Přejít na obsah

Výkonný modem Netgear CBK752


Návštěvník crc19

Doporučené příspěvky

Návštěvník crc19

Ahoj,

pouzivam uz delsi dobu UPC a s rychlosti a stabilitou jsem spokojeny.
Vadi mi ale UPC routery a Wifi 5 (802.11 ac) ... rad bych presel na Wifi 6 (802.11 ax) jenze Vodafone/UPC to, zda se, ani ve stredni budoucnosti nezvazuje.

Mam ted bily Compal a zvazuji pres bridge mode pripojit Netgear RBK852. Otazka je, jestli by byl Compal v tomhle zapojeni schopny obsluhovat i linku 1000 / 50 Mb/s nebo tuhle rychlost obslouzi jen Vodafone Station. Jenze ta ma zase problemy s bridge modem...
https://www.netgear.com/orbi/rbk852.aspx

Nahodou jsem ovsem narazil na Netgear CBK752 s vestavenym modemem pro kabelove site. Rad bych s nekym znalym probral, proc by si tohle zarizeni melo/nemelo rozumet s UPC siti. Podporuje DOCSIS 3.0 i 3.1.
https://www.netgear.com/orbi/cbk752.aspx

Diky,
J.

 

 

Upraveno uživatelem crc19
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj,

Compal 1000Mbps nezvládne. Má 16 download kanálů a v laboratorních podmínkách to na downloadu znamená cca 900Mbps. Neumí ED3.1 tedy OFMD pásmo. Takže opravdu toto zvládne jen modem značky Arris (marketingové označení Vodafone station). Nezbývá než doufat, že co nejdříve výrobce dodá opravený/upravený FW, který bude umožňovat i Bridge mód.

Proč by si zařízení od jiného výrobce resp. jiného typu nemělo rozumnět se sítí UPC (nyní Vodafone) by se dalo přirovnat příměru, proč přehrávač videa, některé Avi video přehraje a jiné ne. Tak, jako je důležitý kodek videa a jeho podpora, tak je podobně důležité i SW a HW vybavení v pozadí sítě.

Minimálně je na DOCSIS sítích nutné do zařízení dostat konfigurační soubor, který je vytvářen přímo pro dané zařízení (resp. konkrétní kombinaci značky/typu). Prostě to zařízení není kompatibilní se sítí a kvůli pár kusům HW na síti se asi nevyplatí kupovat odpovídající HW, SW, podporu výrobce atp. To je to, proč přes to nejede vlak (alespoň si to myslím).

Nezbývá než doufat, že brzy bude režim bridge dostupný a že nebude ukončeno přidělování IPv4 adres.

  • Super
  • Premium 5G
  • 18+
  • Vodafone Station WiFi 6
  • Brüx
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Netgear CBK752 by sa vobec neprihlasil do ziadnej europskej DOCSIS 3.0/3.1 siete - nema europske DOCSIS certifikaty, takze CMTS by sa s nim odmietla bavit uz pri pociatocnej registracii. Ano, DOCSIS je sice vseobecna norma, ale "devil is in the details".. ako pise @Marek-26, kazdy vyrobca ma vlastne proprietarne rozsirenia, ktore musia byt zohladnene v config subore, ktory modem natahuje pri starte z TFTP.. preto taky subor je dost velky a obsahuje vetvenie pre kazdy model modemu/routera (alebo su separatne config subory pre kazdy model.. minimalne UPC SK to tak ma podla pomenovania suborov).

Mimochodom, VF v DE musel doplnit do svojich configov tie dva modemy, ktore podporuju europske DOCSIS certifikaty (TC4400 a TM3402), inak by nedokazal splnit Routerfreiheit.. hoci ich nepredava (aj ked ich mal v ramci DOCSIS 3.1 testovania pred par rokmi) ani oficialne nepodporuje (napr. update fw je cisto vec zakaznika.. a v pripade DOCSIS technologie je to problem, pokial nema vlastnu CMTS 😄 - vynimka je AVM so svojimi routermi, ktore umoznuju fw upgrade cez web - ale aj tam sa overuje seriove cislo a upgrade prebieha sifrovane zo servera AVM do routera) - ked je problem, VF DE vyzaduje pripojenie VF Station u zakaznika, inak sa s nim nebavi a ticket rovno uzavrie.

Upraveno uživatelem quadra2030
  • Super
  • -
  • Základní
  • -
  • Bratislava
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník crc19

Diky za hodnotne odpovedi.

