Přejít na obsah

DiDiDi

Uživatel
  • Příspěvky

    30
  • Registrace

  • Přítomen

Vše od uživatele DiDiDi

  1. IP řešení samozřejmě může (a časem snad i bude muset) DVB-C překonat v podstatě ve všech parametrech, včetně latence i efektivity využití pásma (lepší kodeky a multicast). Jen to vyžaduje dost vývoje a práce na infrastruktuře (opět: multicast) a aplikaci (kterou nesmí psát dementní opice). Jestli se to Vodafone někdy podaří (a kdy) je samozřejmě jiná otázka.
  2. A ví se, co to přesně je? Tipuju toto: https://www.broadcom.com/products/broadband/cable/modems/bcm3390 ...ale z webu Broadcomu se člověk nedozví nic... OpenWrt má toto: bcm3390 1.5Ghz ARM (2x), 675Mhz MIPS (2x) (armv7-a/mips32) USB 2.0/3.0 wifi miniPCI DOCSIS 3.1
  3. Hmm, tam jsem se toho teda moc nedozvěděl (zajímá mě chipset/SoC/CPU atd.), ale našel jsem toto: https://www.lteforum.at/tags/technicolor-cga4336/ ARMv7 teda taky žádná sláva...
  4. Víme něco o střevech Technicolor CGA4336, co dává T-Mobile?
  5. DiDiDi

    Modem Vodafone Station

    V první řadě bych zkontroloval, jestli nejde o konflikt (rozsahů) IP adres - podívejte se, jakou IP dává VPN a jakou router/modem, jakou IP má brána apod.
  6. DiDiDi

    Modem Vodafone Station

    Já jsem celkem překvapený, že to (VfS odkoupený z DE na CZ T-Mobile Cable Internet) vůbec jde... 😄 Ve smyslu, že to u TM akceptovali namísto pronájmu toho jejich modemu s 2.5GBASE-T portem, technicky/teoreticky to samozřejmě jde.
  7. Já to mám (1000/50@VfS) stejně: 13 OFDMA 61.8~87.0 16_QAM 40.2/100.2 SUCCESS 14 OFDMA 108.5~203.3 16_QAM 40.2/100.2 SUCCESS 3 SC-QAM 51 64QAM 36.5/96.5 SUCCESS 4 SC-QAM 58 64QAM 36.8/96.8 SUCCESS 1 SC-QAM 38 64QAM 36/96 SUCCESS 6 SC-QAM 31 64QAM 36/96 SUCCESS 2 SC-QAM 44 64QAM 36.3/96.3 SUCCESS Je něco špatně? Fakt je, že i při pingování brány mám pořádný jitter, od ~3.5 ms do 16 ms. Rychlost uploadu v pohodě, fakt jen ty rozdíly v latenci / jitter...
  8. UPC mi kdysi dávalo 4 veřejné IPv4 a Vodafone mi (aspoň ke gigabitu) stále dává 3. A jejich ztrátu budu považovat za dost zásadní downgrade služby (který budu mít problém skousnout, i kdybych na oplátku měl dostat dual stack).
  9. Nic z toho, co popisujete, nemůže (rozumně/bez hacků) podporovat stávající funkcionalitu: Přidělování nepevných/dynamických adres více než 1 zařízení za modemem.
  10. Protože ve VfS vyprší nacahovaný ARP záznam připojeného zařízení (který VfS z nějakého důvodu potřebuje, i když by v principu nemusel) a už se neobnoví - nejspíš protože zařízení už má (narozdíl od startu, kdy modem přiděluje dočasné adresy ve svém 192.168.100.0/24 subnetu) přidělenou veřejnou / Vodafone interní IP z jiného subnetu a mnoho zařízení ignoruje ARP requesty mimo vlastní subnet. V linuxu se toto nastavuje pomocí arp_ignore: https://sysctl-explorer.net/net/ipv4/arp_ignore/ - hodnoty 0 a 1 budou fungovat, ale 2 ne...
  11. Ale momentálně mám 3 adresy, na základě čeho se budou přiřazovat (a čemu? jsem v bridge mode, VfS používám jen jako modem)? Jestli jde jen o změnu MAC adresa -> DHCP client ID (což je v mé konfiguraci stejně taky MAC adresa) nebo něco, tak budiž, to pak nemění na věci skoro nic, ale když tři různá zařízení požádají o DHCP lease, na základě NĚČEHO se mezi něma rozlišit musí...
  12. DiDiDi

