July 27Jul 27 Ahoj, už spoustu let mám internet přes kabelovou tv, už ani nevím jak se to zmenovalo na začátku, pak Karneval, UPC a teď je to od Vodafonu, ale ten kabel ve zdi je pořád ten původní.Poslední dny mě to ale začíná nějak zlobit, stránka se načte pomalu, pokud vůbec, pak se to srovná a chvilku to něhá normálně. Nejsem žádný síťový guru, tak jsem zkoušel ping na seznam, idnes a podobně - obvykle je vše v pořádku, ale čas od času přijde chvilka, kdy se odpověď prostě nevrátí, nebo až s velkým zpožděním.Jaký doporučíte sw na pořádné ověření? Super - - Vodafone Station WiFi 5 Plzeň
July 27Jul 27 Možná by i stačilo zavolat na Vodafone linku, sdělit jim tvůj problém a obměnit ten Compal za něco z aktuální nabídky. Premium - Základní Vodafone Station WiFi 6, Vodafone TV app Praha
July 27Jul 27 Pokud si chceš vyzkoušet nějakou vlastní samodiagnostiku, tak přímo zdejší admin vyvíjí svůj vlastní nástroj na otestování kvality připojení https://www.techforum.cz/topic/64201-openmtr-traceroute-a-ping-v-jednom-%F0%9F%96%A7/Pak určitě zkus test rychlosti na speedtest.netNo a nejprůkaznější je jít přímo do administrace modemu a v záložce Pokročilá nastavení/Nástroje/Stav sítě/ Downstream , a Upstream jsou tabulky s jednotlivými kanály a signály, pokud by byl nějaký problém tak by tam měl být vidět.A taky bych měl zmínit že Vodafone má přímo vlastní diagnostiku dostupnou přes Můj Vodafone v sekci Internet je to v apce trochu hloupě schované v Balíčky/Nabítka balíčků.Nicméně když jsem to naposled zkoušel tak mi to hlásilo nějaký problém s internetem i přesto že já jsem na žádný problém nepřišel, takže to není asi úplně spolehlivé. Kabel 150 - Komfort Vodafone TV Standard box, CA modul, Compal CH7465 Brno
July 28Jul 28 Author EDIT: Měl jsem k tomu i text, ale nějak zmizel - v prvním obrázku je záznam z OpetMTR - je v pátém řádku správně ten rozdíl mezi Sent a Recv? Druhý obrázek je log z modemu - mají být Pre a Post RS chyby tak vysoké? Edited July 28Jul 28 by Jenda_Bory chybí text Super - - Vodafone Station WiFi 5 Plzeň
July 28Jul 28 Ne, ty chyby nemají být tak vysoké, ale jsou to opravené chyby, takže to může být vcelku OK. Jaký je uptime modemu (jak dlouho běží)? Klasika, vizuálně zkontrolovat koax zásuvku a kabel mezi zásuvkou a modemem. Dotáhnout na obou stranách konektory. Poté restart a po nějaké době běhu (ideálně spustit nějaké stahování nebo měření rychlosti) zkontrolovat, zda tam ty chyby zase budou resp. jak rychle naskakují. Signál i SNR je OK. Super - 18+ Vodafone Ultra Hub 7 Brüx
July 28Jul 28 Author uptime modemu nebyl moc vysoký, maximálně pár hodin. Tohle je čerstvě stav hned po restartu: Super - - Vodafone Station WiFi 5 Plzeň
July 28Jul 28 Jak už psal Marek úroveň kvalita signálu je dobrá, chybovost, tedy neopravené pakety ve sloupečku Post RS chyby jsou také nízké, ale načítají se tam postupně po restartu modemu, takže je lepší to zkontrolovat třeba za dva dny od restartu.Ještě mě tady ale chybí tabulka s upsreamem. Kabel 150 - Komfort Vodafone TV Standard box, CA modul, Compal CH7465 Brno
July 28Jul 28 Author Přikládám i tabulku s Upstreamema přihodím i Downstream pro porovnání kolik toho od předchozího stavu přibylo: Edited July 28Jul 28 by Jenda_Bory doplnění tabulky Super - - Vodafone Station WiFi 5 Plzeň
July 28Jul 28 Signál na upstreamu je v pohodě,neopravené pakety tam přibývají, ale není to nic dramatického, takže zatím vše asi v normě. Kabel 150 - Komfort Vodafone TV Standard box, CA modul, Compal CH7465 Brno
July 31Jul 31 Author Solution Tak abych tohle téma uzavřel. Díky vám všem za komentáře. Dnes se zastavil technik od Vodafonu, proměřil signál, který vypadal, že je v pořádku. Vyměnil zásuvku, dal nový koaxiál a nakonec i nový modem (Vodafone Station). Já pak sedl k PC a musím konstatovat, že všechny obtíže jsou pryč a vše šlape jako dřív. Tipoval bych, že ten starý compal asi už nebyl co dřív... Super - - Vodafone Station WiFi 5 Plzeň