Odesláno 20. července20. čvc 5 minut nestačí ke změně, ale pevná IPv6/prefix to (na kabelu Vodafone bez příplatku za pevnou IP) není. Pokud zašlete DHCP(v6) RELEASE a počkáte ~15 minut, dostanete typicky něco jiného (IP i delegovaný prefix - se stejnou MAC/DUID atd.). Když jsem na den vypnul router, nebyl potřeba ani ten dhcp release. Ale tak co, máme DDNS... Upraveno 20. července20. čvc uživatelem DiDiDi Cable+ 2000 - - Commscope Arris CM3500 Brno
Odesláno 21. července21. čvc Jo, pokud se releasne, tak bych tomu věřil, ale v tuhle chvíli mám pro ipv6 adresu i prefix exspiraci 35d 23:50:54, tak se mi nějak ten denní výpadek nezdá (pokud zachovám DUID). Naposledy se mi u Vodafonu změnila IPv4 adresa před třemi lety, když se protáhla odstávka elektřiny a u IPv4 je lease podstatně kratší. Jinak jde mi o DOCSIS. Cable+ 1000 - - Vodafone Station WiFi 5, Compal CH7465 Zlín
Odesláno 2. srpna2. srp On 6/23/2026 at 8:57 AM, Ondra - Vodafone said:@jumpingjackflash5 Pěkný den, nastavení (Full dual stack) spouštíme postupně, bude to nějakou dobu trvat.Dobry den,kdyz jsem dostal IP adresu a ne prefix, znamena to ze delam neco spatne nebo mam jeste vydrzet?root@devuan:~# dhclient -6 -P -N -v eth0 Internet Systems Consortium DHCP Client 4.4.1 Copyright 2004-2018 Internet Systems Consortium. All rights reserved. For info, please visit https://www.isc.org/software/dhcp/ Listening on Socket/eth0 Sending on Socket/eth0 PRC: Confirming active lease (INIT-REBOOT). XMT: Forming Rebind, 0 ms elapsed. XMT: X-- IA_NA 09:cc:f7:c8 XMT: | X-- Requested renew +3600 XMT: | X-- Requested rebind +5400 XMT: | | X-- IAADDR 2a02:8302:... XMT: | | | X-- Preferred lifetime +7200 XMT: | | | X-- Max lifetime +7500 XMT: V IA_NA appended. XMT: X-- IA_PD 09:cc:f7:c8 XMT: | X-- Request renew in +3600 XMT: | X-- Request rebind in +5400 XMT: Rebind on eth0, interval 960ms. RCV: Reply message on eth0 from fe80::201:5cff:fec1:d1a. RCV: X-- IA_NA 09:cc:f7:c8 RCV: | X-- starts 1785685134 RCV: | X-- t1 - renew +1296000 RCV: | X-- t2 - rebind +2073600 RCV: | X-- [Options] RCV: | | X-- IAADDR 2a02:8302:... RCV: | | | X-- Preferred lifetime 2592000. RCV: | | | X-- Max lifetime 3456000. RCV: X-- IA_PD 09:cc:f7:c8 RCV: | X-- starts 1785685134 RCV: | X-- t1 - renew +0 RCV: | X-- t2 - rebind +0 RCV: | X-- [Options] RCV: | !-- Status code of no prefix, IA_PD discarded. RCV: X-- Server ID: 00:01:00:01:5b:31:f2:80:00:21:5e:ed:2c:61 PRC: Bound to lease 00:01:00:01:5b:31:f2:80:00:21:5e:ed:2c:61. Premium - Základní Vodafone Station WiFi 5 Praha
Odesláno 2. srpna2. srp Pokud PC dostava IPv6 adresu, tak je jiz zmena hotova. Kdyz jsem zkousel bridge + mikrotik, tak na wan dostaval IPv6 /126 + /56 pro LAN rozsahy. Otazka co na to linuxovy klient, zkusil bych na test jeste jineho dhcp klienta, ktery si umi rict primo o /56 napr. "odhcp6c -Ntry -P56 eth0" pripadne hw router. Super - ALLinONE Vodafone TV 3 box -
Odesláno 3. srpna3. srp Ono to z toho příspěvku nejde úplně poznat. Ten devuan je v roli hlavního domácího routeru a je připojený ke kabelovému modemu přepnutému do bridge? Podle té adresy (2a02:8302:...) to tak vypadá. Pak je opravdu zvláštní, že síť nepřiděluje prefix (o který si dhclient říká). Cable+ 100 - - Commscope Arris CM3500 Praha
