižnější a spolehlivější. Řekl bych ale, že to není ani tolik novou verzi firmwaru, jako že spíš ČT konečně zapracovala na kvalitě a kompatibilitě svých aplikací při příležitosti vypuštění té nové HbbTV aplikace "TV Program". (Mimochodem, ta je celkem pěkná a použitelná viz http://www.ceskatelevize.cz/hbbtv/) . Až bude v příštím roce tato aplikace propojená s možností spustit pořad z archivu ČT (iVysílání), tak to bude super. V běžném provozu žádné restarty, žádné zatuhávání.

ad vypadávání obrazu přes HDMI) Zažil jsem, ale pouze v případě, že zapauzuji nějaký program (timeshift) tak prvních pár sekund občas na TV vypadne ten "stojící" (zapauzovaný obraz) a zobrazí se na chvíli zrnění. Pak se ten zapauzovaný obraz znovu objeví. Po pár vteřinách to přestane takhle problikávat a zůstane na obrazovce už korektně ten zapauzovaný obraz. Jakoby měl Technisat problém ten statický obraz zobrazit. Dobrá zpráva ale je, že "na funkci to nemá vliv" :). To znamená, že ta pauza, kterou stiskneš skutečně začne program hned nahrávat. Pak když dáš znovu "Play", tak normálně sleduješ pořad od chvíle zapauzování bez jakýchkoliv výpadků obrazu.

ad spolehlivost nahrávání) Nahrává naprosto spolehlivě to, co přes EPG (nebo i jinak) nastavíš.

ad reakce na dálkové ovládání) skutečně velmi svižná. Zobrazení i listování EPG perfektně svižné. (navíc - při vhodném nastavení si v noci TechniSat automaticky projde všechny multiplexy a posbírá z nich EPG data, takže při zobrazení vidíš EPG informace ze všech programů - nemusíš ten multiplex alespoň na chvíli naladit).

Ke svižnosti poznámka) Nevím jak je rychlé přepínání kódovaných programů na Baby Kaonu, ale připrav se ale na to, že v TechniSat ISIO přepnutí na kódovaný program trvá docela dlouho - klidně i 3-4 vteřiny. Přepnutí na nekódovaný program je celkem rychlé (1-2 vteřiny). Jsem zvyklý si vybírat program pomocí názvů a popisů v EPG, takže mi pomalejší přepnutí příliš nevadí. Navíc většinou přepínám mezi nekódovanými českými programy, kde je přepínání rychlé. Píšu to sem ale proto, že by to mohlo vadit někomu, kdo je zvyklý přejíždět programy pomocí tlačítek "Program+/Program-" a vybírat si tímto způsobem z těch cca. 120 programů.

Z pomalejšího přepínání kódovaných programů však nelze vinit TechniSat. Vyplývá to z použití modulů. Přístroj musí pro dekódování (kódovaného) programu komunikovat s modulem a to je ta prodleva, než obraz naskočí. Dočetl jsem se kdysi na webu, je to obecně vlastnost přijímačů a televizí různých značek, pokud se dekódování děje přes CA modul.

Pokud by Lica byla schopna zpárovat kartu UPC přímo s přijímačem TechniSat ISIO (přístroje Digit ISIO i Digicorder ISIO párování s Conax kartou - Conax chipset-pairing - podporují), tak bychom nepotřebovali moduly a nejenže bychom ušetřili peníze, ale i to přepínání by bylo rychlejší.

ad síťové služby - webový prohlížeč, youtube, atd.) Kdysi jsem webový prohlížeč zkoušel. Mám doma dokonce i originál klávesnici "Technisat ISIO Control". Přesto mi přišel webový prohlížeč celkem málo použitelný. Už si přesně nepamatuji proč. Rozhodně webový prohlížeč v TechniSat ISIO nepodporuje Flash, takže se na většině webů nepodíváš ani na videa ani na fotogalerii. V novém firmwaru z 5.12.2012 je již dostupný YouTube (přes jeho HTML5 rozhraní). Funguje dobře. Ve zmíněné nové verzi software jsem zatím nezkoušel web-prohlížeč. Vyzkouším a napíšu sem aktuální poznatky.

Co mně zamrzelo z multimediálních vlastností přístroje je fakt, že při přehrávání multimedií (DivX, XVid, ... - přehrávám většinou ze sítě) nezobrazí textové titulky (ze souborů *.sub nebo *.srt). Není to dokonalý síťový multimediální přehrávač. Naštěstí mám i bluray přehrávač LG BD660 (nedávno jsem jej koupil za úžasných 2000Kč - za ty prachy ... :) ... ), který s tím problém nemá.

Když to shrnu - po zkušenosti s Handanem a pak i Kaonem jsem chtěl mít doma spolehlivý přístroj. Tím rozhodně Technisat Digit ISIO C je. Jsem velmi spokojený. Vidím v něm ale i potenciál, který Němci (zatím) nevyužili. Kdoví ale, jestli by se přidáváním dalších softwarových vychytávek právě nestal přístroj nespolehlivým.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník zka

Ne že bych tady chtěl rušit něčí kruhy, ale za 16000,- kč (což je cena uváděná v těch odkazech) bych si představoval 100% funkční přístroj, a ne tento nedodělek - jinak se k vyčtu chyb vyjádřit nelze. Navíc je k ceně potřeba připočítat cenu za moduly, a rozjet 2 tunery pokud nemáte starý modul zřejmě ani nejde.

 

Vůči popisu problémů, které jste uvedl, je Kaon za 5000,- kč zcela boží přístroj, která má jen mírně komplikovanější přenos dat do PC.

