Přejít na obsah
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Vodafone Techforum

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ultra Hub 7 – Blokování PLEX

Doporučené odpovědi

Odesláno

Ahoj všem,

řeším problém po výměně routeru za nový Vodafone Ultra Hub 7. Na zařízeních připojených přes Wi-Fi (iPhone, Mac) mi přestal v lokální síti správně fungovat PLEX server běžící na Synology NAS. Aplikace PLEX vyhodnocuje Wi-Fi klienty jako „vzdálené / nepřímé spojení“ a vyžaduje předplatné za vzdálený přístup, případně se lokálně vůbec nespojí.

Srovnání starého a nového routeru:

• Původní router (Vodafone Station WiFi 6): PLEX server na Synology NAS (192.168.0.44). Všechna zařízení na kabelu i na Wi-Fi fungovala bez jediného problému v přímém lokálním režimu (šifrovaně přes HTTPS).

• Nový router (Ultra Hub 7): Ponechal jsem identický IP rozsah (192.168.0.x/24), masku, bránu (192.168.0.1) i statickou IP pro NAS (192.168.0.44). Zařízení na kabelu (PC, TV) fungují dál bezchybně. Problém se týká výhradně klientů na Wi-Fi.

Identifikace problému a co jsem ověřil:

1. Fyzická konektivita LAN–WLAN je v pořádku: Z Wi-Fi se na NAS bez problému dostanu – webové rozhraní Synology DSM ([http://192.168.0.44:5000](http://192.168.0.44:5000)) i síťové disky přes SMB reagují okamžitě.

2. Blokování DNS Rebindingu: PLEX pro přímé zabezpečené lokální spojení používá domény ve tvaru *.plex.direct, které překládají veřejný požadavek zpět na lokální IP (192.168.0.44). Ultra Hub 7 vystupuje pro klienty jako výchozí DNS server (192.168.0.1) a tyto DNS dotazy blokuje z důvodu ochrany proti DNS Rebind.

3. Nemožnost změny DNS v DHCP: V administraci Ultra Hubu 7 v sekci Nastavení sítě chybí možnost nastavit vlastní DNS servery pro DHCP (změnu na 1.1.1.1 nebo 8.8.8.8). Router natvrdo všem zařízením v síti podstrkuje jako DNS sám sebe.

Pokud na konkrétním zařízení na Wi-Fi přenastavím DNS ručně nebo v PLEXu vynuťte nezabezpečené nešifrované HTTP spojení na portu 32400, komunikace projde. Není to ale systémové řešení pro celou domácnost a všechna zařízení.

Moje dotazy na komunitu:

1. Existuje v administraci Ultra Hubu 7 možnost vypnout ochranu proti DNS Rebindingu nebo povolit výjimku pro doménu plex.direct?

2. Lze nějakým způsobem přinutit DHCP server v routeru, aby klientům distribuoval vlastní DNS servery namísto IP adresy routeru?

Předem díky za jakékoliv tipy a rady!

Hele tak nakonec vyřešeno způsobem, který se mi upřímně moc nelíbí, ale uvidíme.

V DSM
image.png

V Plex
image.png

A funguje i aplikaci například pro MacOS...

UPDATE:

Na iOS to ale zprovoznit nelze...

• Premium
  • BezLimitu XL Extra
  • -
  • Vodafone Ultra Hub 7
  • Praha
  • Test rychlosti internetu
Odesláno
  • Autor

Hele jelikož mi Ultra HUB 7 neposkytne primární benefit a to WiFi7, protože to reálně neumí a ještě mi doma totálně rozbil "PLEX" ekosystém na lokální síti, bude možné si zažádat zpět o Vodafone Station WiFi 6 byť mám 2Gbit tarif?

Vlastně nevidím v tomto zařízení žádný benefit (ten 2Gbit na LAN nutně nepotrebuji). Neumí ani bridge a nechci další zařízení, co bude ročně žrát 200kWh+.

• Premium
  • BezLimitu XL Extra
  • -
  • Vodafone Ultra Hub 7
  • Praha
Odesláno

Zkus se u Vodafonu zeptat zda by ti ho nevyměnili za modem AVM Fritzbox, umí také 2 Gbit a má mnohem širší možnosti nastavení, naopak Ultra hub je na tomto docela bídně.

Návrat k Vodafone stationu by byl možný zřejmě jedině pokud bys přešel zpět na pomalejší tarif.

• Kabel 150
  • -
  • Komfort
  • Vodafone TV Standard box, CA modul, Compal CH7465
  • Brno

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Odpovědět na toto téma...

Právě prohlíží tuto stránku 2

Vodafone Czech Republic a.s.,
nám. Junkových 2808/2, 155 00 - Praha 5,
IČO 25788001, sp. zn. B 6064 vedená u Městského soudu v Praze

Vodafone Czech Republic a.s.,
Junkových sq. 2808/2, 155 00 - Prague 5,
CRN 25788001, file number B 6064 kept at the Municipal Court in Prague