Přejít na obsah

mirij

Uživatel
  • Příspěvky

    300
  • Registrace

  • Přítomen

  • Vítězné dny

    8

Vše od uživatele mirij

  1. HEVC (H.265) poskytuje dvojnásobnou efektivitu kódování ve srovnání s AVC (MPEG-4, H.264). To se promítá do úspory HEVC asi 50 % datového toku při zachování stejné kvality kódování. Konkrétněji řečeno, průměrná bitová redukce H.265 je 65 % při 4K UHD, 60 % při 1080p, 58 % při 720p a 50 % při 480p. Tedy 33Mbps HEVC odpovídá minimálně 66Mbps AVC (MPEG-4, H.264) při zachování stejné kvality obrazu. Dále, mezi kodeky AVC (MPEG-4, H.264) a HEVC (H.265) je velký rozdíl ohledně kvality videa při stejném datovém toku. V AVC (MPEG-4, H.264) budou okraje bloků pravděpodobně zkreslené. Je to proto, že každý makroblok je pevný a data každého makrobloku jsou na sobě nezávislá. S HEVC (H.265) jsou naopak snímky ostřejší a detailnější, s menším blokováním a méně artefakty. Ta totiž určuje velikost ČTÚ na základě regionálních informací. Výsledkem je, že HEVC (H.265) je lepší než AVC (MPEG-4, H.264) při kompresi s lepší kvalitou obrazu. Zdroj např. zde https://www.gumlet.com/learn/h264-vs-h265/ Nechci se moc zastávat Vodafonu, ale nerad bych, aby současný stav nějak moc rozvrtali a bylo to ještě horší. Navíc chci věřit tomu, že při konverzi používají opravdu super 🙂 profesionální a kvalitní převodník z HEVC do AVC (MPEG-4, H.264) jak píše technik kde už nehraje roli zda zdroj je 1080p a cíl je 1080i, zda zdroj má 50fps a cíl 25fps. Abyste Adolfe Vodafone převědčil o opaku tak Vy sám byste si musel dát tu důkladnou práci - nějakým způsobem - dokázat jim, že konverzí z DVB-S2 do DVB-T (do toho cílového datového toku) lze získat lepší obraz než když to nyní konvertují z HEVC. Ještě k příjmu ze satelitu, když prý moc prší tak i při příjmu pomocí velkých 2m satelitních antén nemusí být příjem 100% bez chyb. Když už by něco Vodafone mohl udělat tak přikázat si v ČT, aby jim posílali vysílání po optice přesně v takovém kodeku, v takovém datovém toku jaký potřebují a nic nemuseli překódovávat (pouze SD v DVB-T by vytvářeli).
  2. mirij

    Chyby Vodafone TV

    Proč vlastně Vodafone tak trvá na HDCP? HDCP má být ochrana proti kopírování/nahrávání? Ale vždyť když já si budu chtít něco nahrát tak můžu i na systému s aktivním HDCP použít některý z Onscreen rekordér aplikací, např. ShareX nebo OBS Studio a jiné a nic mi v tom nezabrání, ani HDCP. Také mi dnes technik z Vodafonu říkal, že to je proto, aby např. skrze HDMI splitter nebyl tv signál rozveden např. na 5 televizí do okolních bytů. No to je ale ohromé řešení - vždyť na všech 5ti televizích poběží přece jeden a tentýž kanál bez možnosti, aby si jej ostatní mohli měnit nehledě na ty komplikace - musel bych nejprve probourat zeď k sousedovi 🙂 a natáhnout k němu 10ti metrový HDMI kabel. To už bych sousedovi, se kterým bych byl tak zadobře, poskytnul radši přihlašovací údaje do své Vodafone TV. Jediné co má smysl je pouze omezení současného přihlášení do Vodafone TV na více zařízeních a to je nyní 10. Konkurence je prozíravější a zákazníky s HDCP nezatěžují.
  3. mirij

    Chyby Vodafone TV

    Mám připojené dva monitory (DisplayPort, HDMI). Ovládací centrum grafiky Intel mi hlásí, že jsou HDCP ready: Ale ten HDCP test na stránce https://googlechrome.github.io/samples/hdcp-detection/ hlásí problém "Argh! output-restricted": Někde jsem na netu četl, že by to ještě mohlo souviset s Intel SGX. I přes to, že jej mám BIOSU povolený tak asi nejede jak by měl podle testu "Ultra HD Blu-ray" v aplikaci "CyberLink Ultra HD Blu-ray Advisor" (ale nevím na 100% jestli to skutečně s Vodafone TV souvisí): Prostě je to všechno v dnešních PC už strašně složité a překombinované.
  4. mirij

