Přejít na obsah

Soud zakázal neoprávněné šíření slovenské TV Markíza v Česku


Pavel m

Doporučené příspěvky

MARKÍZA-SLOVAKIA, spol. s.r.o. získala první předběžné opatření z důvodu nelegálního šíření jejích programových služeb na území České republiky.

 

„Jsme rádi, že soud uznal naše argumenty o protiprávnosti šíření našich stanic v Česku. Jsme přesvědčení, že respektování práv vysílatele musí být respektované stejně jako jakýkoliv jiný typ práv,“ říká generální ředitel Markíza Group Matthias Settele.

 

Cílem tohoto postupu je zabránit nelegálnímu přenosu vysílaných programových služeb MARKÍZA-SLOVAKIA, spol. s.r.o. mimo území Slovenské republiky. To nejlepší z obsahu nejsledovanější slovenské stanice TV Markíza českým divákům poskytuje od ledna 2016 Markíza International.

 

Televizní stanice Markíza je v České republice šířena bez souhlasu vysílatele. Skupina Markíza upozornila na tento stav jednotlivé distributory a požaduje vyřazení stanice z jejich nabídky. Jako alternativu nabízí kanál Markíza International, který nabízí to nejlepší z domácí tvorby TV Markíza a současně má zajištěn práva i pro vysílatele.

 

Podobná situace je i v případě stanic české skupiny Nova, které jsou bez jejího souhlasu šířeny na území Slovenské republiky. Skupina Nova tak distributorům vysílá mezinárodní stanici NOVA International.

 

„Rozhodnutí českého soudu a vydání předběžného opatření je jasným důkazem, že naše strategie v České republice, stejně tak jako na Slovensku, kde podnikáme stejné kroky, je správnou cestou. Nadále budeme dál pokračovat v našem cíli zastavit přeshraniční vysílaní stanic skupiny Nova bez našeho souhlasu,“ dodává Petr Horák, ředitel sekce nových projektů skupiny Nova.

 

http://www.parabola.cz/clanky/5879/soud ... a-v-cesku/

  • Premium
  • -
  • -, Základní, Family, Sport, Cinema
  • Vodafone Station WiFi 6, CA modul
  • -Most
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník warman

jakej banánistán? Prostě Markíza (a nova) chce vytřískat víc peněz... krom toho mají pravdu, je to nelegální šíření jejich kanálu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník notizia

warman

 

"... krom toho mají pravdu, je to nelegální šíření jejich kanálu."

 

V Čechách ano ale rozhodně ne na Moravě a ve Slezsku kde to lze přijímat přes DVB-T. To se rýtá třeba tvého Brna, Uherského Hradiště, Hodonína, Zlína a podobně. Říká Ti něco pojem terestrický přesah?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Částečně souhlasím, že je to špatně a blbost. Částečně ale ty stanice chápu a nedivím se jim. Je to celý diskutabilní a podle mě jednoznačná odpověď neexistuje. Největší kámen úrazu podle mě je, že to lidi berou jako samozřejmost a nechtějí chápat, že Česko a Slovensko jsou už čtvrt století dva samostatné státy a podle toho se i chovají - např. ty vysílací práva a obsah. Koho nějaký přeshraniční obsah zajímá? Přebírají snad operátoři naše stanice v Německu, Rakousku nebo Polsku? Anebo ty slovenské v Rakousku, Maďarsku a Polsku? Anebo ty polské v Německu, Bělorusku, Ukrajině a Slovensku? Nevím o tom. A už vůbec ne, že by pro ně nakupovali práva na obsah. Každej jede na sebe. Nechalo se uvažovat o nějakém "společném nákupu" pro sstanice Markízy a Novy, spadající spolu pod CME, ale i když jsou jejich pořady podobné, nejsou stejné. A proč by se nesnažili něco z toho vytěžit? Tak nabídnou vlastní produkci. Je to nebude stát prakticky nic a ještě na tom možná vydělají. Otázka bude co sledovanost. Taky jim to může zlomit vaz. V nejhorším případě, pokud jim to nevyjde, stanice vrátí do původního stavu i s vyřešenými právy. Ale proč by to nezkusili? Lidi si tady i tam moc navykli na ten komfort, ale jak říkám... časy se mění. Tak to zůstane jen u hranic. No a co? Lepší nějakej přístup, než žádnej. Ano, je to diskutabilní krok, ale stejně diskutabilní je i současný stav. Pravdu mají obě strany. Teď se domluvit...

  • Super
  • Premium 5G
  • ALLinONE
  • Compal CH7465, CA modul
  • Hlavní město
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník david3434

Myslim ze ted pravnici UPC,O2, a T mobilu pracuji na plne obratky a vymysli jak podat odvolani a pod.

