Přejít na obsah

janmichaelvincent

Uživatel
  • Příspěvky

    92
  • Registrace

  • Přítomen

  • Vítězné dny

    1

Vše od uživatele janmichaelvincent

  1. janmichaelvincent

    Nové stanice

    To je pro mě teda nová informace, že bez HW příslušenství to nejde. Já sám jsem si tarif bez set-top-boxu objednával a to už po sloučení UPC s Vodafonem. Minimálně by mělo fungovat vrácení pronajímaného HW, který nechci používat, což tedy nevím, jestli je nově vázané i na ukončení tarifu nebo jak...
  2. Taky by se možná hodilo zmínit, že 10 Gbps ethernet žere o dost víc energie než 1 Gbps. Mně osobně dává smysl ještě 2.5 Gbps, jelikož současné WiFi 6 routery (např. od Asusu) mívají 2.5 Gbps upstream port a rychlost WiFi 6 při použití 160 MHz kanálu se reálně dostává nad hranici 1 Gbps. Čili tam se to dá využít i v režimu access point. I pro nějaké přenosy dat mezi NAS a PC může být užitečná vyšší rychlost a i kdyby člověk neměl všude SSD, mělo by se to projevit už u rychlejších magnetických disků.
  3. Na hlavu je doporučovat FTP na přenosy souborů přes internet, aniž byste zmínil, že se má zásadně používat s šifrováním, tedy SFTP. Ne každému je jasné, že tím FTP myslíte vlastně jeho šifrovanou verzi.
  4. Třeba lidi v roce 2022 nechtějí používat nešifrovaný protokol. 🙂
  5. Můžu říct, že doma opravdu gigabit přes wifi mám a funguje naprosto stabilně. Ethernetové kabely mám natažené do každého pokoje, ale když sedím na gauči s notebookem (který mimochodem ani nemá zabudovaný LAN port) a AP je na druhé straně místnosti, nebudu tam zbytečně tahat kabel. Prostě není důvod. Právě proto, že můžu mít místo toho stejně rychlou wifi. Ale klidně, když to někoho baví, ať si tahá kabely. 🙂
  6. Tak to asi doma nemáte NAS. Kopírování velkých souborů po lokální síti může být vždy rychlejší. I klasický plotnový disk je stále rychlejší než GLAN. A vzduch je prostě pohodlnější než kabel, když máte třeba nastavené automatické zálohy z laptopu na server. Nepotřebujete samozřejmě nic, ale hodí se to. Kabel taky nelze natáhnout všude.
  7. Jo jo, network-wide ad blocker je super varianta. Kdo má doma třeba raspberry pi, může si na něj nainstalovat Pi-hole DNS server, který filtruje reklamní domény a buď funguje jako relay, nebo si k tomu lze doinstalovat vlastní rekurzivní DNS (unbind), který komunikuje přímo s name servery. Dá se to dobře použít v kombinaci s WireGuard VPN na telefonu, kde má pak člověk možnost přesměrovávat všechny DNS requesty přes svoji domácí síť, ať už se nachází kdekoliv.
  8. @marek-81 Pak by mě ale zajímalo, jak je možné, že ty "mnohem ale mnohem vyšší zisky" nestačí a Prima si stěžuje, že nemá prachy na vlastní tvorbu? Zatímco Netflix a spol. si zaplatí áčkové herce a točí velkofilmy... Něco tady nevychází. V úpadku je ale evidentně televize, která má sice kvanta kanálů, ale stejně na nich dává dohromady velké kulové. V prostředí ČR to funguje tak, že se novinky ujímají se zpožděním, ale ujímají. Že dneska někdo není zvyklý platit si za obsah neznamená, že to tak zůstane navždy. Okrajové je to dnes, ale roste to, takže snad i Adolf si dokáže odvodit, co to znamená do budoucna, pokud stejným tempem neporoste klasická TV. Užívejte si lineární televizi, dokud můžete, ale je odsouzená k zániku. Zvlášť když se nehodlá přizpůsobit moderní době. Zpětné shlédnutí je určitě krok správným směrem, ale zakázat u něj přetáčení reklam přesně naopak.
  9. Ano, sledovanost se měří, takže je hloupost něco předpovídat na dvacet, třicet let dopředu. Naopak už teď je z měření vidět trend, že popularita VOD celosvětově roste. A pokud se něco děje globálně, Česka se to dříve či později bude týkat také. Nevím, proč je tak těžké se s tím smířit. 😄
  10. @marek-81 Nevím, jak může mít pravdu. Co budou dnešní třicátníci dělat v důchodu, je zcela otevřená otázka. 🙂 Je ale logické, že pokud televize sama sebe sabotuje vnucováním reklam, snižuje to její atraktivitu v porovnání s konkurenčními službami, které jsou sice stále relativně nové, ale nikterak nestagnují (viz vzestup Disney+, vznik HBO Max jako náhrada HBO GO, atd.). Vždyť i Netflix si může dovolit točit pomalu dražší filmy než Hollywood, takže jim tenhle business model funguje asi dost dobře, na rozdíl od žebrající Primy. 😄 Já se musím smát, když tady dinosauři nostalgicky rozebírají výhody klasické TV v době, kdy už tu máme přes deset let internet jako plnohodnoté audiovizuální médium. Oni se to časem lidi naučí využívat ve velkém a myslím si, že lineární televize bude ten doplněk. Ne naopak. Jinak technicky vzato kvalita českých IPTV dost zaostává, ale když se člověk podívá na libovolnou mezinárodní VOD platformu, je to zase skokově lepší obraz než sebelepší DVB-C stream od Vodafonu (možná s výjimkou HBO). A než to někdo začne popírat, ať se podívá jakou má úhlopříčku TV. Na 65" je to rozhodně poznat. Mimochodem, už také v jednom článku zazněla myšlenka, že je dost veselé, na co si tu hrajeme ve svém malém rybníčku místo toho, aby se všechny komerční televize domluvily a spustily společnou videotéku. To by byl aspoň krok přívětivý pro uživatele... pro změnu.
  11. @Adolf.Shitler To je solidní jasnovidectví teda. Mně je 30, televize mě přestala zajímat tak ve třinácti letech a rozhodně nemám důvod se k ní vracet. Ledatak s výjimkou těch živých přenosů. Hlavně moc nechápu, proč by mě mělo trápit, co je nebo není za český obsah na Netflixu, když mě na internetu zajímá z 90 % obsah v angličtině. A to se netýká jenom filmů a seriálů, ale i zpravodajství, sociálních sítí atd. Český mediální prostor je v porovnání se vším ostatním dost velká žumpa, s prominutím.
  12. janmichaelvincent

