Přejít na obsah

CI rozhraní a CA moduly


Návštěvník Retiree

Doporučené příspěvky

Návštěvník wencel
Technický nesmysl to není. Jsou teoreticky 3 možnosti vysílání EPG:

1/ EPG - nyní a příští (present/ follow) a dlouhodobé (scheduled) vysílané jen pro konkrétní multiplex. Využívá se hlavně u DVBT

2/ EPG - nyní a příští (present/ follow) pro všechny multiplexy a dlouhodobé (scheduled) vysílané jen pro konkrétní multiplex.

3/ EPG - nyní a příští (present/ follow) a dlouhodobé (scheduled) vysílané pro všechny multiplexy . Takto vysílá české UPC

 

Jsem napojen do UPC na Praze 7 a funguje tu možnost číslo 3 - při vyjmutí CI modulu se mi EPG načte pro všechny programy na stejné frekvenci/muxu, tedy NIKOLI všech cca. 120 kanálů ale jen cca. 5-10 kanálů, takže musím kanály přepínat aby se mi načetly všechny názvy kanálů a tedy i informace o vysílaném obsahu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Retiree

Zatímco audio a video signál u placených programů je kódovaný, většina dalších informací v multiplexu nikoli, tedy i EPG je "free". CA modul skutečně slouží jen k dekódování,i když do neplatí doslova.

Tvá tv vykazuje problém s načtením EPG, ale i s načtením názvu kanálu, přitom obě poruchy souvisí s přítomností či absencí CA modulu. Může být závada v modulu (ideální by bylo mít možnost CAM odzkoušet v jiném přístroji nebo naopak jiný CAM odzkoušet v tv), ale velmi pravděpodobně se jedná o závadu CI rozhraní v televizoru.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník

Mne po zapnutí Handanu CV6000 alebo TV Samsung, ktoré nemajú EPG pamäť nabehne EPG now a next takmer u všetkých programov, ale 7 dňové EPG len u programov z daného a susedného muxu. Ak chcem získať 7 dňové EPG k programu u ktorého nie je k dispotícii musím daný program zvoliť. To potvrdzuje tvrdenie, že sa nevysiela kompletné EPG na každom muxe.

Na TV Panasonic, ktorý má EPG pamäť je okamžite po zapnutí k dispozícii now a next a 7 dňové EPG pre všetky programy.

Ak sa v ČR vysiela tak ako tvrdí technik, potom musí byť po zapnutí zariadenia bez pamäte po minute prítomné EPG na 7 dní na všetkých programoch.

Predpokladám, že sa to technicky robí tak, že sa vytvorí EPG stream pre všetky programy, ktorý sa podľa Vás v ČR vysiela na všetkých muxoch a v SR sa v jednotlivých muxoch ponechá info len pre daný a susedný mux. Jednoducho sa vyhodia data. Vysiela sa tak cca 20 percent údajov a to na každom muxe. Kolotoč EPG je tak rychlejší.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To co jsem napsal tak platí pro standardní řešení, můžou se samozřejmě vyskytovat kombinace, které si provozovatel "vymyslí". To může být i případ UPC sk.

Prostě opravdu lze vysílat 7 denní EPG jen třeba pro 3 multiplexy třeba kmitočtově vedle sebe. Ale osobně to nepovažuji za šťastné řešení, ale na druhou stranu ušetří dost datového toku

  • -
  • -
  • Jiná služba
  • nic
  • UPC
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je to jak pise Technik, momentalne se v česke UPC vysila EPG ke vsem kanalum a programum na kazdem multiplexu, v minulosti se ale vysilala varianta 2, tedy ke vsem programum bylo EPG jen vzdy v konkretnim muxu.

Bohuzel stavajici varianta, prinasi i nektere problemy, napr. STB Handan CV-6000 ma s timto mnozstvim dat zrejme problemy a tak se kazdych 30 vterin EPG restartuje a znovu nacita, a asi se budu muset podivat jak si s tim poradil CV-5000, ktery mel kolikrat problem rozdychat i variantu 2 a dochazel ke kratkodobemu zamrznuti ovladani STB.

  • Kabel 150 Mb/s
  • -
  • Komfort
  • Compal VF, VTV box, CA modul
  • Brno
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník

Handan CV6000 nemá žiadnu EPG pamäť, preto vždy aktualne prepisuje vysielané údaje. Potom to v SR vyzerá tak, že pri prepínaní programov je EPG prítomné vždy pre inú skupinu programov a už načítané EPG potom neskôr na skupine programov zmizne. Naproti tomu u TV Samsung sa EPG postupne dopĺňa do pamäti, takže po dlhšom prepínaní je nakoniec komletné, ale po vypnutí zariadenia sa stratí. Najlepšie je na tom TV Panasonic, u ktorého sa EPG uchová aj po vypnutí. Nevýhoda je, že pri čitaní EPG nie je v tom momente k dispozícii živý signál.

To Retiree: Ten technický nezmysel sa robí tak, že ku každému muxu sa vysiela iný nekompletný EPG stream. Záleží len na prijímacom zariadení ako si s tým poradí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Retiree

Sypu si popel na hlavu :scratch: a uznávám Tvé argumenty, sorry... I když, objem přenášených, v podstatě textových, dat je o řád menší, nežli objem A/V dat. Takže ta úspora místa ve streamu asi nebude tím hlavním důvodem způsobu vysílání EPG v síti UPC.sk.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník

Tomus, nejak mi to nesedí. Ak sa má preniesť každých 30 sekúnd 25MB dát, tak potom je potrebny datový tok 25*8/30=13,3Mbps

a naopak pri datovom doku 2Mbps sa za 30 sekúnd prenesie: (2/8)*30=7,5MB dát.

Možno je ten čas "otočenia" dlhší, to by skôr korešpondovalo. Ak sa mylim opravte ma.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...