Odesláno před 3 hodinami3 hod Ahoj všem,řeším problém po výměně routeru za nový Vodafone Ultra Hub 7. Na zařízeních připojených přes Wi-Fi (iPhone, Mac) mi přestal v lokální síti správně fungovat PLEX server běžící na Synology NAS. Aplikace PLEX vyhodnocuje Wi-Fi klienty jako „vzdálené / nepřímé spojení“ a vyžaduje předplatné za vzdálený přístup, případně se lokálně vůbec nespojí.Srovnání starého a nového routeru:Původní router (Vodafone Station WiFi 6): PLEX server na Synology NAS (192.168.0.44). Všechna zařízení na kabelu i na Wi-Fi fungovala bez jediného problému v přímém lokálním režimu (šifrovaně přes HTTPS).Nový router (Ultra Hub 7): Ponechal jsem identický IP rozsah (192.168.0.x/24), masku, bránu (192.168.0.1) i statickou IP pro NAS (192.168.0.44). Zařízení na kabelu (PC, TV) fungují dál bezchybně. Problém se týká výhradně klientů na Wi-Fi.Identifikace problému a co jsem ověřil:Fyzická konektivita LAN–WLAN je v pořádku: Z Wi-Fi se na NAS bez problému dostanu – webové rozhraní Synology DSM ([http://192.168.0.44:5000](http://192.168.0.44:5000)) i síťové disky přes SMB reagují okamžitě.Blokování DNS Rebindingu: PLEX pro přímé zabezpečené lokální spojení používá domény ve tvaru *.plex.direct, které překládají veřejný požadavek zpět na lokální IP (192.168.0.44). Ultra Hub 7 vystupuje pro klienty jako výchozí DNS server (192.168.0.1) a tyto DNS dotazy blokuje z důvodu ochrany proti DNS Rebind.Nemožnost změny DNS v DHCP: V administraci Ultra Hubu 7 v sekci Nastavení sítě chybí možnost nastavit vlastní DNS servery pro DHCP (změnu na 1.1.1.1 nebo 8.8.8.8). Router natvrdo všem zařízením v síti podstrkuje jako DNS sám sebe.Pokud na konkrétním zařízení na Wi-Fi přenastavím DNS ručně nebo v PLEXu vynuťte nezabezpečené nešifrované HTTP spojení na portu 32400, komunikace projde. Není to ale systémové řešení pro celou domácnost a všechna zařízení.Moje dotazy na komunitu:Existuje v administraci Ultra Hubu 7 možnost vypnout ochranu proti DNS Rebindingu nebo povolit výjimku pro doménu plex.direct?Lze nějakým způsobem přinutit DHCP server v routeru, aby klientům distribuoval vlastní DNS servery namísto IP adresy routeru?Předem díky za jakékoliv tipy a rady!Hele tak nakonec vyřešeno způsobem, který se mi upřímně moc nelíbí, ale uvidíme.V DSMV PlexA funguje i aplikaci například pro MacOS...UPDATE:Na iOS to ale zprovoznit nelze... Premium BezLimitu XL Extra - Vodafone Ultra Hub 7 Praha
Odesláno před 52 minutami52 min Autor Hele jelikož mi Ultra HUB 7 neposkytne primární benefit a to WiFi7, protože to reálně neumí a ještě mi doma totálně rozbil "PLEX" ekosystém na lokální síti, bude možné si zažádat zpět o Vodafone Station WiFi 6 byť mám 2Gbit tarif?Vlastně nevidím v tomto zařízení žádný benefit (ten 2Gbit na LAN nutně nepotrebuji). Neumí ani bridge a nechci další zařízení, co bude ročně žrát 200kWh+. Premium BezLimitu XL Extra - Vodafone Ultra Hub 7 Praha
Odesláno před 42 minutami42 min Zkus se u Vodafonu zeptat zda by ti ho nevyměnili za modem AVM Fritzbox, umí také 2 Gbit a má mnohem širší možnosti nastavení, naopak Ultra hub je na tomto docela bídně.Návrat k Vodafone stationu by byl možný zřejmě jedině pokud bys přešel zpět na pomalejší tarif. Kabel 150 - Komfort Vodafone TV Standard box, CA modul, Compal CH7465 Brno
Přidat se ke konverzaci
Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.