Ondrej1 Posted July 2 Share Posted July 2 Před pár týdny jsme měli neplánovaný několikahodinový výpadek elektřiny, odhadem šlo o několik okolních ulic. Využil jsem to k tomu, že jsem otestoval havarijní plán. Všechno zafungovalo jak mělo (překvapivě), jenom internetové připojení nevydrželo. Compal byl v pořádku na vlastní UPSce, ale spojení se rozpadlo. Předpokládám, že nekomunikovala protistrana, ručně jsem zapojil router na tetherované mobilní připojení (via ethernet) a všechno jelo. Rozhodně nikomu nic nevyčítám, ale pro úpravu plánu bych potřeboval vědět, jak je to na straně Vodafonu. Je elektřina potřeba v těch bedýnkách, co máme před domem? Je nějak zálohovaná? Nebo jsme měli smůlu a lehlo i něco dál? Pokud do toho někdo technicky vidí, budu vděčný za jakýkoli detail. Quote Super, Premium - - Compal CH7465, Vodafone Station WiFi 5 Zlín Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomus Posted July 2 Share Posted July 2 Ano, i ty venkovní bedýnky je potřeba napájet elektrickým proudem, jsou v nich umístěné zesilovače a ty jsou napájené z těch větších bedýnek ve kterých je zase umístěn opticko metalický převodník, takže když dojde k výpadku elektrického proudu ve vaší lokalitě, tak obvykle jsou bez proudu i tyto venkovní rozvaděče. Takže nefunguje pak ani internet ani televize. 1 2 Quote Kabel 150 Mb/s - Komfort Compal VF, VTV box, CA modul Brno Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek-26 Posted July 2 Share Posted July 2 Jak které "bedýnky" je třeba zálohovat. Síť obsahuje jak pasivně (na dálku) napájené prvky, tak i aktivně napájené. Na optickém nodu, kde dochází k převodu z optiky na metaliku je elektřina potřebná určitě. 2 Quote Super Premium 5G 18+ Vodafone Station WiFi 6 Brüx Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ivo2003 Posted July 2 Share Posted July 2 Vodafone v podmínkách pevného telefonu upozorňuje, že nemusí fungovat při výpadku napájení. Pro internet bude platit to samé. Jistota že půjde internet bez elektřiny je asi jen u gpon. Tam kde je umístěn OLT ale elektřina jít musí. 2 Quote Start - Základní Compal CH7465 Opava Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solution Marek-26 Posted July 2 Solution Share Posted July 2 @Ivo2003U Telefonu je tam to upozornění, protože je závislé na modemu a když mi doma nepůjde elektřina, tak nepůjde modem a tím pádem ani telefon. Když to zjednoduším, tak kromě koncového modemu musí být pod proudem optický nod a hlavní stanice. Někdy je mezi ještě datacentrum. To je dost podobné PONu. Ale rozdíl je ten, že PON je pasivně napájená síť a DOCSIS resp. její metalická část delší vzdálenosti překonává díky aktivním zesilovačům. Může se tedy stát, že o 3 domy dál nepůjde elektřina, mě doma půjde elekřina, ale nepůjde internet, protože o ty 3 domy dál je prvek s potřebou aktivního napájení. 3 Quote Super Premium 5G 18+ Vodafone Station WiFi 6 Brüx Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ondrej1 Posted July 2 Author Share Posted July 2 Díky všem , je mi to jasnější. Závěr pro příště tedy je, že s UPSkou u modemu to není potřeba přehánět, stačí něco, co překlene chvilkový výpadek a/nebo vyražené pojistky. Naopak pro delší výpadek dávám do plánu přechod na záložní mobilní připojení. Jako řešení označuji @Marek-26poslední příspěvek, protože můžu označit jen jeden, ale řešily to v podstatě všechny. 1 Quote Super, Premium - - Compal CH7465, Vodafone Station WiFi 5 Zlín Link to comment Share on other sites More sharing options...
MSwamp Posted July 2 Share Posted July 2 Sice mám pod UPS i Vodafone modem, ale zároveň mám nastavený failover na mobilní připojení. A funguje to výborně. Používám vlastní router. Quote Super - Základní Compal CH7465, CA modul Štatl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sparrow Posted July 2 Share Posted July 2 (edited) Já tedy neměl výpadek ani nepamatuju ani nepotřebuji připojení 24 / 7 / 365 ( např kvůli práci ) Ale kdysi jsem koupil router od Asusu s USB a při studování systému mne zaujala možnost dual WAN kdy člověk dal do USB tu blbost od operátora s kartou a když router neměl primární připojení tak se přepnul na tu SIM. Zkusil jsem to a funguje to luxusně, cca 1 min výpadek. Teď mám nový zase Asus ( ta závislost, je nakažlivá 🙂 ) a ten má dokonce USB i LAN1. A koukám, že se to dá použít i jako rozložení připojení, to je ideální pro ADSLáky daleko od ústředny, kdy jim padá spojení. PS: teď to po sobě čtu. A omlouvám se. Vypadám jak dealer Asusu 😞 Edited July 2 by Sparrow 1 Quote Super Red Basic Základní Compal CH7465, CA modul Praha 10 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ivo2003 Posted July 2 Share Posted July 2 Ano. Asus routery jsou v možnosti nastavení super. 1 1 Quote Start - Základní Compal CH7465 Opava Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sparrow Posted July 2 Share Posted July 2 Mám za cca 15let teprve třetí a jsem závislák 🙂 Prostě když to funguje tak to neměň, to samé mám s ergo myšmi Logitech. Ale to už jsem OT. 1 Quote Super Red Basic Základní Compal CH7465, CA modul Praha 10 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts