Přejít na obsah

Přechod na Vodafone internet


Návštěvník vosay

Doporučené příspěvky

Návštěvník vosay

Ahoj, v ponděl má přijet technik a udělat nové připojení k internetu s tarifem 300/20, v současné době mám lokálního ISP s tarifem 70/70. Chci přejít víceméně kvůli vyšší rychlosti, při stejné ceně cca 400,-. Vzhledem k načteným vláknům zde si nejsem úplně jist, celou akcí. Pravda je, že v poradně bude člověk číst spíš negativa resp problémy. Proto bych rád objektivní názor před instalací, zkušenost s internetem od UPC nemám.

 

Nyní provozuji svůj router TP Link Archer C50, kdy dále po kabelu mám TV, hw pro KODI a Xbox one x (potřeba NAT Open). Dále v rámci sítě využívám chytrou domácnost, víceméně jen světla s vypínači. Z výše uvedených důvodů využívám v routeru rezervování adres, případně směřování portů. Na Wi-Fi pak jen telefony a notebook, router mám na zdi v technické místnosti, byt 81m.

 

Vzhledem k uvedenému bych rád zachoval svůj router, ze stránek VF to úplně patrné není, ale chápu, že bez jejich hw se neobejdu. Tam pak jedině režim bridge, kde musí být zase aktivní ipv4.

 

A tady už začínají různé problémy, zamrzání modemu (Vodafone station mi nepřijde úplně opěvován), případně řešení, zda je problém v modemu nebo routeru resp kompatibilita, od toho se odvíjí rychlost, která se neublíží k určitému a placenému tarifu, ztráta paketů, ping. S tím spojené snížení rychlostí k určitým serverům např pro mě zásadní Webshare, Microsoft atd. Případně problémy s online hraním. To jen výčet, co si zhruba pamatuji.

 

Očekávám provoz jako dosud, rychlost adekvátní tarifu (nyní po kabelu cca 78/78). Nastavení routeru (rezervace, směřování), v nutné případě zařízení pouze od VF dostatečné pokrytí signálem Wi-Fi z technické místnosti. Případně zda chtít Arris nebo Compal.

 

Chci přejít zejména z důvodu poměru cena/výkon a v současné době zvláštní technické podpoře "na dlouhé lokte".

 

Budu rád za jakékoliv postřehy a informace.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

K tarifu 300 Mb dostaneš modem Compal, modem Arris se dává zatím pouze k tarifu 1 Gb,

až ti ho zapojí pravděpodobně dostaneš ipv6 adresu, takže pokud budeš chtít provozovat vlastní router jako doposud, tak si požádáš o změnu na ipv4 adresu, pak modem přepneš do režimu bridge (modem), připojíš ke svému stávajícímu routeru a dál budeš fungovat jako doposud

 a nebo změnu IP adresy a přepnutí do bridge vynecháš a jakou hlavní router budeš mít Compal, nicméně jak jsi zde četl tam jsou možnosti nastavení pro pokročilé uživatele omezené, takže si to budeš muset sám vyzkoušet co ti bude víc vyhovovat.

Nicméně teď koukám že ten tvůj router má jen 100 Mbit LAN porty, takže jako hlavní router bych ho nedoporučoval, protože jinak rychlost internetu nebude vyšší jak 100 Mb, takže leda ho přepnout do režimu AP pokud to jde a používat pouze jako switch a nebo koupit nějaký modernější router.

  • Kabel 150 Mb/s
  • -
  • Komfort
  • Compal VF, VTV box, CA modul
  • Brno
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Slamb změnil název na Přechod na Vodafone internet
Návštěvník vosay

Díky za odpověď, hlavně zásadní informaci o LAN portech, to jsem úplně vypustil vzhledem k tomu, že u Wi-Fi je propustnost daleko vyšší. Kupoval jsem teď kvůli tomu i switch, můj je právě do 100Mbit a ten router mě vůbec nenapadl. Co koukám tak Archer C6 už má 1Gbit.

