Přejít na obsah
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Vodafone Techforum

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Doporučené odpovědi

Odesláno

Žeby "fakáč"?

• Super
  • -
  • -
  • Vodafone Station WiFi 5
  • Ova
Odesláno
1 hour ago, Technikus said:

Předpokládám, že spousta z nás tady má jasný cíl tohoto zařízení.

A to, že se pronajímá zařízení za zcela minimální cenu, 20 Kč měsíčně, tedy 240 Kč ročně se spotřebou cca 10 W a za to si lze připojit cokoliv svého.

Jen však, aby obě připojená zařízení, tedy to v pronájmu a za tím nějaké své mělo spotřebu pod aktuální spotřebou Stationu a nedošlo ke zhoršení podmínek, například zhoršením wifi signálu.

Já jsem třeba se Stationem s Wi-Fi 6 naprosto spokojen, co se týče signálu wifi v paneláku. To jak s pokrytím, tak s rychlostí.

Nemám však tušení, jakou alternativu bych musel zvolit, aby byly podmínky v dosahu a rychlosti v rámci bytové jednotky zachovány. I když tu už někdo dřív zmiňoval, že snad modely Archer od TP-Linku jsou v pohodě pro běžné domácí fungování. Nebo co eventuálně jiného? Lze vůbec pořídit do pronájmu Arris CM3500 pro všechny tarify koax internetu?

Řešit to vlastní zařízení + převodník kvůli tomu, aby člověk ušetřil, je dle mého názoru velmi pravděpodobně nereálné. Dvě zařízení budou mít odběr z principu vyšší (2x zdroje, 2x ztráty, 2x běžící CPU/OS).

Archer jsem měl několikrát v ruce v jeho různých inkarnacích, ale víceméně to bylo podobné – levné zařízení, mizerná podpora a aktualizace (včetně bezpečnostních) a špatná WiFi (nestabilní ping, vyšší jitter, kolísavá rychlost, občas nějaké odpojení). Z TP-Link má slušnou WiFi například TP-Link Archer BE550, ale jiné nevýhody této značky zůstávají, a v této cenové kategorii si podle mě člověk už vybere lépe.

Takže dle mého názoru ten převodník má smysl tam, kde uživatel chce (či potřebuje) svoje zařízení/bridge – tzn. uživatelé, kteří bridge už teď mají. Například proto, že chtějí nějaký lepší router (Unifi, Mikrotik, OPNsense/PFsense boxy atd.), separátní AP a router, více AP, netriviální topologii sítě (VLAN) atd.

• Premium
  • -
  • -
  • -
  • -
Odesláno

Jinými slovy pro nás obyčejné smrtelníky stačí to, co nabízí Vdf v podobě jeho "stejšnů".

Pro fajnšmekry typu @r2d2 atd. nebo pro amatérské nadšence co se rádi hrabou v nastavené své sítě, je jediná možnost převodník (nebo stejšn v bridži) a pak cokoliv co uzná za vhodné a ukojí jejich potřeby.

Já si ještě počkám na tu optiku (2000/2000) až bude u nás v ulici a pak uvidím dle ceny od koho.

• Premium
  • Super
  • -
  • Praha
Odesláno
  • Autor

Mám stejnou SMSku, v samoobsluze vidím, že byla zrušena. Ale má se mi operátorka ještě ozvat, tak čekám.

• Premium+
  • Super
  • ALLinONE
  • Vodafone Station WiFi 6
  • Praha
Odesláno

@Komár Nejdůležitější omezení pro běžného uživatele bude jedno AP. Pokud je potřeba více, dává smysl mít most (bridge), samostatný router a APčka v objektu dle potřeby v různých místech.

Vodafone sice nabízí jejich mesh SuperWifi, ale to používá bezdrátový uplink, což je principálně mnohem horší technologie než mít router a ethernetem připojené AP.

