Přejít na obsah

Jak UPC omezuje internet


Návštěvník Tvskyfreak

Doporučené příspěvky

Jenom ne EU. Jejich regulace a kecání naprosto do všeho jsou většinou spíše na škodu, než k užitku. A poskytovatel internetu nemá povinnost peerovat s každým. K tomu ho nemůže nikdo nutit. Ano, mělo by být jeho snahou zajistit zákazníkům co největší komfort při surfování, ale ... A přečtěte si někde o MasterInternetu, co je to za společnost a jak od nich každý dává ruce pryč.

 

Jinak v posledních pár letech je to takový trend, že poskytovatelé internetu tlačí na poskytovatele obsahu, aby se také podíleli na nákladech. Největší tlak vyvíjejí mobilní operátoři, zvláště na západ od nás. Tam, kde jsou velkorysé FUP a nebo nejsou vůbec. Důvody jsou zřejmé. Poskytovatelé si chtějí udržet zisk, rychlost upgradů sítě a spokojenost zákazníků. Na druhé straně poskytovatelé obsahu mají zájem si navyšovat zisk, získávat co nejvíce konzumentů reklamy bez dalších nových nákladů. A teď se ty 2 světy musí někde potkat a dohodnout. Ale dle mě je toto běh na dlouhou trať a je třeba, aby se změnilo vnímání internetu jako takového. Tzv. síťová neutralita je moc hezká představa, ale nezapadá do současného tržního prostředí.

 

Je třeba si uvědomit, že poskytovatelé internetu poskytují internetové připojení hlavně na prohlížení webu a prohlížení mailů + stahování z FTP. To jsou věci, které mají v QOS nastavenou většinou největší prioritu. Z mého pohledu zákazníka je to správně. Lidi, co například stahují přes torrenty by neměli omezovat běžné surfery. Je to trochu archaické chápání, ale je to víceméně tak. Nejraději mám lidi, co si pořídí internet za pár stovek a pak se rozčilují, že nemůžou mít doma pořádný server. Na to ale tato běžná služba není. Na to si mají domluvit individuální podmínky, ale ty nebývají za takovou nízkou cenu.

Ale určitě nesouhlasím s nějakým výraznějším záměrným omezováním. Pokud není síť vytížena, ať jede vše na maximum. Ve špičce nechť se to trošku přiškrtí na úkor stahovačů atd. aby ostatní při běžných činnostech nepoznali rozdíl. Dle mě jsou důležitější HTTP přenosy, VPN, maily a v té vyšší hranici priorit by mohli být i online hry.

 

Většina je jen můj názor a můžete mít i přesně opačný pohled. Konstruktivní diskuzi se nebráním.

  • Super
  • Premium 5G
  • 18+
  • Vodafone Station WiFi 6
  • Brüx
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jinak v diskuzi doporučuji si přečíst příspěvek uživatele splichy a odpověď na tento post od Pejvlik Stoha. Ukáže vám to, že nic není černobílé. A z tohoto důvodu se obávám přes-přílišných zásahů od EU, které by bylo schopno tak maximálně nařídit UPC a dalším velkým poskytovatelům peerovat na přímo z každým kdo si o to řekne a nést prakticky celé náklady.

Od někoho, kdo byl odpojen z NIXu kvůli neplacení a nikdo s ním nechce mít nic společného článek nelze brát snad ani úplně vážně. Dle mě je to skryté PR a snaha vyvinout tlak od zákazníků směrem k poskytovatelům, aby platili za peer s komerčním peering.cz - jsou tam jen služby mster internetu prakticky + se jim podařilo udělat dohodu s google, která jim dává jakousi exkluzivitu.

  • Super
  • Premium 5G
  • 18+
  • Vodafone Station WiFi 6
  • Brüx
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jasně, asi to není tak úplně černobílé, ale pokud je nějaký prostor pro vydírání, ať už z jakékoliv strany, tak je to špatně.

 

Co se týče údajných problémů s YT, tak já osobně nic nepozoruju, i 4K videa se loadují rychleji než se přehrává, takže OK.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...