Přejít na obsah

starý odkoupený modem EPC3208 a internet300+


Návštěvník Drejkys

Doporučené příspěvky

Návštěvník Drejkys

Potřebuji poradit ohledně staršího modemu EPC3208 a kolísavé rychlosti internetu300. Modem vlastním již spoustu let a nyní jsem si nechal navýšit internet ze 100 na 300mbps. Zjistil jsem že v průběhu dne a zejména ve špičce mi klesne rychlost na UPC speedtestu. Maximálně naměřím něco kolem 320, ale třeba v podvečer a večer to klesne na 280. Ale u 2 příbuzných, kteří mají pronajatý modem Compal se stejným tarifem rychlost v průběhu dne neklesá a to je mají v režimu router a mají i o pár milisekund lepší pingy. Mám tu nevyrovnanost rychlosti přikládat za vinu starému modemu EPC3208 nebo spíš problém s kolísáním signálu v našem paneláku? Na modemu mám jiný napájecí adaptér, protože původní mi odešel, použil jsem ale 12V 2A kvalitní a nevím jestli mu teda nechybí těch původních 15V? Za modemem mám router, ale tím to není, chová se to stejně i když ho vyřadím. Potom jsem ještě zjistil že někdy když restartuji modem a najedu na jeho webové rozhraní, tak mám místo 4 upstream kanálů signál jen na 2 a když ho několikrát restartuji tak teprve chytí všechny 4, to je normální jev? Compal nemám protože to bych zase musel platit pronájem nebo odkoupit a podle místních reakcí si jím ani nejsem moc jistý. Pokud byste mě přeci jen přesvědčili o výměně modemu za Compal, má smysl ho přepnout do bridge modu a nechat můj nový router TPlink Archer C6. Používám 2PC, a několik dalších wifi zařízení. Díky 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Samotný pokles na 280 bych moc neřešil. Ohledně kanálů neporadím, to musí někdo jiný. Co se týká bridge, myslím, že má cenu to tak nechat i pokud bys přešel na Compal. Ale to by bylo na delší diskuzi. Záleží na tobě, proč sis Archer koupil a jestli by ti ho Compal nahradil.

  • Premium
  • -
  • Základní
  • Vodafone Station
  • KrPole
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Drejkys

Ta rychlost mě až tak netrápí, ale nevím jestli tím není připojrní třeba i jinak nestabilní a hlavně bych si nerad zaplatil ten Compal a potom zjistil že je to stejné kvůli přetížení v našem domě apod. Vždy brzy ráno a v noci to běhá lépe, možná bude na vině ten nízký počet 8 down kanálů oproti těm 20-ti nebo kolik jich má ten Compal. Ale zase jiní tu psali že jim s Ciscem běhá 300-ka krásně. Ten Compal mají v nabídce už přes 3 roky tak si i myslím že co nevidět by mohli přijít zase s nějakým novějším modemem a případný odkup Compalu by se mi teď nemusel vyplatit. Ještě mě napadla jedna věc, když bych si od příbuzných půjčil Compal co mají v pronájmu a připojil ho u mě doma fungoval by na vyzkoušení, nebo to tak není možné?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 59 minutami , Drejkys napsal:

možná bude na vině ten nízký počet 8 down kanálů oproti těm 20-ti nebo kolik jich má ten Compal

Ano, Tohle je nejpravděpodobnější příčina tvého problému.

Před hodinou, Drejkys napsal:

když bych si od příbuzných půjčil Compal co mají v pronájmu a připojil ho u mě doma fungoval by na vyzkoušení

Můžeš to zkusit, Teoreticky by to fungovat mělo.

Ale je otázka zdá se má smysl zabývat takovým drobným poklesem rychlosti.

  • Kabel 150 Mb/s
  • -
  • Komfort
  • Compal VF, VTV box, CA modul
  • Brno
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Drejkys

JJ asi ne, zjistil jsem že ten měřák na webu UPC je asi trochu cinklej a přidává, každopádně já se dostanu v idealních podmínkách na tom UPC měřáku na 320 a jinak přes den spíš kolem 280, pokud bych bral měřáky na jiných portálech tak tam je to ještě méně. Počkám nějaký čas jak se to bude chovat a pak se uvidí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Můžete si ten Compal vzít do pronájmu od UPC, otestovat si to a pak si hi buď nechat nebo vrátit. Celé vás to bude stát 70kč měsíčně. Každopádně bych to ve vašem případě neřešil, máte to dobré. S měřáky je to těžké. Rychlost samozřejmě musíte měřit v síti UPC, směrem ven se to může zpomalovat z desítek důvodů od peeringu, přes nedostatečnou kapacitu sítě po cestě až po kdo ví co.

  • Super
  • Premium 5G
  • 18+
  • Vodafone Station WiFi 6
  • Brüx
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Drejkys

Zjistil jsem že mám i docela kolísavý ping a občas ztráty paketů v době kdy mi jde ten net ve špičce pomaleji. Například ping na seznam.cz kolísá od 10 do 15ms a zhruba každý 10řádek vyskočí na třeba na 40 apod. Včera když jsem to nechal večer pingovat asi 20 minut tak jsem tam měl i 4 ztrátové pakety. Dnes ráno zase ztráty žádné. Když pingnu modem na 192.168.100.1 tak to mám necelou 1ms a jen občas tam skočí třeba 3ms, myslím že problém bude v modemu nebo dál za ním. Nemůže být provlém že mám na modem napájecí adaptér 12V 2A od staršího externího HDD western místo originálního 15V?

A ještě jedna věc, nevím proč mi nejde pingovat pakety větší než 1472, například: ping -l 1500 -t www.seznam.cz už neprojde. Ale u jiných poskytovatelů projde klidně 10000, to je nějaké omezení od UPC?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Kohy

300M je na Cisko už poměrně hodně. Compal u nás jede na 24 downstreamů. Doporučil bych alternativu Compalu do bridge a za to nějaký slušný router.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Drejkys

Včera jsem zkoušel trochu vytížit linku a když jsem ukončil stahování testovacího torrentu tak se najednou nešlo připojit na net. Podíval jsem se na modem a asi se samovolně restartoval, blikala ikona online a po chvíli zase naskočil. Pravděpodobně se mi to stalo už i nedávno, ale to jsem myslel že byl nějaký výpadek. Je možné že to cisco EPC3208 se při přetížení samo restartuje? Nebo spíš odchází?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...