    Chyby Vodafone TV

    Zkoušel někdo Vodafone TV na Ubuntu? Nainstaloval jsem tam poslední verzi Chrome 120.0.6099.109 a hned na začátku mi zobrazí chybu WF052 (nepodporovaný prohlížeč). Na Win10 Chrome prohlížeč tuto chybu nezobrazuje. Je to kvůli linuxu samotnému? Nebo verzí Ubuntu či jeho komponent?
  5. @Daviddvbc Ale to já nechci. Už jsem to tady několikrát zmiňoval. Takže, cením si Vaší rady, ale nevyhovuje mi! Doufám, že tento jiný přístup nesobecky dokážete pochopit.
  6. @Ondra - Vodafone Tomu říkám kladný přístup. Díky!
  7. @Ondra - Vodafone No a co kdyby si zákazník mohl posílání těchto dvou SMS zpráv zcela vypnout. Už se to tady několikrát probíralo. Je samozřejmě chvályhodné, že se to snažíte vysvětlit, ale to nestačí, je potřeba s tím něco udělat a možnost vypnout posílání těchto dvou SMS zpráv by bylo jedním z řešení! Já bych to rozhodně uvítal. Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.
  8. @Ondra - Vodafone A co kdyby jste to změnili? Je to TAÁÁK nepřekonatelný problém?
  9. @Ondra - Vodafone Už jsem Vám to nahlásil (už 13.3., zpráva číslo 1544098), píšu to přece v jedné ze svých předchozích zpráv (zde v té pondělní 20.3.). Takže už to u vás nějakou dobu je i napřímo. Krom toho je to vlastně stejný problém který jsem zde reportoval v červnu 2021 - je stejného typu.
  10. Tohle už jsem jim před několika měsíci reportoval. Jednak přímo do Vodafonu a myslím, že i tady jsem tu nelogičnost popisoval. A výsledek? Nula. Posílání těchto dvou SMS zpráv, a i jejich pořadí, je pro ně natolik posvátné, že nejsou ochotni s tím něco udělat.
  11. Ne, tím to není. Kontroloval jsem to a v DVB-T2 ani v DVB-C tento problém není! Problém je pouze v DVB-T. Kdysi tady někdo psal, že pro DVB-T (kanály ČT) se signál vytváří konverzí z H265 tak jestli to nebude tím. A proč bych to neřešil? Kdekdo tady řeší všechno možné co zase z mého pohledu je úplná kravina. A já hodně využívám zrovna DVB-T takže proto to řeším.
  12. To Vám nedokáži napsat. Nenahrávám 24h denně ČT1 HD z DVB-T. Nahrávám ale pravidelně každou sobotu pořad z ČT1 HD "Z metropole" z DVB-T a těsně před ním je zatím se 100% jistotou. Navíc dělat kontrolní projekci celých hodin záznamu je velmi velmi náročné jak už tady v minulosti bylo psáno.
  13. Jen aby to neupadlo v zapomnění. Ta chyba je na ČT1 HD v DVB-T stále (opět v sobotu 18.3. těsně před pořadem "Z metropole"). Před týdnem jsem to reportoval Vodafonu, ale nikdo zatím neodpověděl. Bylo by fajn kdyby někdo z Vodafonu zde např. napsal, že chybu "řeší" nebo tak něco. Takhle vlastně nevím jestli to ignorujete nebo něco podobného.
  14. Zase opakuje již dříve reportovaný problém s kvalitou ČT1 HD v DVB T (a možná i v DVB C): Dnes 4.3.2023 těsně před pořadem "Z metropole". A prý, že je Vaše odbavovací pracoviště profesionální. Stream byl jinak nahrán bez chyb (tak jako dříve). Česká televize daný úsek v DVB-T2 ale odvysílala bez chyby, toto je stejné místo z paralelně nahraného pořadu v DVB-T2, také těsně před začátkem stejného pořadu 4.3. "Z metropole":
  15. @kautskym A snažil jste se na ta zaškrtávací políčka kliknout? Pokud to uděláte tak zjistíte, že ty zprávy nelze vypnout. Ostatně máte tam přece napsánu větu "Tyto zprávy jsou automatické a nelze je vypnout". Ta zaškrtávací políčka jsou tam zřejmě "na okrasu", případně někoho můžou zmást.
  16. mirij

    Platba za služby Vodafone

    Tak už konečně vím k čemu je dobré toto diskuzní fórum - lze si tady zařídit přednostní zpracování svého požadavku 🙂.
  17. mirij

