Přejít na obsah

Podezření na limitování sítě - podklad pro report ČT


Návštěvník Vladimír Koranda

Doporučené příspěvky

Návštěvník Vladimír Koranda

Dobrý den,

 

vadí, mě že UPC omezuje rychlost na výměnných sítích, ale uživatelům tvrdí, že nic neblokuje. Na dopis níže mi napsali, že omezení jsou způsobeny technickými pracemi. Mám ale podezření, že jde o dlouholetou praxi bez ohledu na lokalitu a na případně probíhající práce na síti. I pokud by tomu bylo, jak říkají, na svém webu by stejně vždy měli uvést jak (výše a doba limitu v konkrétní lokalitě) výměnné sítě limitují, pokud oprava trvá několik měsíců. Chci, aby na svém webu uveřejnili, že výměnné sítě a torrenty limitují, aby uživatel věděl do čeho, jde a kdy se připojit a zbytečně nepátral po problému, který není. Neudělali to, tak je dám do médií a pošlu podnět na ČOI.

 

Je zde někdo, kdo by na sebe nechal kontakt, a ke komu by bylo možné poslat novináře z ČT pro ověření limitování . Já k sobě novináře samozřejmě pustím, ale pro takovou reportáž budou potřebovat více lidí z různých lokalit (idálně z lokalit, kde právě neprobíhá údržba - vypsány na upc.cz - moje upc).

 

Mj. k dopisu níže bych rád dodal, že z počátku mi peer2peer rovněž nešly, zavolal jsem technikovi - prý nic neblokují, tak jsem mu řekl, že jinde mi to jde, o on že mi kolega zavolá. Večer už to šlo (značně limitované). Na méně zdatné uživatele často zkouší "problém na Vaší straně, přijede technik, zaplatíte to". To mě taky vadí. Méně technicky zdatným radím začít s emule - bezproblémové nastavení (hlavně ne DC, tam je spousta potenciálních problémů).

 

Pokud tohle klamání zákazníka nikomu nevadí, tak se na to vybodnu. Ale pokud chcete někdo bojovat za to resp. přispět trochou do mlýna, aby dali na web harmonogram, kdy limitují a v jaké výši, a nechali by jste u sebe ověřit limitování novináři, nechte zde na sebe kontakt s uvedením okresu, a já do toho pudu za sebe i za Vás!

 

Připomínám, že limitování zjistíte snadno, např. v emule se napíchnete na několik souborů s více zdroji (netřeba sdílet, po 30 min. by jste měli jet na max-), následně porovnáte s měřením třeba na adsl.cz nebo rychlost.cz; pokud se podstatně liší, blokují (u mě to jede místo 8 Mbit jenom 320-800 Kbit, tj. 9-20%.) Ideálně měřit od 17:00 do 22:00, to blokují nejvíc.

 

Jinak UPC není jediný, kdo aplikuje takové limity, ale zajímavá je informace, že někteří lokální poskytovatelé to umí za stejné nebo lepší ceny i bez limitů. Hledejte!!! Já jsem bohužel nyní do vnitrobloku ... odkázán na UPC.

 

Neuvádím na sebe mail, protože se bojím zahlcení či případně nějaké sabotáže mailu apod.

30.6.2009 Vladimír Koranda

 

Příloha dopis na UPC (kontakty na mě odstraněny, jméno je pravé)

 

 

UPC Česká republika, a.s.

Závišova 5

140 00, Praha 4

Vážený pán Václav Bartoň, předseda představenstva

 

 

Vladimír Koranda

 

Xxx

Praha 4

 

Věc: Zveřejnění transparentních informací o časech limitování výměnných sítí

 

 

 

Vážený pane Bartoni,

 

obracím se na Vás ohledně blokování výměnných sítí (peer2peer). Technici UPC tvrdí, že výměnné sítě neblokujete. To má pouze 2 vysvětlení - buď lžou nebo tím myslí, že se na ně sice připojíte, avšak s drasticky limitovanou rychlostí. Například já se v drtivé většině nedostanu přes 10% deklarované rychlosti. Z deklarovaných 8Mbit se pohybuji od 30 do 80 kB, přičemž web jede bez problémů deklarovanou rychlostí. To znamená jediné - porty výměnných sítí jsou limitovány. Takové klamání je nejen v rozporu se zákonem, ale přijde mi obzvláště podlé. Obvyklý uživatel s průměrnými technickými znalostmi si totiž není jist, zda problém není v jeho nastavení. Mnoho z nich navíc ani skutečně neblokovaný internet nikdy nemělo, a tak v duchu zuří, ale věc raději nechávají spát.