Odesláno 3. srpna3. srp Ono by bylo úplně nejlepší mít tcpdump/wireshark capture těch DHCPv6 packetů... Ale u mě rozhodně není potřeba délku prefixu specifikovat, vždy dostanu /56. Upraveno 3. srpna3. srp uživatelem DiDiDi Cable+ 2000 - - Commscope Arris CM3500 Brno
Odesláno 3. srpna3. srp 9 hours ago, zajdee said:Ono to z toho příspěvku nejde úplně poznat. Ten devuan je v roli hlavního domácího routeru a je připojený ke kabelovému modemu přepnutému do bridge? Podle té adresy (2a02:8302:...) to tak vypadá. Pak je opravdu zvláštní, že síť nepřiděluje prefix (o který si dhclient říká).Ano, "devuan" je v roli hlavního domácího routeru a je připojený ke kabelovému modemu přepnutému do bridge. Myslim, ze jinak bych nedostal nic.23 hours ago, xbeda said:Otazka co na to linuxovy klient, zkusil bych na test jeste jineho dhcp klienta, ktery si umi rict primo o /56 napr. "odhcp6c -Ntry -P56 eth0" pripadne hw router.Ten dhclient by to taky mel umet, od toho je tam to -P.Ale rikam si jestli jsem to nezvoral ze jsem to nejdriv zkusil bez P ... Upraveno 3. srpna3. srp uživatelem HKMaly Premium - Základní Vodafone Station WiFi 5 Praha
Odesláno 10. srpna10. srp Provozuje tu někdo na kabelu dualstack, Station bridge mode nebo Arris CM3500 s Unifi (cloud) gateway ?Nějaké potíže nebo záludnosti v rozchození ?Četl jsem někde, že jejich implementace IPV6 má mouchy - ale už je to starší údaj. Cable+ 1000 - - Vodafone Station WiFi 5 Praha
Odesláno 22. srpna22. srp Tak si odpovím sám (třeba to bude pro někoho užitečné).Pořídil jsem Unifi cloud gateway fiber.Po přepnutí Vodafone station na bridge jsem dostal novou dynamickou IPv4 (po minimálně dvou letech beze změny).Zároveň se objevil i full dualstack.S UCG všechno v pohodě - po zapnutí DHCPv6 to přiděluje správně IPv6 včetně rozdělení do několika VLAN.https://test-ipv6.com/ 10/10Nastavení VLAN i jejich nový zónový firewall je velmi intuitivní i pro člověka co nedělá síťařinu.Wireguard VPN maká krásně a nebrzdí síť.Wifi je z Unifi U7 také o dost lepší než ze Station.Jen nastavení routování z LAN na WAN abych se dostal na administraci Vodafone Station v bridge mi chvíli trvalo vymyslet.Celkově se mi to zařízení velmi líbí. Cable+ 1000 - - Vodafone Station WiFi 5 Praha
Odesláno 27. srpna27. srp Víte někdo, jestli je IPv6 dostupná i pokud se využívá pevná linka přes kabelový modem? Máme Internet Premium+ Profi (na IČO) s pevnou veřejnou IPv4, která je přímo obsažena ve službě, telefon připojený přímo do modemu a Vodafone Station Wi-Fi 6 v Bridge módu a za ním UniFi. V UniFi je nastavená IPv6 na DHCPv6, ale UniFi nedostává žádnou IPv6. Lokalita je Praha 4. Může to být kvůli tomu telefonu nebo má někdo pravý Dual-Stack i s telefonem?Přes SSH nepřichází žádné odpovědit na DHCPv6odhcp6c -v -e -s /usr/share/ubios-udapi-server/ubios-odhcp6c-script -D -k -P 0 eth4 Premium Profi - - Vodafone Station WiFi 6 Praha
Přidat se ke konverzaci
Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.