    SMS zpráva s údaji k platbě

    Tak např. T-Mobile: tam tyto SMS-sky jsou také ale, světe div se, lze je vypnout. Buď v Můj T-Moble->Vyúčtování > Notifikace k vyúčtování a v této sekci lze ty SMS-sky vypnout. Nebo přes hlasový automat: Nechci je mít vůbec ani v přijaté poště kdy tam svítí nepřečtená příchozí zpráva (a nutí mne to otevřít ji a číst). Aby to vůbec nijak nepoutalo mou pozornost. Chápete??
  18. Chtěl bych nyní upozornit na neostrost obrazu vůči tomu co Česká televize vysílá v DVB-T2. Je mi jasné, že ta ostrost nikdy nebude taková jako v DVB-T2. Přesto mi ten pokles ostrosti obrazu přijde dost výrazný: Srovnání: kanál ČT3 HD v DVB-T: A kanál ČT3 HD v DVB T2: Pokud používáte nějaké profesionální řešení na reencoding tak by výsledek mohl být krapet lepší, nemyslíte?
  19. A co kdyby se za ty stanice platilo více peněz 🙂 a ty reklamy - minimálně uvnitř pořadů (jako třeba u HBO) - tam prostě nebyly. Já naštěstí už dávno tyto stanice nesleduji, jedním z důvodů jsou právě ty reklamy.
  20. Co prosím Vás používáte za sw k ovládání toho DVB-T2 tuneru? To asi musí být sw dodaný přímo k tomu tuneru co nic pořádně neumí. Jsou přece i jiné sw pro nahrávání, např. DVBViewer, DMS, ProgDVB, SmartDVB a asi další. Tyto sw povětšinou podporují velmi širokou skupinu DVB-T2 tunerů (a i DVB-C, DVB-S2). Např. já používám DMS kde si můžu čas nahrávání úplně libovolně upravovat/měnit a zrovna to přidání 15 minut tam mám navoleno, aby se přidalo úplně automaticky.
  21. @Adolf.Shitler No tak to tedy nahráváte dost hloupě. Já také nahrávám podle EPG ale automaticky k těm EPG časům přidám 15 minut na začátek i na konec, abych nahrál bezpečně celý pořad. Jsou vysílána dvě EPG: "dlouhodobé" (to je to podle kterého určujeme zakladní časový rozsah kdy se pořad bude vysílat) a tak zvané "present/following" kde je ten "running status". Já nahrávám celý transport stream - tedy .ts soubor. Po jeho nahrátí jej "proženu" svým softwarem, který najde tu informaci EPG running statusu, která je v tom .ts souboru také uložena. PS: Nahrávací sw povětšinou NEUMÍ nahrávat přesně podle "EPG running statusu" - ten je vysílán až během samotného vysílání - tedy ne dopředu.
  22. @Adolf.Shitler"vč. ČT (ta také ne)" Česká televize vysílá v DVB-T2 velmi přesnou informaci o skutečném začátku a konci pořadu v tak zvaném "EPG running statusu" (který je obsažen v "EPG present/following" (ne v tom EPG dlouhodobém)). A to s přesností na +/-5 sekund. Nemají to tak u všech pořadů (záleží jestli jim tam vstoupí nějaké živé vysílání) ale v mnoha pořadech co já nahrávám tak ano. Sám tuto informaci vyhodnocuji (mám na to svůj sw) takže tomu můžete věřit. "Přesné začátky dle uvedených časů" Samozřejmě, že ani ČT nedodržuje dopředu uvedené časy pořadů. Důležité samozřejmě je jak to finálně odchází z odbavovacího pracoviště. Jestli je tam nějaká informace zda právě běží ten a ten pořad a to tam ČT dost přesně u většiny pořadů má.
  23. mirij

    EPG

    Čas na úpravu vlastního softwaru. @technik Bude někdy i symbol [HD] (jako je třeba už [12+] a podobně) ?
  24. Nedošlo k nějaké změně v této záležitosti (během cca 14 dnů 🙂)? Nepřimlouval se za toto někdo u Vás na Vašich např. poradách (to by bylo moc fajn)?
  25. mirij

    Nové stanice

    Díval jsem se do nabídky kanálů Skylinku a freeSatu a všimnul jsem si, že oni vysílají CS film a Paramount Network v SD kvalitě zatímco Vodafone je vysílá v HD kvalitě. Jak je to možné? Proč je tento rozdíl? Rád se nechám poučit.
×
×
  • Vytvořit...