    T-Mobile Cable Internet

    Mě baví hlavně fakt, že teď, když mám doma Vodafone a v mobilu T-Mobile, se domů přes mobil bez problémů připojím (na libovolnou ze 3 veřejných IP, které od VF mám), ale kdybych přešel na TM i doma, tak jsem v háji (protože doma budu mít veřejnou jen IPv6 a mobilní TM je striktně IPv4-only).
  13. DiDiDi

    T-Mobile Cable Internet

    Nevíte, jestli nastal nějaký posun? Ať už u bridge mode, tak u veřejné (klidně dynamické) IPv4 (o dual stacku nebudu ani snít)... A je nějaké místo/fórum/vlákno, kde se kabel od TM řeší? Uznávám, že oficiální fórum konkurence není to nejšťastnější místo. 😅
  14. Doufal jsem aspoň v jeden 2.5GBASE-T port, jako u T-Mobile. U gigabitu by tím člověk získal 40-70 Mbps downloadu navíc - a taky jsem doufal, že multigigabitová budoucnost je blíž (ale je fakt, že nejpalčivější problém je teď tragický upload).
  15. DiDiDi

    Upload 60 Mbit?

    Mně (Brno u Lužánek) nabízí 100Mb jen T-Mobile, Vodafone ne... 🙂 Škoda té absence veřejné IPv4...
  16. DiDiDi

    T-Mobile Cable Internet

    https://www.t-mobile.cz/dcpublic/Cable-Internet-Pozadavky-na-zarizeni.pdf Nativní IPv4 režim Nativní IPv6 + DS-Lite režim Dual-stack režim Tak snad časem? S nějakým vlastním modemem? 🙂
  17. DiDiDi

    T-Mobile Cable Internet

    A je 100 Mb/s upload opravdu (aspoň většinou) 100 Mb/s? Vodafone mi toto stále neumí nabídnout...
  18. Tak co, přešel někdo ke konkurenci? 😈 Zkušenosti? Mě zajímá: Jak to funguje s IPv4/6? Zejména: kolik veřejných IPv4 (jestli vůbec)? Jak to jde dohromady s IPv6? Modem: Funguje bridge režim tak jako u VF? Speedtest přes 2.5GBASE-T port? A klidně další postřehy... Spolehlivost (přeci jen jste v této fázi testovací králíci...)
  19. DiDiDi

    Modem Vodafone Station

    Ujistěte se, že router/zařízení připojené k VFS odpovídá na ARP requesty tazatelů, kteří nespadají do sítě/netmasky přidělené (veřejné nebo Vodafone interní) IP. Spousta zařízení tyto ARP requesty (po právu, normálně by ARP měl operovat jen v rámci sítě) zahazuje a pak komunikace s 192.168.100.1 přestane fungovat, jakmile router/zařízení dostane IP od VF DHCP serveru. V Linuxu (a potažmo OpenWRT, Turris atd.) je tak třeba zajistit, že https://sysctl-explorer.net/net/ipv4/arp_ignore/ nemá pro all ani daný interface hodnotu 2.
  20. DiDiDi

