Přejít na obsah

Doporučené odpovědi

Odesláno

@dad18 Všechny STB co Vodafone nabízí mohou být DVB-C či OTT, je to stejný HW. Nejde jen tak přepnout na dálku, jak se ten STB v systémech nastaví na začátku, tak jede celou dobu. Takže například, budu mít VTV Play jako DVB-C a přestěhuji se mimo síť. VTV Play budu muset vrátit a dostanu jiný, který bude nastaven jako OTT, ale HW bude identický.

• Super
  • Premium 5G
  • 18+
  • Vodafone Station WiFi 6
  • Brüx
Odesláno
V 16. 5. 2025 v 22:14, CableG napsal:

Vzhledem k tomu, že internet a dvb-c mi sem leze stejným koaxem, tak se případné výpadky prakticky překrývají, ...

Z mé zkušenosti vypadávají někdy nezávisle. Nejde Internet, ale TV ano, někdy nejde TV a Internet, no a někdy nejdou oboje. Hodně záleží na tom, kde co vypadlo či se opravuje respektive řeší. U mě překrývající výpadky nebývají obvyklé, spíš vypadává víc Internet a TV funguje...

U DVB-C si můžu nahrát více pořadů souběžně, pak je můžu mít třeba rok (Ano, pro příklad uvádím až absurdní dobu.) archivované než se k nim rodina dostane. Při přehrávání nemusí fungovat internet ani televize, mohu přeskakovat reklamy, mohu si nahrávku přenést do PC a tam si z hodinového pořadu/dokumentu vyseknout 5 minutový úsek, který mě zajímá... IPTV má také archív, ale omezený na 3 měsíce a max. 100 hodin, což pro někoho může být hodně, ale pro jiné málo, především, kdy máte větší rodinu s různým zaměřením. Nevím jak moc je možné u IPTV přeskakovat reklamy a zda je možné si z pořadu stáhnou část záznamu do PC. Nevýhodou nahrávání DVB-C v porovnání s IPTV, jsou problémy s časovými posuny programů a nebo výpadky, takže si člověk pořady nahrává s časovým předstihem (Nahrávání se zapne o 10, 20,... minut dříve.) a časovým přesahem (Nahrávání se vypne o 10, 20,... minut později.) a pak také opakování pořadů pro případ výpadku, takže potřebujete větší kapacitu disku (Běžná obsazenost mého 1TB disku je průběžně 50-80%, kdy v okurkové sezóně jako jsou letní prázdniny apod. se disk "vyprázdní" s tím, že je obsazen tak z 10-20%.).

• 300 Mb/s
  • -
  • Komfort
  • UBEE EVW3226 (bridge), 3x CA vlastní
  • Praha, Černý most I.
Odesláno

Že se mnou nesouhlasíte je vaše volba, ok, ale já jen pokládal otázky a nikdo mi neodpověděl a nebo jsem to nepochopil. Co je to tedy to DVB-C u Vodafone a jak to funguje? Koaxiálem mi jde do bytu všechny programy od VF mimo těch internetových? A ten koax strčím do starší tv a naladím tam vše? Nebo ten koax strčím do STB od VF nebo můj vlastní? A jak nahrávám ty nahrávky a kde se ukládají a ještě se je i střihám? V tom STB od VF?

Děkuji za srozumitelné odpovědi.

• Super
  • Basic
  • Základní, Sport
  • Vodafone TV 3 box, Compal CH7465
  • Teplice
Odesláno

Já to chápu tak, jak to ty popisuješ.
DVB-C (Digital Video Broadcasting–Cable) je standard pro digitální televizní vysílání přes kabelové sítě. Tento systém umožňuje přenos televizního signálu pomocí kabelových rozvodů, což zajišťuje vyšší kvalitu obrazu a zvuku ve srovnání s analogovým vysíláním.

Laicky řečeno, to je prostě to co jinak by šlo vzduchem, ale k tobě to jde kabelem po zemi a záleží na tom, co ti tam pustí tvůj poskytovatel. Nepotřebuješ na to internet. Když chceš nahrávat pořady, tak máš prostě k TV píchlý hadr, tam se ti to ukládá a pak si to z TV pustíš. Tak to fungovalo kdysi. Neměl jsi žádný set-top box, jen "antenní" kabel do TV.
Taky jsem to měl za dob UPC, ale pak přišel Vdf a stala se z toho TV po netu. Jistě mě nějaký zdejší odborník poopraví, ale tak tomu rozumím já. Obyčejný člověk.

Aspoň tu nebudeš za debila sám :-D

Upraveno uživatelem Komár

• Premium
  • Super
  • -
  • Vodafone Station WiFi 5
  • Praha
Odesláno
1 hour ago, randomofamber said:

Z mé zkušenosti vypadávají někdy nezávisle. Nejde Internet, ale TV ano, někdy nejde TV a Internet, no a někdy nejdou oboje. Hodně záleží na tom, kde co vypadlo či se opravuje respektive řeší. U mě překrývající výpadky nebývají obvyklé, spíš vypadává víc Internet a TV funguje...