I kdyz chapu Markizu a Novu,tak si myslim ze ji to nakonec poskodi,jak u divaku ,tak i finančně.Podle mě uz i inzerenti,kteri kupuji reklamni cas na Markize a Nove,v podstate pocitali s tim ze reklama zasahne obe zeme a tim i kalkulovali ceny.To se ted muze Markize vymstit,kdy budou inzerenti tlacit na nizsi cenu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník peno

Notizia: Zrovna v Brně už dneska terestricky slovenské kanály nechytíte, aspoň co vím od místních. To platilo v době analogu, dnes už bohužel ne.

 

Jack: No, minimálně jeden podobný příklad jsou maďarské kanály na Slovensku. Podívej se na nabídku slovenského UPC, kolik maďarských kanálů tam najdeš. A třeba Slovak Telekom má přímo maďarský balíček a docela dost na něm prý rejžuje. Vzhledem k tomu, že tam jsou volné i placené kanály, zajímalo by mě, jak to mají právně ošetřené.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Netvrdím, že k tomu vůbec nedochází. Příklad Slovensko/Maďarsko je asi na místě. A myslím, že se to týká ještě jednoho operátora. Ale myslel jsem to obecně, že to standardní prostě není. Kdyby bylo, tak ve všech zemích budou všechny kanály ze všech sousedních zemí. A to prostě není ten případ. Lidi jsou tady/Slovensku na to zvyklí, kvůli společné historii, ale ta historie je pryč. Pro Maďary jsme, alespoň my v Česku, doslova osinou v zadku a většina lidí u nás je taky dvakrát nemusí přestože se nechováme k nim až tak nevraživě jako oni k nám. Na Slovensku to vidí trochu líp a nějak spolu vycházej. A co se týče vztahu Česko/Slovensko, tak Slovensko je bohužel prakticky od revoluce v našem stínu pomalu ve všech ohledech jako menší mladší bratr. V několika věcech jsou napřed, ale celkově jsou podobně jako Maďarsko oproti nám pozadu - s tím rozdílem, že na rozdíl od Maďarů je to tolik nežere a nemají náturu házet nám klacky pod nohy. Ale co tím chci říct... Na Slovensku od nás spoustu věcí přebírají. Na tom není nic špatného. Problém je, že jsou na našich produktech závislejší, než my na těch jejich - v tomhle případě konkrétně zábava -> tv -> stanice + pořady + dabing. A teď nemyslím jen normální volné stanice, ale i ty placené. V podstatě všechny jsou určeny oficiálně výhradně pro Česko a v Slovensku si je neoficiálně přebírají, protože slovenské verze nadnárodních značek nikdo spouštět nebude. Můžeme být rádi, že jich pár máme vůbec v ČR natož tam kvůli velikosti trhu. A právě kvůli velikosti, vyspělosti a síle trhu se řada věci sdílí - včetně toho zmíněného vysílání (stanic), obsahu (pořadů) a jazyka (dabingu). Je to pro všechny levnější. Licence všech stanic a práv k pořadům jsem neviděl, ale určitě nebude všechno 100% v pořádku. Tady se to hraje celé do outu. Je to šedá zóna. Grey area. ČR + Slovensko se bere jako jeden trh neoficiálně. Je tak větší a silnější. A dává to smysl. Bohužel se ale ne všichni provozovatelé podle toho chovají - viz. maďarské/rumunské reklamy, anglická grafika, atp. Možná se to začne sloučením UPC ČR a UPC SK měnit. Mělo by. Pomalu. V tom případě ale snaha CME/Markízy/Novy je zbytečná. Chvíli jim to vydrží. Rok. Dva. Ale pak se to obrátí proti nim. Je to už celé tak zaběhnuté a samozřejmé, přestože myšlení firem v tomhle případě chápu, že to moc nemá šanci. A ještě k tomu sdílení stanic... pokud to oficiálně je stanoveno, tak se tak i děje. Třeba mezi několika zeměmi najednou. Hlavně v Asii, kde existuje pro mnoho stanic tzv. asijský feed určený pro všechny země bez místní verze. Anebo u nás MTV Europe, apod. Anebo vysílání přímo určené pro dvě, tři sousedící země. Ale to není to samé jak kauza Česko/Slovensko, kde oficiálně je určeno něco jiného.

  • Super
  • Premium 5G
  • ALLinONE
  • Compal CH7465, CA modul
  • Hlavní město
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník YABAKA

Podle sdělení z webu digizone odmítla Markíza zveřejnit o jaký soudní rozhodnutí šlo. Nejspíš je to celý akorát mystifikace.

 

peno: SK programy v Brně v pohodě. Ne samozřejmě všude, ale kde jo, tak komplet pozemní nabídka.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...