Přejít na obsah

Problém s rychlostí přenosu dat v domácí síti-nabízím odměnu


Návštěvník Já

Doporučené příspěvky

Návštěvník Já

Dobrý den,

 

obrácím se na Vás o žádost s pomocí s rychlostí v mé domácí síti.

Trápím se s tím už několik dní, vyzkoušel jsem možné i nemožné, ale bohužel pořád bez úspěchu.

 

Poslední dobou mi z ničeho nic, klesla rychlost v domácí síti při kopírování dat na (z) NAS disk(u). Rychlost odpovídala tomu, že síť jela pouze na 100 Mbit, místo 1 Gbit. Rychlost kopírování dat na(z) NAS disk(u) byla totiž pouze 10-12 MB/s. Začal jsem tedy pátrat, v čem by mohl být problém. Nejdříve jsem vyměnil kabely (cat 5e i 6). Toto nepomohlo. Ve Windows jsem u síťové karty nastavil napevno full duplex – rovněž nepomohlo. Provedl jsem restart modemu (od poskytovatele internetu UPC – modem Technicolor 7200) i routeru.

 

Dokonce jsem si koupi i externí gigovou síťovou kartu Intel, abych vyloučil problém s integrovanou síťovou kartou na desce Asus. I s externí síťovou kartu, byla rychlost stále nízká (odpovídající provozu na 100 Mbit síti). Mezi PC a router jsem dal switch Linksys SE2500. Toto pomohlo a přenos odpovídal 1 Gbit síti (kopírování z-na NAS cca 60 MB/s). PC mám, ale standartně zapojen v routeru (jelikož switch mám ve vedlejším pokoji a mám v něm zapojený NB, TV apod.)

 

Tudiž jsem opět vrátil switch na původní místo (vypojil jsem tedy ze switche PC) a zapojil jsem PC přímo do routeru a ihned se data na NAS disk, který je zapojen právě ve switchi kopírovali opět jen 10-12 MB/s. Přitom, když jsem kopíroval data z NB na NAS, tak díky toho, že NB byl zapojen ve switchi se data kopírovaly cca 60 MB/s.

 

Tímto jsem došel k tomu, že problém bude s největší pravděpodobností v routeru. Protože vždy, když jsem měl PC (NB) i ten NAS připojen rovnou k routeru, tak se data kopírovaly pouze 10-12 MB/s. Pokud jsem však mezi router a koncové zařízení dal switch, tak rychlost byla ihned vyšší, cca. těch 60 MB/s.

Přeinstaloval jsem i Windows.

 

Ještě v době, kdy fungoval router normálně (PC zapojený ihned v routeru), tak jsem klasicky přenášel data na NAS rychlostí kolem 90 MB/s.

Podotýkám, že jsem takto router (domácí síť) bez problému využíval skoro 2 roky !

Až právě cca. 14 dní zpět začaly problémy, které popisuji výše.

 

Zkoušel jsem ještě router obnovit do továrního nastavení. Po tomto obnovení asi 15 minut šly kopírovat data na NAS disk rychlostí cca. 90 MB/s (PC připojen přímo k routeru). Po těch cca 15 minutách, ale klesla znovu rychlost sítě na hodnoty odpovídající pouze 100 Mbit síti.

QOS funkci mám vypnutou.

FW nejnovější.

 

Modem UPC: Technicolor 7200

Router: ASUS RT-N66U

Nas: Synology DS114

Switch: Linksys SE2500

*****

 

Dnes jsem si koupil tedy nový router a doufal jsem, že můj problém bude vyřešen - marně :-( Zbytečně vyhozené peníze :-(

Zakoupil jsem si ASUS RT-AC68U.

Po nastavení routeru a zprovoznění sítě, opět ten samý problém kopírování dat na(z) NAS disk(u) 10-12 MB/s.

Přitom opět kopírování dat na NAS z notebooku, který je v tom samém routeru, akorát ještě píchlý do switche bez problémů 90 MB/s !

 

Takže jsem ještě vypojil router a zprovoznil jsem modem od UPC jako router a připojil jsem k němu PC rovnou. Data šly kopírovat na NAS rychlostí 40-50 MB/s, což odpovídá gigové síti, prostě to nejelo zase pomalu těch 10-12 MB/s...Toto mi opět nahrávalo v mé myšlence, že je něco blbě v routeru, ale že by smůla na dva kusy a z toho ten jeden dneš čerstvě nový ?

 

Výše uvedeným jsem snad vyloučil vše možné a nic dalšího, co vyzkoušet mě nenapadá...Zvláštní je to, že vždy po restartu routeru asus, lze na(z) NAS chvíli kopírovat data rychle a pak to klesne...

Navíc zrovna, když něco kopíruju, tak se z ničeho nic v total commanderu objeví hláška: Došlo k chybě! Soubor nelze uložit, odstraňte ochranu proti zápisu...Toto vždy signalizije právě to, že poté už jde kopírovat data pouze 10-12 MB/s...