Teď je otázka, zda ho kupovat, mám trochu obavu u toho Compalu s pokrytím Wi-Fi. Jak jsem psal, tak router mám na zdi v technické místnosti, která je spíš v krajním středu bytu o velikosti 81m a signál musí překonat minimálně jednu zeď. Co potřebuji po LANu, tak mám při rekonstrukci natažený z obývacího pokoje kabel k routeru.

Myslím, že mi někdo potvrdil, že v tom Compalu jde rezervace adres, což by mi asi stačilo. Další je pro mě zásadní NAT open pro Xbox, u současného ISP jsem toto vyřešil až veřejnou IP adresou resp ipv4, kterou si připlácím. Nepomohlo ani UPnP, DMZ, ani otevřené porty, tak aby nebyl podobný problém.

V poslední řadě, jaká je zkušenost s měřenou rychlostí vzhledem k tarifu a případně snížená k některým serverům?

Díky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník vosay

Díky za odkaz, v rychlosti jsem to prolétl. Docela se tam řeší možnost přepnout na ten bridge mód, k Wi-Fi snad jen jeden dotaz a právě obava o sílu signálu. Někdo tam píše, že síla je dostatečná, ale to je asi subjektivní, záleží na tom umístění. V obývacím pokoji, kde se trávíme nejvíce času mám ve skříňce pod tv pouze switch a to je vše. Zásuvku na internet a satelit mám právě ve vedlejší technické místnosti a i tak třeba 5g valí v plné rychlosti současného ISP. Zvažuji právě zda objednat ten Archer C6, protože bude stejná i rozteč na šrouby s Archerem C50 co mám teď.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V bytě s tím není problém - cihlák na druhým konci asi přes 3 zdi 73procent, mám ho u okna tak ti to ješte půjdu změřit ven jak daleko to dosáhne, s rychlostí nemám problém jak jsem ti říkal mám tarif  500 a stahuje to 60mb a skoro bez kolísání 58-60 ale většinou to jede lajnu a že tahám dost z různých serverů - placených fakt bych se toho nebál. Někdo to dost kritizoval ale ted fakt nemůžu nic na to říct. Jestli se bojíš nějákého serveru tak napiš já to zkusím jak to sviští

Upraveno uživatelem Honza333
  • 1000 Mb/s
  • Jiná služba
  • Komplet
  • CA modul 3x + ac Wi-Fi COMPAL CH7
  • Liberec
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník vosay

Díky za ochotu. Asi to teda prubnu, ten tp link můžu objednat dodatečně, ať tu nemám skladiště hw, už tak tu mám od současného ISP Mikrotik, kterému jsem na chuť nepřišel.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jasně to můžeš vždycky dokoupit, já to měl taky tak ale když mi dali ten Compal tak jsem to vyhodil z mýho pohledu to bylo zbytečný, ono taky záleží kolik toho tam máš v luftě ale zkus to takhle a uvidíš jo byl jsem venku a telefon se připojil bez problémů asi 50m ale mám ho u okna - to musíš vyzkoušet

Upraveno uživatelem Honza333
  • 1000 Mb/s
  • Jiná služba
  • Komplet
  • CA modul 3x + ac Wi-Fi COMPAL CH7
  • Liberec
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník vosay

sodekcz: Ruku do ohně za to nedám, ale asi tento Mikrotik RouterBOARD RB941-2nD-TC. Nelíbil se mi přístup ISP, kdy mě prý nemusí zajímat, jak se dostat do jeho nastavení pro případnou změnu třeba názvu Wi-Fi nebo kanálu. Vše mi prý nastaví vzdáleně, tak jsem Mikrotik "vyhodil", TP Link byl jasná volba :D ne, pro mé potřeby nekomplikovaný a vše co potřebuji.

Honza333: Díky za testování, zkusím a uvidím, v luftě toho je dost, klasika panelák ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...