Jump to content

Kvalita DVB-C vs. DVB-T

DiDiDi

Recommended Posts

@pan Novak To je otázka spíš na VF. Ale osobně si nemyslím, že VF půjde cestou 1080p. Už proto ne, že málokdo má možnost přímého srovnání kvality, tj. kdo si platí kabelovku, tak obvykle neřeší DVB-T2 a neví tedy, že signál "někde jinde" může být lepší.

• Agree 1
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -

A mohl by se k tomu vyjadrit tedy i nekdo...

Ondra/Martin/Veronika - Vodafone ???

Na strankach se uvadi reklama kolikze neni programu u nich v HD ale ze je kvalita u CT degradovana oproti terestrice ani slovo...

• -
  • -
  • -
  • CI
  • O-va
  • Speedtest

Vodafone kvalitu signálu nijak nejdegraduje, posílá to k nám tak jak to bere od ČT, tedy pokud si chcete stěžovat, tak musíte napsat do České televize, že nechcete aby bylo tolik kanálu v jednom multiplexu.

• Agree 1
  • Kabel 150 Mb/s
  • -
  • Komfort
  • Compal VF, VTV box, CA modul
  • Brno
  • Speedtest

To by mě vlastně docela zajímalo, jestli to, co je v ČT Sport HD@VF DVB-C je stejný bitstream, jako na satelitu.

@Adolf.ShitlerMohli bychom se domluvit, že nahrajeme nějakou stejnou konkrétní minutu (já) DVB-C a (vy) satelitní ČTSHD?

Podle mě by to mělo oboje být stejný stream, co distribuuje ČT, ale cojávim, jestli to VF ještě po cestě někde nereenkóduje...

před 2 hodinami, tomus napsal:

Vodafone kvalitu signálu nijak nejdegraduje, posílá to k nám tak jak to bere od ČT, tedy pokud si chcete stěžovat, tak musíte napsat do České televize, že nechcete aby bylo tolik kanálu v jednom multiplexu.

A ČT je zodpovědná i za muxování celého multiplexu v satelitu a kabelovce? Naivně (ale nikdy jsem se o to nezajímal) bych čekal, že VF/Skylink atd. si multiplexy muxují sami, podle svých potřeb a technologií...

Ale já si hlavně fakt myslím, že problém je v kvalitě enkódování. H264 s těmito bitraty může vypadat určitě líp...

• 1000 Mb/s
  • -
  • Start
  • Vodafone Station / TG3442DE
  • Brno

Kolik má VF zdrojů signálu od ČT.

Nějak jsem se ztratil ve této odborné diskuzi. Pokud má VF jen jeden jediný zdroj a ten posílá klientům ve svém kabelu systémem DVB-C a současně i DVB-T a mezi těmito dvěma systémy je postřehnurtelný rozdíl ve výstupní kvalitě, pak se dá hovořit o degradaci signálu samotnou technologií DVB-C jako takovou.

• Premium
  • -
  • Základní
  • Vodafone Station
  • KrPole

Posted (edited)

Já si myslím (rád bych to potvrdil porovnáním), že DVB-C i satelit používají stejný H264 zdroj distribuovaný ČT, zatímco VF DVB-T jako zdroj HEVC/H265 distribuované ČT, které následně reenkóduje do H264.

To, že výsledkem je, že ten reencode (který má nižší bitrate, typicky) minimálně u hokeje vypadá líp než ten H264 zdroj, vypovídá o tom, že problém je při enkódování na straně ČT, nikoliv na straně VF nebo třeba Skylinku.

Samotné DVB technologie v principu nedegradují nic.

Edited by DiDiDi
  • 1000 Mb/s
  • -
  • Start
  • Brno

@DiDiDi Ušetřil jsem ti práci, nahrál jsem jak DVB-C, tak i DVB-S2 a ještě pro zajímavost i matlaninu, která byla při vysílání regionů (na to se fakt nedá dívat a ČT by zasloužila nakopat někam za ty nesmyslně přidané JZ a SV mutace), oba streamy C i S2 jsou naprosto identické: https://posilej.cz/zasilka/lrSdjQ1w
Komu se to nebude chtít stahovat, tak při regionech byl bitrate na ČT Sport 3,27 Mbps a bez regionů pak 7,28 Mbps.
  • Like it 1
  • Thanks 1
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -

Super, díky moc! Takže je to prostě o tom H264 streamu, co leze od ČT, nikdo s tím nic nedělá (a nenadělá, pokud nechce přejít na HEVC).

Fakt si myslím (a kvalita toho DVB-T reenkodu s nižším bitratem to potvrzuje), že by i H264 o daném bitratu mělo jít enkódovat líp.

Ale tak co už, já našel i v 1. patře polohu antény, se kterou chytám DVB-T2. Jen nezavřu okno... 🙂

• Like it 1
  • 1000 Mb/s
  • -
  • Start
  • Brno

Posted (edited)

Normálně si na C nestěžuji, ale při těch regionech byl dneska opravdu hokej v hrozné kvalitě. T nemám naladěné, takže neporovnám.

Edited by mpetr
  • Internet 300
  • -
  • TV Komfort
  • CA modul
  • Ostrava