 

Vážně to nechápu, když navíc, když zapojím za router switch a do toho teprve PC či notebook, tak rychlost kopírování dat na NAS je OK.

 

Nabízím nějakou odměnu komukoliv, kdo mi pomůže daný problém vyřešit (i osobně). Jsem z Ostravy a fakt už nevím, co mám zkusit...Na(z) NAS potřebuji data dostávat rychle, takže mě to hodně štve...

 

Navíc jsem dal ten bývalý router do reklamace, protože jsem si opravdu myslel, že je to routerem..

 

Díky všem za jakýkoliv nápad

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

když myslíš, že je to routerem, zkus firmware od merlina, to je jeden takovej masér šikovnej, třeba s nim to bude ok :)https://www.mediafire.com/folder/bkfq2a ... wrt-Merlin

btw antivir a firewall v notebooku máš? pro jistotu by to chtělo všechno vypnout

Upraveno uživatelem Návštěvník
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník warman

Jestli myslis ze zavada je v nasu, tak si zazalohuj konfiguraky a dej default. Ale me sr to zda nepravdepodobne, leda ze by ten nas prepl na 100mbit, zkousels (jde?) vynutit 1gbits v nasce?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ještě, ten nově zakoupený router napájíte napájecím adaptérem z toho původního routeru nebo z napájecího adaptéru přiloženého k tomu novému routeru? A do čeho je vsunut samotný napájecí adaptér routeru?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Já

Děkuji.

 

Antivir a firewal mám v NB i v PC, zkoušel jsem je i vypnout, ale nepomohlo.

Nad tím NASem jsem tayk uvažoval, ale jak jsem psal, když je následující propojení:

 

MOdem UPC - Router - Switch - NB(PC) ve switchi a NAS ve switchi , tak se data kopíruji rychle a v pohodě (60-90 MB/s)

 

pokud je propojení

 

Modem UPC - Router - PC(NB) píchlé v routeru a pak teprve kabel do switche ve kterém je NAS, tak se data kopíruji pouze 10- 12 MB/s.

 

NAS normálně zobrazuje rychlost sítě 1 Gbit.

 

Bohužel nemůžu to mít tak, že bych měl switch taky v pokoji společně s routerem a PC, protože ho potřebuji mít vedele v obýváku..Ve zdi mám prostor jen pro jeden kabel,takže právě vedu kabel z routeru do switche v obýváku, kde mám NB, NAS a TV.Problém by vyřešilo, že bych si koupil do pokoje taky ještě switch, ale uznejte sami mít tři zařízení vedle sebe a navíc ten switch jen kvůli toho, že router nedělá to co má...Už tak technicolor + ten Asus rovná se spotřbě tak 16 W.

 

Je to opravdu zvláštní, že mi to začalo dělat z ničeho nic...

Jinak napájecí adaptér mám ten nový, který byl k novému routeru. Jinak napájecí adaptér je v prodlužovačce s přepěťovou ochranou.

 

ten alternativní FW vyzkoušet mohu (díky za tip)..Jen doufám, že se dá normálně - jednoduše pak vrátit ke klasickému(kdyby náhodou)..Jenže já už vlatně nevím, co si mám myslet..Tím, že jsem zkusil jiný nový router (i když stejné značky) a dělá to to samé..Ale zvláštní je to chování, kdy po restartu to chvíli kopíruje rychle a pak konec...

 

Dneska zkusím vzít NAS a router a zapojit do jiné UPC sítě k jinému modemu (ještě ten starý, co se dával k 10mbitu)...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A když modem UPC odpojíte, abyste omezil jeho vliv na router, a necháte zapojenou pouze sekvenci PC - router - switch - NAS (pokud tomu rozumím dobře, že to máte takto zapojeno), a všechno ostatní restartujete tak je stále po 15 minutách ta nízká rychlost?

  • Jiná služba
  • Jiná služba
  • TV Komplet
  • CA modul
  • Praha
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ten alternativní FW vyzkoušet mohu (díky za tip)..Jen doufám, že se dá normálně - jednoduše pak vrátit ke klasickému(kdyby náhodou)..Jenže já už vlatně nevím, co si mám myslet..Tím, že jsem zkusil jiný nový router (i když stejné značky) a dělá to to samé..Ale zvláštní je to chování, kdy po restartu to chvíli kopíruje rychle a pak konec...

asus má firmware stejnej pro všechny routery, jenom podle konkrétního zařízení přidává / ubírá funkce + upravuje ovladače na jednotlivý součástky

  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

btw s tim jumbo framem to neni žádná výhra, jak sem nedávno zjistil :D

v nastavení routerů asus ta možnost už nějakej čas úplně chybí a možná právě kvůli tomu dochází po zapnutí na počítači k fragmentaci paketů a celkovýmu zpomalení a nestabilitě rychlosti :?

otázkou zůstává, k čemu ten jumbo frame teda je, když gigabit bez něj jede naplno :shock:

  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...