    DOCSIS 4.0

    Myslím, že Vodafone potřebuje hlavně nejdřív zkvalitnit infrastrukturu natolik, aby mohl naplnit potenciál DOCSIS 3.0/3.1 (ano, mluvím o uploadu).
  13. @marena To by sice měl, ale je to dané tím, že Vodafone sice koupil české UPC, ale už nemůže využívat jeho původní software. Vyvinout od nuly novou plnohodnotnou aplikaci prostě nějaký čas zabere.
  14. Pokud bych chtěl měřit maximální rychlost přípojky stahováním souborů, použil bych radši torrent. Ten debian mirror může být prostě jenom pomalý...
  15. Budu se opakovat, ale toto je opravdu ostuda. Jako kdyby ty firmwary nikdo před vydáním netestoval...
  16. Jenže zpětné shlédnutí už zdarma zpravidla není, pokud se nebavíme o veřejnoprávním iVysílání. Pointa je, že pokud si za to platím, očekávám alespoň možnost reklamu přeskočit. Ono už to procento diváků dávno klesá, když se díváme na celosvětové statistiky a nebereme v potaz jenom zpátečnické Česko, kde si lidi ještě ani nezvykli sledovat tvorbu v originálním znění s titulky.
  17. Tak když je někdo masochista, ať se na reklamy dívá. O zlodějích tu každopádně nepadlo ani slovo. Dnes si lidé běžně předplácejí minimálně jednu nebo dvě streamovací služby. Konec konců divák kabelové nebo satelitní TV je také platící zákazník, takže proč by si nemohl aspoň ty nahrané reklamy přeskočit? Dokud budou lidé ochotně reklamy sledovat, ba dokonce i obhajovat, samozřejmě, že se globálně nic nezmění, ale konkurence ukazuje, že to jde dělat i jinak.
  18. A to je přesně to, co nechápu. Proč si vůbec inzerent platí za reklamu, na kterou normální člověk stejně nekouká, protože nechce? Jaký je reálný rozdíl v tom, jestli se v době reklamy zabavím jinak, nebo tu reklamu přetočím, hm?
  19. To je ovšem zase problém inzerentů. Možná by měli více investovat do reklam v jiných médiích (ve 21. století asi především na internetu) a nemít přemrštěná očekávání. Televizi už mnoha lidem znechutili natolik, že ji nesledují vůbec, ať už živě nebo zpětně. To je realita. Je to snad princip nabídka, poptávka, ne? Mě jakožto konzumenta nezajímá, jak si na sebe služba vydělá. Jde mi o to, jak moc bude pro mě atraktivní a kolik jsem za ni ochoten zaplatit. Možná se ještě stále najde dost lidí, kteří akceptují televizi v této podobě, ale osobně moc nechápu proč...
  20. @Adolf.Shitler Já dovedu pochopit očekávání, že když si někdo zaplatí reklamu v určitém vysílacím čase, uvidí tu reklamu diváci v tomto čase. Cokoliv navíc je bonus. Ještě nedávno žádné zpětné sledování ani neexistovalo, v současné době je to většinou placená služba. Pokud v konkurenčním prostředí existuje placené video-on-demand bez reklam, samozřejmě, že se očekávání diváků změní. Opravdu tyto restriktivní praktiky vnímám jako neschopnost přizpůsobit se trhu takovým způsobem, který nezhoršuje kvalitu služeb.
  21. A vůbec, měli by ještě kontrolovat, jestli divák ty nepřetáčené (nebo živé) reklamy skutečně sleduje. Jak k tomu Prima přijde, že si jde někdo v reklamní pauze uvařit kafe nebo odskočit na záchod. Chudák komerční televize, která se stále snaží lidem vnutit zastaralý a nefunkční business model. Možná by se v duchu kapitalismu měla radši přizpůsobit nebo zkrachovat.
  22. Tak schválně, kdy budou chtít zakázat přetáčení reklam u vlastní (nešifrované) nahrávky přes CA modul. 🤔
  23. @Adolf.Shitler https://www.idnes.cz/mobil/mobilni-operatori/predplacenka-vodafone-datova-karta-30.A220120_142324_mobilni-operatori_jm
  24. @Ondra - Vodafone Takže se dá vlastně říct, že je to omezení Androidu, který tu konfiguraci musí mít zadrátovanou v operačním systému, i když to jde zjevně jinak a lépe... Jinak samozřejmě vyjádření Vodafone dává smysl, když víme, že se správnou modifikací firmwaru to zprovoznit lze. Škoda, že je to pro výrobce takový problém.
×
×
  • Vytvořit...