U DVB-C si můžu nahrát více pořadů souběžně, pak je můžu mít třeba rok (Ano, pro příklad uvádím až absurdní dobu.) archivované než se k nim rodina dostane. Při přehrávání nemusí fungovat internet ani televize, mohu přeskakovat reklamy, mohu si nahrávku přenést do PC a tam si z hodinového pořadu/dokumentu vyseknout 5 minutový úsek, který mě zajímá... IPTV má také archív, ale omezený na 3 měsíce a max. 100 hodin, což pro někoho může být hodně, ale pro jiné málo, především, kdy máte větší rodinu s různým zaměřením. Nevím jak moc je možné u IPTV přeskakovat reklamy a zda je možné si z pořadu stáhnou část záznamu do PC. Nevýhodou nahrávání DVB-C v porovnání s IPTV, jsou problémy s časovými posuny programů a nebo výpadky, takže si člověk pořady nahrává s časovým předstihem (Nahrávání se zapne o 10, 20,... minut dříve.) a časovým přesahem (Nahrávání se vypne o 10, 20,... minut později.) a pak také opakování pořadů pro případ výpadku, takže potřebujete větší kapacitu disku (Běžná obsazenost mého 1TB disku je průběžně 50-80%, kdy v okurkové sezóně jako jsou letní prázdniny apod. se disk "vyprázdní" s tím, že je obsazen tak z 10-20%.).

To jste docela popsal spoustu důvodů pro poskytovatele, proč to DVB-C nemít :) Třeba to nahrávání na vlastní disky je bohužel více a více omezované...

@Komár Trochu doplním (a to srovnání s analogem je trochu mimo, nebo to vygenerovala nějaká AI ? 🤣)

DVB-C je standard pro přenos po koaxiálním kabelu, používá to typicky kodeky MPEG 2 (SD) a H264 (HD). DVB-T je to, co se šíří terestricky (a obojí je digitální). Existuje i novější varianta tohoto standardu (DVB-C2), ale nikde se moc neujala a asi už ani neujme.

VF už teď některé kanály vysílá jenom v IP, v dlouhodobém horizontu bude DVB-C dále uvolňovat pásmo pro kabelový internet (DOCSIS) - zejména pro full spectrum DOCSIS.

• Premium
  • -
  • -
  • -
  • -
Odesláno

Já ne, to ai. Já bych takhle dlouho větu nikdy nedal dohromady. Asi mám nějakou ai pro začátečníky.

Děkuji za doplnění a vyjasnění pro @dad18.

• Premium
  • Super
  • -
  • Vodafone Station WiFi 5
  • Praha
Odesláno
  • Autor

Pro mne jako sportovního fanouška DVB-C znamenalo "live" přenos , netová televize má zpoždění cca 30 vteřin. Což je blbý , když máte souseda podobně postiženého a on vám řve gól půl minutu předem.A na live sázení je to taky na nic. Nicméně kvůli generátorům náhodných ale téměř neustálých chyb ve vodafone aplikacích napříč platformama jsem se po desítkách let rozloučil s vlastními moduly a i vodafonem.

• -
  • -
  • -
  • -
  • Plzeň - Skvrňany
Odesláno

Tak zase se muzes v klidu na tu gólovou situaci připravit a vychutnat si ji

• -
  • -
  • -
  • -
  • Brno-Kohoutovice
Odesláno
  • Autor

To se na to můžu podívat druhý den. Ale spíš vůbec , protože to je pak o ničem.

• -
  • -
  • -
  • -
  • Plzeň - Skvrňany
  • po 2 týdnech...
Odesláno
V 16. 5. 2025 v 15:14, dad18 napsal:

Vážně mě to zajímá co je to tedy to DVB-C ? Koaxiál strčený přímo do televize a tam naladím stanice na které koukám?

Ale těch už je tam tam třicet max. A ty nové setoboxy už ani nemají koax výstup do tv, takže dostat to tam tak musím použít rozbočovač. Ale hlavně proč bych měl chtít si naladit jen těch pár programů když platím za víc programů?

A co treba CI modul s kartou zasunuty do TV? Koukam na 100+ programu, ktere naladim prave na tom koaxu

• Kabel 500 Mb/s
  • -
  • Komfort
  • 2x CA modul, Compal black
  • Praha

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

Právě prohlíží tuto stránku 0

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku

Vodafone Czech Republic a.s.,
nám. Junkových 2808/2, 155 00 - Praha 5,
IČO 25788001, sp. zn. B 6064 vedená u Městského soudu v Praze

Vodafone Czech Republic a.s.,
Junkových sq. 2808/2, 155 00 - Prague 5,
CRN 25788001, file number B 6064 kept at the Municipal Court in Prague