Jinak bych to vůbec neviděl jako záležitost pouze pro pokročilé uživatele. Když si někdo pořídí 2 Gbps internet, má přece smysl mít síť, která ho i využije, ne? A pokud ne, tak proč si vůbec takový tarif pořizovat?

Dosáhnout 1,5–2 Gbps a více na WiFi není ani v bytě možné jen s jedním AP (možná v garsonce nebo jedné místnosti). Co se týče počítačů, je pochopitelně nejlepší je vždy připojit kabelem. I tam však bude třeba odpovídající hardware (switch, pokud to nepřipojuji přímo do modemu, síťová karta atd.).

Pokud u vás někdo hraje online, tak tu optiku rozhodně ocení. Kvalita a stabilita připojení je totiž někde jinde než u koaxu. Minule jste myslím psal, že se vám nechce vrtat, takže jste přehodnotil ? :)

Upraveno uživatelem r2d2

• Premium
  • -
  • -
  • -
  • -
Odesláno

No vrtat se mi nechce stále (to se nezměnilo), ale mít upload 100 nebo 1000-2000 v optice, když ne jen děti, ale i my dospělí rádi zapaříme gamesy, je lákavá a trochu to vrtání začíná nějak prohrávat :-) Prostě až Vdf bude v naší ulici s tou optikou, tak to budu muset už rozetnout.

Děti se nějak brání mít kabel do NB (je to prostě bezdrátová generace :-D ), ale já jsem připraven, jen protáhnu lany dírou do pokojíku a je to :-D

Evidentně u vás je to celoživotní láska a nebo profese, protože s takovou láskou a nadšením o síti, zde píše málokdo :-)

• Premium
  • Super
  • -
  • Praha
Odesláno
před 1 hodinou, pavel87 napsal:

Žeby "fakáč"?

I tento výklad je zcela jistě možný 🙂

• Premium+ Profi
  • -
  • ALLinONE
  • Vodafone Station WiFi 5, Vodafone TV app, CA modul
  • Praha 6
Odesláno

@Komár Kabel je určitě lepší. Teoretická varianta je umístit do místnosti AP, ale to bude fungovat dobře jen tehdy, pokud mají nové / kvalitní WiFi karty v těch noteboocích (tzn. ideálně WiFi 7). Samozřejmě je možné je vyměnit; udělal jsem to u svého notebooku, ale člověk se nesmí bát rozebrat ho. :)

Takže kabel je asi pořád nejjednodušší. :)

Osobně doporučuji udělat to vrtání. Já jsem se tomu taky bránil, ale pak jsem to udělal a už mám (minimálně do doby, než prestane stačit ethernet) doma síť bez problémů a dalších řešení, bez ohledu na poskytovatele.

• Premium
  • -
  • -
  • -
  • -
Odesláno

Dostal jsem informaci od technika VDF, že tyto modemy se (zatím?) budou nabízet pouze pro firemní zákazníky, nikoliv pro domácnosti.

• Basic
  • -
  • -
  • Compal CH7465
  • Brno-Ponava
Odesláno

Také jsem psal na Vodafone, zda by byla možná výměna a přišla mi tato odpověď. "Převodník nabízíme pouze k variantě Internet Ultra+ s rychlostí až 2 Gbps. Ověřila jsem Vaši adresu XXXXX a zjistila jsem, že u Vás aktuálně nenabízíme rychlost až 2 Gbps :-( Pokud u Vás tuto rychlost v budoucnu budeme nabízet, určitě si převodník můžete pořídit :-)"

• Premium
  • -
  • ALLinONE
  • Praha

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

Právě prohlíží tuto stránku 1

Vodafone Czech Republic a.s.,
nám. Junkových 2808/2, 155 00 - Praha 5,
IČO 25788001, sp. zn. B 6064 vedená u Městského soudu v Praze

Vodafone Czech Republic a.s.,
Junkových sq. 2808/2, 155 00 - Prague 5,
CRN 25788001, file number B 6064 kept at the Municipal Court in Prague