Rozumejte, ze ja se v tom vlastne vubec nechci vrtat. Rad bych si jen koupil pripojeni 1000 / 50 Mb/s nebo i lepsi a spojil ho s nejakym rozumnym Wifi, ktere pokryje cely dum. A dale take umozni pripojeni NAS pres kabel 1GB+, parental control a QoS. Pripojeni je dostupne a s Docsis 3.1 rychlost jeste poroste, jen to zarizeni co  k tomu VF/UPC nabizi je trochu jako vylet do minulosti. Navic do minulosti, kde se clovek citi jako nesvobodny rukojmi, kde si za 100 Kc/mesic musi pronajimat router podivne urovne co ani nemumoznuje bridge mode.

Jinak vase znalosti a zkusenosti jsou vyborne @Marek-26, @quadra2030 , tak bych vas poporsil jeste o nazor na tyhle dve otazky:

1. Zda se vam take, ze EuroDocsis konci s verzi 3.0 a dale uz je jen Docsis 3.1, ktery prirozene resi odlisnosti v EU ? Myslite, ze to muze zlepsit  kompatibilitu a rozmanitost Docsis 3.1 modemu pouzivanych v ramci EU ?

2. zminovany Routerfreiheit - v Nemecku je nelegalni neumoznit uzivately pripojit vlastni modem ke kabelove sity. Musi jen splnovat urcite specifikace jako treba vyzaduje VF DE viz. nize. Dokazete si predstavit z technickeho pohledu jak realisticke tohle muze byt realizovat ? @quadra2030 uz naznacil jak "elegantne" VF DE vyresilo tenhle problem pridanim TC4400 a TM3402 konfiguraci. Jenze jestli s verzi 3.1 konci EuroDocsis, tak by vyroba a certifikace zarizeni mela byt jendodussi a zarizeni vice...

https://www.vodafone.de/media/downloads/pdf/Vodafone-Kabel-Deutschland-GmbH-DOCSIS-pNTP-Interface-Specification-v1-01.pdf

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na WiFi pokrytí celého domu se používá Ubiquiti UniFi a ne nějaký modem s routerem od operátora. U NAS je to pak úplně jedno, protože ten v pohodě obslouží i každý switch s Gbps porty. A jestli člověk vyžaduje nadstandardní funkce, tak si holt musí pořídit router svůj. Jediné omezení je v nemožnosti dát Arris do bridge, ale to se časem zcela jistě podá.

  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vodafone Station umoznuje bridge mode, problem je na strane Vodafone CZ (backend/konfiguracia), to je docasna zalezitost.. ten isty problem je v zapadnej casti siete Vodafone DE (exUnitymedia/UPC), vo vychodnej casti siete (exKabelDeutschland) ten isty Vodafone Station s tym istym fw (ako mate v CZ) funguje v bridge mode bez problemov!

Zrusilo sa iba oznacenie EuroDOCSIS, DOCSIS 3.1 (a novsie) vyzaduju podporu tunerov a diplexerov v modeme/routeri pre US kanalovy raster aj EU kanalovy raster (sirka kanalu), rozdiel je naozaj iba v certifikatoch.. a DOCSIS 3.1 zariadeni, ktore maju europsky certifikat je iba niekolko (na prstoch jednej ruky, uz som to tu raz pisal), ani jedno nie je vo volnom predaji, vsetky su iba pre operatorov.. ze sa predalo par desiatok (max stoviek) kusov spominanych modemov z testovacej serie (ktora bola urcena pre operatorov, ale ti sa rozhodli pre all-in-one DOCSIS WiFi routery) v DE (aj to mimo oficialnej distribucie, t.j. bez podpory), je nepodstatna vec.. Nemecky BFU ostane pri zariadeni operatora, pripadne (ak chce vyuzit Routerfreiheit) si kupi AVM DOCSIS 3.1 router.. iba zopar nadsencov bude laborovat (a otravovat Vodafone DE) s nejakym TC4400/TM3402, ako dlhorocny zakaznik Unitymedia a teraz Vodafone West by som vedel rozpravat!

Ked chce zakaznik v DE pripojit vlastne zariadenie do kablovej siete Vodafone DE, musi splnat uvedene technicke poziadavky a poziadat o registraciu S/N a MAC adresy zariadenia.. potom dostane genericky profil s rychlostou, aku si zaplatil (a v logoch budu ci boli chybove hlasky OID).. ale bez dalsej technickej podpory zo strany operatora.

  • Super
  • -
  • Základní
  • -
  • Bratislava
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Slamb změnil název na Výkonný modem Netgear CBK752

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...