October 12, 2025Oct 12 Dobrý den,mám modem TG3442DE a používám vlastní DHCP a DNS server (Pi-hole). Na modemu jsem vypnul DHCPv4, ale zařízení stále dostávají IPv6 adresy a DNS přes IPv6 z modemu.V rozhraní modemu jsem nenašel možnost, jak vypnout DHCPv6 (na některých zařízeních se toto může jmenovat „DHCPv6 Server“) nebo zastavit rozesílání IPv6 DNS.Můžete mi prosím poradit, jak to mohu udělat sám – buď vypnout pouze DHCPv6, nebo případně celé IPv6?Děkuji za radu Premium - - - Praha
October 12, 2025Oct 12 je třeba kontaktovat zákaznickou linku, že chceš jenom ipv4 🤔 - Red Basic+ - - Praha
October 12, 2025Oct 12 Author Takže by nešlo jen vypnout DHCPv6 a IPv6 DNS na modemu? Pi-hole už mi dává IPv6 adresy i správný IPv6 DNS server, jen k nim pořád přicházejí i ty Vodafone IPv6 DNS... 😁 Premium - - - Praha
October 12, 2025Oct 12 no nějakou ip adresu ten modem bude dostávat vždycky, ale co se týká ipv6, tak k tomu ti určitě víc řekne třeba @zajdee🤭 - Red Basic+ - - Praha
October 12, 2025Oct 12 Author Jasně 😄 jen jsem se chtěl zeptat, jestli jde vypnout jen DHCPv6 a IPv6 DNS, nebo se musí IPv6 vypnout celé? Premium - - - Praha
October 12, 2025Oct 12 Solution Trochu si dovolim pochybovat, ze pihole funguje jako plnohodnotny IPv6 router, aby mohl vysilat IPv6 RA oznameni.Rozhodne nejlepsi reseni je prepnout Station do bridge a za nej dat normalni router, a tim dostat celou sit pod kontrolu. Coz jde jen v rezimu IPv4-only, resp. Dual-stack (pro varianty se statickou IPv4 adresou), ne v rezimu DS-Lite. Edited October 12, 2025Oct 12 by zajdee - - - Compal, 3xCA modul Praha
October 13, 2025Oct 13 Author před 1 hodinou, tibik napsal:vypnoutpřed 8 hodinami, zajdee napsal:funguje jako plnohodnotny IPv6 router, aby mohl vysilat IPv6 RA oznameni.Rozhodne nejlepsi reseni je prepnout Station do bridge a za nej dat normalni router, a tim dostat celou sit podpřed 8 hodinami, zajdee napsal:Trochu si dovolim pochybovat, ze pihole funguje jako plnohodnotny IPv6 router, aby mohl vysilat IPv6 RA oznameni.Rozhodne nejlepsi reseni je prepnout Station do bridge a za nej dat normalni router, a tim dostat celou sit pod kontrolu. Coz jde jen v rezimu IPv4-onlyJo to máš asi pravdu. Mně jde hlavně o to, jestli jde změnit IPv6 DNS na Pi-hole, přidat za to router by byla až poslední možnost. Nebyla by taky špatná možnost IPv6 úplně vypnout?Takže pokud to chápu dobře budu muset vypnout IPv6 v obou případech Edited October 13, 2025Oct 13 by tibik Premium - - - Praha
October 13, 2025Oct 13 @tibik "vypnout IPv6" může znamenat leccos, ale pokud to v tomhle případě znamená "přijít o nativní IPv6 od Vodafone, protože funguje jen v DS-Lite režimu, se kterým nefunguje bridge", tak, bohužel, ano, tak to dopadne. (Leda bys měl tu vlastní statickou veřejnou IPv4 adresu, pak by ti fungoval dual-stack i v bridge.)"Vypnout IPv6" na VF station asi... nejde? Už jsem dlouho jeho firmware neviděl, tak nevím. A protože DNS se posílá spolu s RA (oznámením routeru/směrovače) právě z VF station, tak to nejspíš nepůjde vypnout samostatně ("oznamuj pouze IPv6 prefix, ale neoznamuj DNS servery"). Chytřejší routery by to samozřejmě dokázaly nakonfigurovat i takhle. - - - Compal, 3xCA modul Praha
December 31, 2025Dec 31 Budu nejspíš brzy řešit stejný problém. Chci zkusit za VF Station zapojit OpenWRT router v režimu IPv6 relay, který by měl teoreticky umožňovat DNS override a routováni prefixu v podsíti pomocí NDP proxy. Šlo by to teda líp, kdyby Station uměl DHCPv6-PD. - - - - -
January 1Jan 1 Tak bohužel IPv6 relay (NDP proxy) se mi zprovoznit nepodařilo... což jsem trochu čekal, když jsem četl na redditu i tady, že už to pár lidí zkoušelo a neúspěšně.Nakonec jsem z OpenWRT udělal bridge, který ale dokáže pomocí nftables hijacknout veškerý DNS traffic (IPv4 i IPv6) a poslat ho na lokální dnsmasq, který pak forwarduje podle toho, co se nastaví v Network -> DHCP and DNS -> Forwards -> DNS Forwards.Takže např. vytvořit /etc/custom-dns-redirect.nft#!/usr/sbin/nft -f table bridge broute delete table bridge broute # Bridge broute table - unbridge DNS packets table bridge broute { chain prerouting { type filter hook prerouting priority -300; policy accept; # Unbridge IPv4 DNS packets (send to routing) ip protocol udp udp dport 53 meta pkttype set host ip protocol tcp tcp dport 53 meta pkttype set host # Unbridge IPv6 DNS packets (send to routing) ether type ip6 meta l4proto { tcp, udp } th dport 53 meta pkttype set host } } table ip nat delete table ip nat # IPv4 NAT - redirect DNS to my resolver table ip nat { chain prerouting { type nat hook prerouting priority dstnat; policy accept; udp dport 53 redirect to :53 tcp dport 53 redirect to :53 } } table ip6 nat delete table ip6 nat # IPv6 NAT - redirect DNS to my resolver table ip6 nat { chain prerouting { type nat hook prerouting priority dstnat; policy accept; udp dport 53 redirect to :53 tcp dport 53 redirect to :53 } }Spustit chmod +x /etc/custom-dns-redirect.nf a pak přidat do /etc/rc.local# Put your custom commands here that should be executed once # the system init finished. By default this file does nothing. /etc/custom-dns-redirect.nft exit 0Hlavní bylo zajistit, aby br-lan interface získal taky globální IPv6 adresu z Vodafone Station, takže je tam Alias Interface lan6 s DHCPv6 klientem. DNS queries přes IPv6 totiž chodí z globálních adres klientů a OpenWRT by nevěděl, jak je routovat zpátky.Každopádně to bude fungovat jenom v případě, že data fyzicky tečou přes zařízení s OpenWRT, takže není možné používat VF Station Wi-Fi ani jeho další LAN porty.EDIT: Ještě bylo potřeba zaškrtnout Network -> DHCP and DNS -> Resolv & Hosts Files -> Ignore resolv file. Edited January 1Jan 1 by janmichaelvincent - - - - -