Přejít na obsah

Featured Replies

Odesláno
před 19 hodinami, r2d2 napsal:

@mulik Psal jsem ve vedlejším vlákně na to stejné téma:

Tak ve stručnosti (psalo se tu toho hodně o tomto tématu, stačí hledat) - vlastní modem se Vám velmi pravděpodobně nikdy nevyplatí oproti pronájmu finančně, ....

Tady si lehce dovolím nesouhlasit, v jednom z dřívějších příspěvků jsem si dal záležet a propočítal čísla - úspory díky vlastnímu modemu šly do desetitisíců... 🙂

• Premium
  • Super
  • Základní
  • CA modul, FRITZ!Box 6690
  • Praha
Odesláno

Za jistých okolností a situace ano.

Moje zkušenost však - 3 modemy během několika let, to mít BYOD, asi už nemám ani chlup na hlavě.

image.png

• Premium
  • -
  • Základní
  • Vodafone Station WiFi 6, Vodafone TV app Samsung
  • Praha
Odesláno

@paffko Jak jste na to přišel? Jednoduchá matematika:

Pořizovací cena: cca 5 - 6 tisíc
Pronájem: 70 / 100 Kč
Tzn. zaplatí se za 50 - 85 měsíců - tzn. minimálně 4 roky.

A to vše pouze za předpokladu, že nebude nutný upgrade firmware (bude nutné poslat výrobci), nic neodejde a že VF bude dále podporovat tyto DOCSIS 3.1 celou dobu a nezačne vyžadovat nové typy zařízení (což není vůbec nerealistické). A navíc celou dobu člověk musí být u VF (a pokud někdo jiný nabídne výhodnější nabídku, tak se modem může odepsat).

To se vůbec nevyplatí dle mého názoru.

• Premium
  • -
  • -
  • -
  • -
Odesláno

Vyplatit se to nemusí, důvody mohou být různé (třeba pokud chcete mít dvougigabitový tarif s vlastním routerem a kabelovým modemem v bridgi, což dnes není bez vlastního modemu možné).

• -
  • -
  • -
  • Compal, 3xCA modul
  • Praha
Odesláno

@zajdee Pokud vím, tak na to musí být k dispozici profil v konfiguraci VF, takže to dost možná nebude fungovat ani s vlastním modemem (a hlavně to nikdo nezaručí)...

• Premium
  • -
  • -
  • -
  • -
Odesláno

A pak to VF předělá na FTTH a vlastní Docsis modem může letět z okna 😄

• Super Fibre
  • -
  • ALLinONE
  • -
  • Praha
Odesláno

Nebo začne zavádět novější variantu DOCSIS.

• Premium
  • -
  • -
  • -
  • -
Odesláno
před 54 minutami, r2d2 napsal:

@paffko Jak jste na to přišel? Jednoduchá matematika:

Pořizovací cena: cca 5 - 6 tisíc
Pronájem: 70 / 100 Kč
Tzn. zaplatí se za 50 - 85 měsíců - tzn. minimálně 4 roky.

A to vše pouze za předpokladu, že nebude nutný upgrade firmware (bude nutné poslat výrobci), nic neodejde a že VF bude dále podporovat tyto DOCSIS 3.1 celou dobu a nezačne vyžadovat nové typy zařízení (což není vůbec nerealistické). A navíc celou dobu člověk musí být u VF (a pokud někdo jiný nabídne výhodnější nabídku, tak se modem může odepsat).

To se vůbec nevyplatí dle mého názoru.

V minulosti jsem některým kritikům vlastních zařízení propočítal reálnou úsporu.

TADY je spočítaná moje úspora. Díky době, po kterou například mám stále CA moduly, se úspora ještě zvýšila.

Takže za mě se to může vyplatit a o dost desetitisíců, ale nepotřebuju nutně přesvědčovat, každý si to vyhodnotí dle svého uvážení...

Ale jak to tu padlo, důležité je taky, za kolik je internet vč. pronájmu zařízení.

Upraveno uživatelem paffko

• Premium
  • Super
  • Základní
  • CA modul, FRITZ!Box 6690
  • Praha
Odesláno

@paffko Vy jste vtipálek 🤣Z vašeho příspěvku:

Modem - 8 let a 5 měsíců = 101 měsíců á 70 Kč = 7 070 Kč úspora před odečtením ceny za nákup (je možné, že jsem tehdy platil doplatek za odkup 600Kč?)

Tak až sežete DOCSIS 3.1 modemy z oficiálního zdroje (jiné nejdou registrovat) za 600 Kč, tak Vám s radostí dám za pravdu a několik si jich sám koupím 🤣

Ale teď vážně - dříve se vlastní modem vyplatil, stál mnohem méně a celkově se trh měnil pomaleji. V současné době lze očekávat větší a rychlejší změny (v zahraničí je to už hodně vidět u DOCSIS 4.0 implementací) z důvodu větší konkurence FTTH. DOCSIS standard se snaží udržet relevantní, proto jsou modemy neustále složitější, berou více elektřiny, více topí a jsou dražší.

• Premium
  • -
  • -
  • -
  • -
Odesláno

Moja kalkulacia za 7 rokov vlastneho D3.1 modemu v DE - kupeny v 2018 za 190 EUR, za ten cas 80 EUR dva razy vynuteny fw upgrade (30 EUR upgrade, 10 EUR postovne), ked VF DE robil zmeny v sieti, samozrejme po roku bez zaruky, bol kupovany na firmu, kedze Technicolor distributor nepredava fyzickym osobam.

Hlavny dovod kupy vlastneho modemu bola nestabilita a nemoznost bridge mode VF Station v prvych verziach fw (cca do 2019) , od 2020 by som urcite nesiel do vlastneho modemu.

Upraveno uživatelem quadra2030

• Super
  • -
  • Základní
  • -
  • Bratislava

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

Právě prohlíží tuto stránku 0

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku

Vodafone Czech Republic a.s.,
nám. Junkových 2808/2, 155 00 - Praha 5,
IČO 25788001, sp. zn. B 6064 vedená u Městského soudu v Praze

Vodafone Czech Republic a.s.,
Junkových sq. 2808/2, 155 00 - Prague 5,
CRN 25788001, file number B 6064 kept at the Municipal Court in Prague