Jump to content

Port forwarding na QNAP

Jenda
Go to solution Solved by Jenda,

Recommended Posts

Je možné, že ISP nějakým způsobem blokuje port 21 zvenku do vnitřní sítě? Mám VS  v bridgi a za ním mikrotik a NAS. Za boha se nemůžu prostřílet zvenku do NASky na portu 21, přitom z vnitřní sítě není problém. Povypínal jsem pravidla na mikrotiku i vypnul firewall na NASce a furt nic.

• Kabel 1000 Mb/s
  • -
  • Komfort
  • Vodafone station
  • Kladno
  • Speedtest

Port 21 (FTP) teoreticky může ISP blokovat, ale to by tě nemuselo moc zajímat, protože si službu ve svém routeru přesměruješ z jiného externího portu právě na interní port 21, např. externí port bude 12345 a přesměruješ ho na interní port 21 (TCP), samozřejmě dle fixní IP adresy ve vnitřní síti, jenž NAS používá. K FTP v NAS pak budeš přistupovat po zadání svojí pevné veřejné IP adresy a na konec dáš :12345, čímž dojde v routeru ke směrování na port 21 v NAS.
  • Thanks 1
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -

To se mi nějak nezdá že by Vodafone jen tak blokoval FTP port 21, na tohle si tady nikdy nikdo nestěžoval,

když už k blokaci takového portu dojde, tak to bývá obvykle z důvodu podezření na virovou nákazu a spolu s ním se blokují některé další porty jako třeba poštovní.

• Kabel 150 Mb/s
  • -
  • Komfort
  • Compal VF, VTV box, CA modul
  • Brno
  • Speedtest

Zkusil jsem si to a na Mikrotik mi paket na port 21 normálně přijde (tedy ze sítě Vodafone), SYN pakety se v logu ukážou, čili určitě to není řezáno globálně (@tomus).

Tak přijde i ze sítě O2, čili Vodafone je v tom (skoro jistě) nevinně. (Jinak testoval jsem to tak, že na (skoro) začátek input chainu ve firewallu jem dal logovat a zahodit tcp pakety na port 21)

Ještě nápad – neběží na tom Mikrotiku náhodou ftp služba na portu 21? Pak by se to mohlo chovat takhle. Já ji mám vypnutou:

image.png.7575f2df0371b3a3c92c318da002fa5e.png

• Thanks 1
  • Super, Premium
  • -
  • -
  • Compal CH7465, Vodafone Station WiFi 5
  • Zlín
  • Speedtest