Přejít na obsah

Doporučené odpovědi

Odesláno

Možná i dřív, viz tady se mluví o Vodafone UltraHub 7

• Premium+
  • -
  • Základní
  • Vodafone Station WiFi 6
  • Praha
Odesláno

Někdo tady ale zmiňoval že UltraHub 7 Wi-Fi na 6 GHz neumí,

stejně si myslím že je to úplně jedno jestli použiješ 5 nebo 6 GHz, na letenci to stejně žádný zásadní vliv mít nebude, prostě tam natální kabel a jestli to nejde, tak si vem Vodafone station s Wi-Fi 6 a doufej že to bude lepší.

• Kabel 150 Mb/s
  • -
  • Komfort
  • Compal VF, VTV box, CA modul
  • Brno
Odesláno

Je to tak, Ultrahub 6GHz neumí. Ty ceny routerů/modemů s 6GHz jsou prostě tak vysoko, že by to nikdo na pronájmu nezaplatil. Tipuju, že ještě několik let nic takového VF v nabídce mít nebude. Kdo to chce, tak si může koupit něco svého a zapojit k modemu v bridge. Jinak ten zmiňovaný Ubiquity má jen 2,5GE WAN. Neříkám, že to aktuálně nestačí, ale když už bych do toho dával tolik peněz, raději bych pořídil něco s 10GE WAN, pak máte na minimálně 10 let vystaráno (samozřejmě pokud ten HW tak dlouho vydrží) s výhledem nasazení Doscsis 4.0. nebo swapu na FTTH, čímž se prolomí i současné 2Gbps rychlosti.

Mimochodem PS 5 včetně PRO verze má pro mě nepochopitelně jen 1GE RJ45 port, takže jediná možnost, jak tam dostat větší rychlost zejména pro stahování her, tak je přes Wifi a bez 6GHz se na 2Gbps prakticky nedá přes wifi dostat.

Upraveno uživatelem Matěj

• Super Fibre
  • -
  • ALLinONE
  • -
  • Praha
Odesláno

@Matěj Ono je úplně nejlepší, pokud chce člověk řešit ty věci dlouhodobě, rozdělit router a WiFi. Momentálně máme WiFi 7, za pár let bude WiFi 8 (a vypadá zajímavě - místo zvyšování rychlosti se čeká zvyšování spolehlivosti, souběhu zařízení, zlepšení roamingu a rušení atd.), naopak spousta zařízení ještě nemá ani WiFi 7. Mění se to.

Stejně tak routery - současné routery kromě x86 boxů vyšší rychlosti nezvládají kromě hloupého routování. VPN, IDS a další služby (třeba takové oblíbené PPPoE) jsou hodně náročné na CPU.

Z mého pohledu je jedině opravdu futureproof řešení x86 box a samostatná AP. Na druhou stranu mi přijde nesmysl to takto řešit a plánovat; nic nebrání tomu zařízení za pár let vyměnit a prodat, pokud už přestane stačit, či se trh někam posune (to hlavně).

Krásně je to vidět i na 10GbE - metalika je vysoce problémový standard díky spotřebě a přehřívání. Ideální je mít samozřejmě SFP+ porty na vše, ale taková zařízení jsou hodně drahá, pochopitelně.

A v tom mi dává smysl i současná nabídka Ubi - 2.55 na AP (což reálně naprosto stačí pro reálný provoz zařízení), 10G SFP+ na router na WAN. Líbil by se mi tam ještě jeden port na LAN, ale bohužel, příští generace.

Já osobně budu řešit upgrade na 10G až později a pravděpodobně to bude celé na optice (kromě starých zařízení na Ethernet).

• Premium
  • -
  • -
  • -
  • -

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

Právě prohlíží tuto stránku 0

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku

Vodafone Czech Republic a.s.,
nám. Junkových 2808/2, 155 00 - Praha 5,
IČO 25788001, sp. zn. B 6064 vedená u Městského soudu v Praze

Vodafone Czech Republic a.s.,
Junkových sq. 2808/2, 155 00 - Prague 5,
CRN 25788001, file number B 6064 kept at the Municipal Court in Prague