Odesláno před 1 hodinou1 hod Všechny distribuce mají ofiko vydanou, tzn někdo to někde brzdí. Operátor? Upraveno před 1 hodinou 1 hod uživatelem Technikus Premium+ - Základní Vodafone Station WiFi 6, Vodafone TV app Praha
Odesláno před 3 minutami3 min Jenom pro zajímavost, na 14T (volný prodej) mám někdy od března 3.0.302.0Mám pocit, že s touto změnou zmizela volba VoLTE a objevila se možnost. "Povolit 2G", která je defaultně zapnuta. Zeptal jsem se Gemini a tohle jsem se dozvěděl, cituji:"Přepínač „Povolit 2G“ v nastavení Xiaomi 14T určuje, zda se telefon může v případě nouze připojit ke staré mobilní síti druhé generace (2G).S hovory VoLTE má tento přepínač přímou a velmi důležitou souvislost.Souvislost s VoLTE a fungování přepínačeZáložní síť pro volání: VoLTE (Voice over LTE) přenáší hovory přes moderní 4G (LTE) nebo 5G síť. Pokud ztratíte signál 4G/5G, telefon bez VoLTE (nebo při výpadku této technologie) musí pro hovor přepnout na starší síť.Konec 3G sítě: V České republice i mnoha dalších zemích již operátoři kompletně vypnuli 3G sítě. Jedinou dostupnou zálohou pro klasické mobilní hovory mimo 4G/5G tak zůstala právě síť 2G.Dopad vypnutí 2G: Pokud přepínač „Povolit 2G“ vypnete a současně se ocitnete v místě bez 4G/5G signálu (nebo vám operátor z nějakého důvodu nedeaktivuje VoLTE), nedovoláte se ani na tísňové linky.Proč přepínač v telefonu vůbec je?Ačkoliv je 2G síť klíčová jako záchranná síť pro volání, obsahuje staré bezpečnostní standardy. Vypíná se ze dvou hlavních důvodů:Kybernetická bezpečnost: Síť 2G je náchylná k útokům pomocí falešných vysílačů (tzv. IMSI-catchers), které mohou odposlouchávat SMS nebo hovory. Vypnutím 2G toto riziko eliminujete.Úspora baterie: Telefon v oblastech se slabým signálem neplýtvá energií na neustálé vyhledávání starých 2G frekvencí.Doporučené nastaveníPro běžného uživatele v ČR se doporučuje nechat přepínač „Povolit 2G“ zapnutý. Zajistíte si tím maximální pokrytí pro volání v lesích, suterénech nebo na horách, kde moderní 4G/5G sítě nemusí mít dostatečný dosah.Pokud řešíte konkrétní problém s kvalitou hovorů nebo signálem na svém Xiaomi 14T, dejte mi vědět. Můžeme se podívat na to, u jakého jste operátora, zda vám vypadávají hovory, nebo jestli chcete zlepšit výdrž baterie."Konec citace.Ovšem je to matoucí, protože u přepínače 2G v telefonu je napsáno, že na nouzové linky se dá dovolat i s přepínačem vypnutým. Zřejmě to vychází z rozdílných zdrojů, které do rešerše AI zahrnula. A také možná můj dotaz nebyl úplně jednoznačný. Nicméně, není tím nikde potvrzeno to, co bych očekával. Tedy že telefon jede VoLTE a pouze v místech bez signálu 4G, 5G se přepne do režimu 2G. Ale předpokládám, že to tak je.Konec sekce "Jenom pro zajímavost" :-) Super - ALLinONE Vodafone Station WiFi 5 One Net Praha Žižkov
Přidat se ke konverzaci
Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.