Přejít na obsah

Featured Replies

Odesláno

Dobrý den, mám dva dotazy.

Do bytu máme přiveden přes koax UPC inet přes modem Compal CH7465, budeme-li chtít modemy v jednom bytě dva, musí se zavést předpokládám druhý koax z domovní rozvodny? Nebo lze na jeden koax připojit plnou rychlostí i druhý modem (dvojí fakturace)?

Druhý dotaz - lze na vašem modemu Compal CH7465 nastavit Qos pravidla (nenašel jsem) kvůli omezení pásma stahování, jde mi hlavně o omezení rychlosti stahovaní a zároveň aby plně plně fungovala rychlost odezvy třeba on-line her a webových služeb. Ony fungují, ale ne v plné rychlosti, docházi-li současně ke stahování.

Rychlost je jinak dostačující.

Předpokládám, že budu-li muset za váš modem v bridge a připojit druhý modem, který QoS mít bude a půjde nastavit.

Děkuji

Odesláno

Na compalu si nenastavíte ani DNS, na QoS zapomeňte. Jestli vážně potřebujete QoS, tak si kupte nějaký lepší router (ne modem), který to zvládne (TP-link za tisícovku to nebude). Nebude stačit omezit rychlost na klientovi pro stahování?

Na co potřebujete v jednom bytě dva modemy?

• -
  • Super+
  • -
  • -
  • Praha 7
Odesláno

Ano, router, na nějaké jsem již koukal, cena byla vyšší. Chci vše řídit raději centrálně, nikoli na klientech.

Dva modemy jsou trochu neekonomické, šlo o on-line hraní, stahování i jiné bez vzájemnho ovlivnování odezvy i rychlosti na jedné lince.

Lze to ale vše upravit přes rychlejší linku a vhodně nastavém routeru, proto QoS.

Odesláno
Dva modemy ti VF tuším ani nedá.

QoS umí třeba TP-Link za tisícovky dvě (Archer AX20), ale taky to lze někdy vyřešit switchem za 2 stovky, který má jenom 100 Mbps porty a vyšší rychlost přes něho neprojde.
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
Odesláno

Na rychlosti na portech na switchi jsem včera koukal, ale v rámci lokální sítě, kde probíhá někdy kopírování a větší rychlosti v ní bych giga porty nechal. Ideálně to QoS přes router.

Teď  najít vhodný router a díky za tip.

Router vypadá dobře, jen dotaz - po přepnutí modemu do bridge pak na routeru bude - typ konektivity (PPPoE?), je tam nějaké další ověřování na UPC pri inicializaci routeru? Statickou IP a masku jako z modemu, DHCP, DNS lepší vlastní nebo providera, případně nějaké porty ven, QoS, VLAN a další věci zabezpeční, to už půjde.

Jde jen o tu první inicializaci.

Odesláno

Já mám teď nového ASUSe RT-AX56U  tam dáš na začátku dynamické přidělovaní adresy, název, heslo WiFi a konec nastavování 🙂

Na UPC DNS jedu od začátku cca 10let a žádný problém jsem neměl.

Upraveno uživatelem Sparrow

• Super
  • Basic
  • Základní
  • Vodafone Station WiFi 5, CA modul
  • Praha 10
Odesláno

@Marcel na WAN portu u zakoupeného nového (svého) routeru necháš automatické nastavení připojení. VF nepoužívá u kableového připojení PPPoE ani žádné další ověření, které bys musel dávat do svého routeru. Ověření proběhne na základě MAC adresy toho VF zařízení v bridge (ale to tě nemusí v podstatě zajímat). Compal/VF Station tedy přepněš do bridge (musíš mít veřejnou IPv4!!!, to si ověř před celou akcí) a pustí ti veřejnou IP do tvého routeru na WAN port. Na svém routeru si pak nastavíš vlastní DHCP a ostatní pravidla tak, jak budeš potřebovat. 

• Premium
  • -
  • Základní
  • Vodafone Station
  • KrPole

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

Právě prohlíží tuto stránku 0

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku

Vodafone Czech Republic a.s.,
nám. Junkových 2808/2, 155 00 - Praha 5,
IČO 25788001, sp. zn. B 6064 vedená u Městského soudu v Praze

Vodafone Czech Republic a.s.,
Junkových sq. 2808/2, 155 00 - Prague 5,
CRN 25788001, file number B 6064 kept at the Municipal Court in Prague