    Galaxy S23 VoLTE

    Nemáte, lišíte se v aktivním CSC (jestli se tomu ještě tak říká), což je branding/konfigurace od operátora a právě tím to možná bude. VDC - český Vodafone, EUX - EU univerzál. Myslel jsem teda, že čeští operátoři jsou v EUX už zahrnutí všichni tři, ale možná tomu u S23 tak nebude (já mám T-Mobile, S23 Ultra koupené v CZC, telefon zůstal na univerzálním EUX i po vložení SIMky a VoLTE normálně funguje). Každopádně tyhle problémy nastávají (a nastávaly hlavně v minulosti, když každá kombinace země a operátora měla vlastní CSC), když někdo zapnul zařízení bez SIM karty a po vložení SIMky odmítl factory reset (který změní CSC na to, které odpovídá SIMce). Tj. zkusil bych reset do továrního nastavení, popř pak existují (nebo aspoň existovaly) další způsoby, jak CSC změnit.
  21. Teď jsem to zkoušel (přivěsil jsem několik macvlan interfaců na wan): S gigabitem a VF Station dostávám 3 veřejné IP. 4. MAC adresa má už smůlu... 🙂 V dobách 300mbitu a Ubee modemu jsem měl tuším 4.
  22. DiDiDi

    Modem Vodafone Station

    Taková věc, na kterou jsem přišel: Pokud používáte VS v bridge/modem režimu a po získání veřejné IP adresy přes DHCP nefunguje administrace na 192.168.100.1, problém může být v tom, že zařízení, kterým (resp. skrz které) se na administraci připojujete neodpovídá na ARP requesty modemu - typicky protože 192.168.100.1 je mimo subnet přidělené veřejné IP. V Linuxu tomu odpovídá net.ipv4.conf.{all, interface}.arp_ignore, hodnota 2 způsobí, že se ARP requesty modemu budou zahazovat. Některé routery/zařízení se takhle zřejmě chovají by default.
  23. Díky! Už mám ale domluveného technika na úterní večer (zákon schválnosti tedy káže, že specificky a pouze ten večer bude vše v pořádku...). Včera jsem tam volal a ten problém s rušením už prý vyřešili, u mě ale jediná změna nastala v tom, že mi chvílemi šel do kytek download namísto uploadu 😄 - a to až tak, že byl problém načíst samotnou stránku speedtestu. Nicméně po chvíli se to obrátilo a chovalo jako celý týden předtím, tj. download +- OK a upload špatný s velkým packet lossem. A stále platí, že vše je každý den zcela OK až do pozdního odpoledne/večera (i o víkendu, takže nevěřím tomu, že by to bylo špičkou, jak mi tvrdili - upřímně už nevěřím ničemu, co mi řekli, protože si vzájemně odporovali). Fakt tomu nerozumím, ještě v sobotu minulého týdne bylo vše naprosto OK a bez ohledu na denní dobu jsem měl přesně avizované rychlosti (resp. download už byl asi lehce omezen samotným gigabitovým ethernetem, ale to je samozřejmě v pohodě).
  24. Můj od neděle trvající problém (který se prý týká celé větve/bloku, pokud mi teda sprostě nelhali) tam po 2 e-mailech a 2 hovorech stejně zadaný není. Když jsem tam volal podruhé, jelikož jsem ho tam neviděl, tak ho tedy zadali - na pár hodin... 😄 Problém samozřejmě stále přetrvává o 2 dny později.
  25. Tak to určitě nebude ono. Pro mě to už bude týden v určitých hodinách disfunkčního až zcela nefunkčního internetu, blížím se k vyplýtvání balíčku mobilních dat a... nic - slibovali nápravu ve středu, nic. Ve středu slibovali nápravu dnes, nic. Každopádně pokud si budete stěžovat / oznamovat poruchu, určitě volejte, na e-mail kašlete, já psal prvně e-mail a nikdo si ho nepřečetl, dokud jsem na to neupozornil přes telefon (a nepřímo mi bylo naznačeno, že odpovědi bych se nedočkal :D).
×
×
  • Vytvořit...