 

Lze pochopit, že linky agregujete, a domnívám se, že rozumný klient rovněž pochopí, že omezujete rychlost pro výměnné sítě. Jinak by nebylo možné dosahovat nabízených cen. Ale nabízí se i férové řešení.

 

Vymezte hodiny pro Neblokované (schválně píši velké N, neboť každý si pod tímto pojmem evidentně představuje něco jiného) připojení k výměnným sítím tak, aby nekolidovala s hlavním provozem a zveřejněte informace o těchto oknech na svém webu.

 

Nevýhody -; žádné (nemám ověřeno, ale je pravděpodobné, že ostatní velcí poskytovatelé blokují podobně), blokování je pochopitelné -; web má prioritu, neboť výměnné sítě mohou pracovat, kdykoli, i v době spánku uživatele.

 

Výhody. Spokojenost zákazníků (budou vědět, kdy má smysl se na výměnnou síť připojit). Nebudou mít pocit, že z nich děláte hlupáky. Mezi většími operátory budete patrně jedni z mála - možné přetažení klientů. Transparentní pravidla v tomto ohledu možná vychovají klienty natolik, že za pár měsíců nebude třeba ani blokovat.

 

Pokud budete trvat nadále na tom, že síť nelimitujete a pokud nezveřejníte okna pro Volné připojení viditelně na svém webu do 15.6.2009, aby zákazníci jak troubové zbytečně nepátrali po problémech na své straně, jež neexistují, bude tento dopis předán médiím a ČOI.

 

 

 

S pozdravem

Vladimír Koranda

V Praze, dne 28.5.2009

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

to sem zvědavej na reakci... :)

já už přes p2p nestahuju a to ze dvou hlavních důvodů... na veřejnejch trackerech si každej omezuje rychlost uploadu, tam je pochopitelný, že to někdy nemusí jet plnou rychlostí... ani se těm uploaderům nedivim, že si rychlost odesílání omezej, stačí se podívat na současnej upload u UPC... private tracker sice dovoluje stahovat maximální rychlostí ve většině případů, ale je potřeba k tomu hodně uploadovat... jakmile klesne poměr odeslanejch a přijatejch dat pod nějakou hranici, pápá... :) někde na foru už byl odkaz na test, jstli poskytovatel omezue prooz na portech typickejch pro P2P, kdyby to někdo našel, hoďte odkaz, vyzkoušim...

  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník karlikus

Já myslím, že není problém ošetřit packety pro peer 2 peer sítě, aby to jelo pomalu. oni je blokovat nebudou. Oni jenom sníží prioritu, aby mohli ostatní lidé normálně browsit po webu, stahovat emaily, popřípadě nějaké to video z youtube. Ouvej bude, až se bude blokovat Rapid, popř. stahování po FTP.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Za mě mohu říci, že co si sem tam stáhnu, tak mi dopoledne a odpoledne cca do 5 jede vše naplno, tedy 1,85MB/s. Pak se to šourá okolo 1 - 3KB/s a nebo to stojí.

Spíše mi vadí ty hrozný pingy večer a výpadky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Podle mych zkusenosti neni nejaky presny cas od kdy do kdy jsou P2P site omezovane, nekdy to jede i vecer vpohode , jindy ne.

 

Me osobne to nevadi, lespi to omezovat at ostatni uzivatele muzou normalne surfovat po netu, nez to nechat bez omezeni a tim nechat nekolik malo uzivatelu P2P, aby vytizili sit na maximum a tim vsem ostatnim spomalili internetove spojeni.

  • Kabel 150 Mb/s
  • -
  • Komfort
  • Compal VF, VTV box, CA modul
  • Brno
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník dzioush

ano , souhlasim ze omezovani neni zase tak spatne ,ale mneli by to nekam napsat aby lide vedeli do ceho jdou . to je to oc tu bezi . at treba napisou ze na portu 80 ti garantuji 30 mbps ,ale na p2p portech ti to skrouhnou na 20 % ... to by mne stacilo

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Worm

Slamb: Zatímco když to veřejně neřeknou, tak si nikdo ničeho nevšimne. To je hloupost.

 

Pokud dochází k nějakému omezování, tak by to mělo být ve smluvních podmínkách.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...