Přejít na obsah

Neznámá pravidla port forwardingu v konfiguraci - UpNp?


Návštěvník portforwarding1111

Doporučené příspěvky

Návštěvník portforwarding1111

Dobrý den,

včera jsem se přihlašoval do konfigurace routeru a objevil jsem neznámá pravidla port forwardingu, UpNp bylo zapnuté. DMZ vypnuté.

 

Bylo tam asi okolo 10-15 pravidel na různé neznámé porty (žádná standardní služba). Některé z těchto pravidel na konci tabulky byly označeny "UpNp" a nešly smazat ani vypnout.

Skutečnost, že některé pravidla byla označena UpNp mě vystrašily, nebot ty ostatní pravidla se tvářila, že jsou přidaná manuálně, do konfigurace má přístup pouze 1 človek, vzdálený přístup je vypnutý a žádná pravidla nikdy nebyla přidaná manuálně.

 

Volal jsem tedy na podporu, kde jsem byl ujištěn, že UpNp je zapnuto defaultně a že takováto pravidla jsou v pořádku, že při restartu nebo vypnutí a zapnutí zmizí UpNp označení a vypadají jako manuálně přidaná pravidla, která navíc mohu smazat. Je toto skutečně tak? Pravidla byla vázaná věsměs na 2-3 IP adresy, nebylo by zde těch pravidel více za více jak 2 roky užívání (v případě, že jsou přidány UpNp a poté vypadají jako manuálně přidaná pravidla a zůstanou v konfiguraci, nebo se přepisují?)?

 

Moje hlavní otázka je, pokud by se někdo dostal (například virus v PC, kde je uložené přihlášení do konfigurace) do konfigurace (UPC Connect Box - bílá krabička, byl jsem ujištěn, že má nejnovější firmware), byla by zde možnost aby nějakým způsobem změnil firmware (MITM) nebo DNS servery tak, aby mohl odspolouchávat/monitorovat traffic v síti? Pokud by někdo teoreticky měl přístup, byl by schopen něčeho takového dosáhnout? Možná jsem paranoidní, ale raději bych to slyšel od Vás, v síti se přihlašuji na bankovnictví, do emailu atp.

 

Požádal jsem také o ověření integrity firmwaru, takže jsem zvědav.

 

Děkuji za případné postřehy.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

UPnP je bezpecnostna diera, tak sa necuduj.. akakolvek aplikacia na lubovolnom PC/tablete/mobile v lokalnej sieti ti moze otvorit porty z internetu (a udrziavat ich otvorene).. vypni si UPnP a ak potrebujes mat nejake dostupne porty z internetu, nastav si ich rucne v presmerovani (na konkretnu IP adresu zariadenia v lokalnej sieti).

UPnP presmerovania sa myslim nedaju rucne zmazat, iba mozu vyprsat (pokial o ne aplikacia znova nepoziada), vtedy sa vymazu (a samozrejme restart ich vymaze, pokial nebudu znova otvorene aplikaciou).. neviem, ci Compal ma nastavenie doby platnosti pre UPnP (vacsinou to byva radovo 30 minut, hodina).

Upraveno uživatelem quadra2030
  • Super
  • -
  • Základní
  • -
  • Bratislava
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník portforwarding1111

Já se tomu nedivím, ptám se. 🙂 UpNp bylo defaultně zapnuté, už jsem ho vypl.

 

Na podpoře mi tedy řekli něco jiného, děkuji za input.

 

Nic méně, co se týče toho firmwaru, zde nic nehrozí? Svoje zařízení mám zabezpečené a žádný bordel v něm není, proto mi šlo o to, pokud by se někdo dostal do konfigurace, jestli by mohl provést nějaký útok na sítové vrstvě. Samotný port forwarding je neškodný.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Compal (pokial viem) neumoznuje vzdialenu spravu z internetu (zo strany operatora samozrejme ano.. a operator vidi aj lokalnu siet zakaznika, co je dobry dovod prepnut ten kram do bridge mode), takze by mal byt relativne bezpecny (pokial sa nepride na nejaku zranitelnost, ako nedavno pred par mesiacmi, aj ta bola zneuzitelna skor teoreticky).

Najbezpecnejsie je mat vlastny router/firewall a Compal nechat v bridge mode.. samozrejme neuvazujem problemy s malware/socialnym inzinerstvom/etc. na strane uzivatela!

Upraveno uživatelem quadra2030
  • Super
  • -
  • Základní
  • -
  • Bratislava
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...