Odesláno včera v 15:141 den no to je všechno hezký, ale obyčejnej domácí uživatel jako třeba já nechce mít jednu bednu na switch, další na wifi, další na převod optiky na metaliku a další ještě na bůhvíco 😐 to chce prostě jedno nějaký univerzální řešení, maximálně teda s tim dokoupenym modulem 🤔 - sLimitem S Extra - - Praha
Odesláno včera v 15:391 den před 56 minutami, r2d2 napsal:Nic proti nim — levné routery dělají svou práci docela dobře, ale než dát 13 tisíc za Asus, raději bych se poohlédl po něčem jiném.Doporučuji ti ten Asus někdy zkusit, hlavně s Merlin firmware jsou to routery s vůbec nejlepší funkčností a možnostmi nastavení na trhu. Všude je tam OpenVPN, Wireguard i IPSec server, možnost kompletního nastavení všech detailů, více OpenVPN protokolů (TAP/TUN, TCP/UDP), více Wiregard profilů, přes USB 3.0 připojíš disk a v ssh na serveru si tam píšeš bash skripty, hardware je velmi výkonný (2.6GHz čtyřjádro + 2GB RAM) a firmware odladěný, kvalitní podpora IPV6, podpora pro DoT, podrobné DHCP nastavení, IPv4 i IPv6 firewall pravidla, atd. Aktualizace chodí v praxi tak 7 až 8 let.MikroTik se do domácnosti nehodí, funkčně vlastně zaostává na parametry Asusu, Cisco je profi řešení, zcela jinde, a z těch základních modelů UniFi nadšen nejsem, i když pokud sáhnout jinam než Asus, tak asi tam. Ultra Fibre Maxi Základní - localhost
Odesláno včera v 16:561 den A kolik ten ASUS žere? 😁 Super Premium 5G 18+ Vodafone Station WiFi 6 Brüx
Odesláno před 21 hodinami21 hod @Vulva Ale to já přece vůbec nerozporuji — že to umí hodně. Stejně jako třeba OpenWRT, které jsem používal na některých výkonnějších consumer routerech, nebo vlastní Linux routery (když jsem na to měl ještě čas to stavět a udržovat). V tomhle rozhodně žádný problém nevidím.Rozdíl mezi consumer marketem (kam ASUS patří) a něčím lepším vidím v úplně jiných věcech — například v kvalitě podpory. Když je objeven bezpečnostní problém, bývá v době publikace už typicky opravený? U ASUSu je to různě: záleží na modelu — spousta z nich má sice delší dobu negarantované podpory, ale opravy přicházejí pozdě. Má výrobce alespoň bug‑hunter program (ASUS nemá)? Je tam možnost centralizované správy a jak dobrá je? Je to „set and forget“ pro domácího uživatele, včetně automatických aktualizací (jsou v drtivé většině případů bezproblémové)? Jaký je celkový ekosystém, když se rozhodnu přidat další (managed) switch, AP, záložní linku, IDS, IPS, více vlan atd.?Aby bylo jasno — v consumer třídě je ASUS určitě jedno z nejlepších řešení. Moje pointa ale byla, že pokud už někdo chce dát skoro 14 000 Kč, raději bych doporučil pořídit zařízení s lepší podporou, správou, bezpečností a ekosystémem (Unifi atd.), i kdyby to náhodou mělo nějaký jeden parametr trochu horší nebo stálo o něco víc. Alternativně zvážit nějaký x86 box pro technické uživatele (spotřeba je v pohodě a možnosti jsou jinde). Každý však podle svého — já osobně bych například Unifi router taky nechtěl (ale ASUS už vůbec ne).@Slamb Už si konečně pořiďte nějaký rack, ať to nemusíte pořád řešit tím jedním zařízením /s 🤣 Premium - - - -
Odesláno před 9 hodinami9 hod @r2d2 hele, v praxi je ta security podpora třeba UniFy vs Asus v podstatě stejná, 7 až 10 let. A pak záleží kam to půjde. Pro typický byt ti stačí jeden prvek, tedy Asus a nechceš se srát se čtyřmi Unifi komponenty. Na velký barák bych to řešil ale taky přes ně. Ultra Fibre Maxi Základní - localhost
Odesláno před 2 hodinami2 hod Turris Omnia uz nikoho nezajima? Kabel 500 Mb/s - Komfort 2x CA modul, Compal black Praha
Odesláno před 2 hodinami2 hod já sem o něm psal do tématu ohledně vlastního routeru na xgs-pon, ale všimnul sem si, že jako druhej desetigigovej port má sfp 🙄https://secure.nic.cz/files/omnia_NG_listing_all/Documentation/Datasheet_multilanguages/Turris_Omnia_NG_datasheet_CS.pdftakže sice jeden desetigigovej LAN port je pořád k dispozici, ale třeba dokoupit modul do sfp slotu s rj45 konektorem 🤔a další věc je, že by v turrisu měli trochu zamakat na designu 🤔 sice to hezky sladili s barvou webu, ale vystavovat si takovou černobílou chobotnici na poličce nemusí sednout každýmu 😐 - sLimitem S Extra - - Praha
Přidat se ke konverzaci
Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.