PS: nemám pocit, že bych měl nespolehlivý přístroj - za 2 roky používání nechyběla ani jedna jediná nahrávka a že nemálo krát nahrávám i 2 HD kanály současně.... - samozřejmě občas Kaon spadne při přepínání kanálu - ale 1x za týden to přežiji....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Kodl

Jen pár poznámek v reakci na "zka":

Ceny přístrojů u omko.cz:

TechniSat Digit ISIO C: 9.780,- Kč vč. DPH

TechniSat Digicorder ISIO C: 15.590,- Kč vč. DPH.

Připočtěme 2 CA moduly UPC á 1000 Kč:

TechniSat Digit ISIO C: 11.780,- Kč vč. DPH

TechniSat Digicorder ISIO C: 17.590,- Kč vč. DPH.

V mém případě jsem si k Digit ISIO přikoupil externí disk s rozhraním eSATA My Book AV 1TB za 2.500,- Kč.

Tedy pro další srovnávání uvedu výslednou cenu s dvěma UPC moduly a s výše uvedeným 1TB diskem:

TechniSat Digit ISIO C: 14.280,- Kč vč. DPH

TechniSat Digicorder ISIO C: 17.590,- Kč vč. DPH.

I se započtením 1TB disku tedy vychází Digit ISIO C o více než tři tisíce levněji nežli Digicorder. Navíc externí disk je přece jen flexibilnější řešení, než disk integrovaný.

"zka": píšeš ve svém příspěvku o nedodělcích a výčtu chyb.

Já, jako dlouhodobý uživatel přijímače a autor příspěvku, o který se zřejmě opíráš, vím jen o jediném problému - to je ta koexistence dvou CI+ modulů UPC od výrobce SmiT. Chápu, že pro klienty kabelovky UPC, kteří nemají k dispozici starší CA modul, je to dost zásadní problém, ale nikde jsem neviděl napsáno, že problém je na straně TechniSatu. TechniSat v budoucnu chce problém řešit, ale to neznamená, že je to jejich problém. Běžně se i u satelitních přijímačů všech možných značek stává, že koexistence dvou CA modulů dělá problémy. Mimochodem, často se v tomto kontextu píše právě o modulech SmiT.

Vypadá to však, že se rýsuje ještě i jiné řešení. Ve dvou nejnovějších verzích firmware pro satelitní varianty ISIO přístrojů se objevila funkce "late descrambling", tedy "opožděné dekódování nahrávky". Přijímači pak stačí pro příjem dvou kódovaných programů jediný modul s kartou. Aktuálně sledovaný program pomocí modulu v reálném čase dekóduje a druhý-nahrávaný program ukládá v původní zakódované podobě a dekóduje jej až když je CA modul volný.

Kabelové varianty přijímačů přebírají vychytávky implementované v satelitních přijímačích s mírným zpožděním (1 - 2 měsíce), ale myslím si, že tato funkce brzy přijde i do jejich SW.

"zka": jaké jsou ty další nedodělky a chyby, které máš na mysli?

Nevýznamné probliknutí obrazu při zapauzování při aktivaci timeshiftu? To asi ne.

To, že nemá podporu Adobe Flash? Přece to není HTPC! I to ale částečně vynahradili podporou HTML5 - podobně jako to udělali u Applu. Když vynecháš HTPC, kolik jsi viděl "obývákových" přístrojů s webovým prohlížečem, který má podporu Adobe Flash?

To, že nemá přijímač podporu textových titulků při přehrávání DivX/XVid? TechniSat nikde nedeklaroval, že ji má nebo bude mít. Zřejmě to TechniSat (a asi obecně Němci) nepovažují za vlastnost, kterou by jejich přístroje měly mít. Navíc, TechniSat není multimediální přehrávač. Je to komfortní set-top box. I tak klobouk dolů, co všechno z multimedií (i síťových) zvládá. Co se týče síťových uPnP/DLNA - má v sobě implementovaný Twonky Media Server, který není špatný. Fakt, že nemá podporu pro textové titulky sub/srt, mě sice mrzí, ale za chybu nebo nedodělek se to u set-top boxu označit nedá. V příspěvku jsem to neuváděl jako nedostatek, ale jako informaci, aby si náhodou někdo nedělal plané naděje, že tímto jediným přístrojem vyřeší doma úplně všechno.

Hledisko ceny uznávám. Němci si za své přijímače nechávají hóóódně dobře zaplatit. Jako vždy je na výběr. Buď zvolíš kompromis a ledacos oželíš nebo ti ten přístroj za ty peníze stojí. Pro zákazníka UPC to znamená v případě modelu Digit s dvěma UPC moduly a externím diskem vydat cca. 14 tisíc Kč s DPH. V lepším případě, až kabelové přístroje přeberou od satelitních tu zmiňovanou funkci "late descrambling", to bude 13 tisíc Kč s DPH.

Výčet pozitiv, kvůli kterým má smysl přijímač pořídit, je uveden jinde, kromě jiného i v úvodním příspěvku. Kdo má zájem, najde si je. Do blízké budoucnosti se jeví důležitá i stále ještě dost opomíjená podpora HbbTV.

Pozn.: já bych třeba nechtěl kvůli přenosu nahrávky na domácí NAS porušovat záruku set-top boxu vyšroubováváním disku.

Pro majitele iPhone, iPad a Androidích mašinek - k vlastnostem, které jsem uváděl v úvodu tématu nyní přibyla možnost vzdáleného přístupu pomocí aplikace

. Aplikace v mobilu funguje nejen jako dálkové ovládání přijímače, ale umožňuje také nastavit nahrávání z EPG.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...