Přejít na obsah

Rozbocovac


Návštěvník robo

Doporučené příspěvky

Návštěvník robo

Zatim mam analog tv. V ceste mam rozbocovac. Chtel bych vedet pokud si necham analog a k tomu rozsireni o digit. settobox, jestli kdyz bude rozbocovac pred settoboxem bude v rozbocenem signalu nejake ruseni zpusobene digitalnim signalem. Je zde varianta dat rozbocovac za vystup ze settoboxu ale to nechci. Dekuji

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Moki

Tady je, jak se říká, dobrá rada nad zlato. Podle UPC bude rozbočovač před STB snižovat úroveň signálu. Odborníci na anténní rozvody (několika sem se ptal) se k rozvodům UPC nechtějí vyjadřovat, neboť signál UPC se podle nich údajně chová v každém bytě jinak a je nutné to zkoušet a zkoušet až se zadaří (prej nepomůže ani řádné měření s následným propočítání ztrát a rozvodů).

 

Můžu pouze poskytnout mé zkušenosti (ne rady). V prní řadě jsem vyměnil obyčejné konektory za konektory F, což zvýšilo úroveň signálu o cca 2% (asi jsem měl někde nějaký špatný spoj). Dál jsem zkoušel a zkoušel a nyní mám rozvody v bytě takto:

 

1) rozbočovač hybridní (feritový dělal bordel), přímo na kabel UPC v chodbě bytu (vyřadil jsem účastnickou zásuvku - snižovala úroveň signálu o 2%),

2) 1. větev přímo do STB, bez zásuvky, cca 15m, ztráta přibližně 11dB,

3) 2. větev do kuchyně (analog), bez zásuvky, cca 15m, ztráta přibližně 11dB,

4) 3. větev do ložnice (analog), bez zásuvky, cca 2m, útlumový článek 3 dB, ztráta přibližně 11dB,

5) za STB mám ještě jeden hybrydní rozbočovač 2x 3.5dB (do TV a do pokoje).

 

Zkoušel jsem zapojit STB přímo v chodbě (tedy pouze koaxiál 1m) a úroveň signálu tam byla o 1 % vyššší a kvalita stejná, což je si myslím přijatelná ztráta. Jinak nemám s kvalitou obrazu problémy (až na občasné kostičkování, ale to bylo i před tím). Ještě přemýšlím o použití odbočovače místo rozbočovače.

 

Takže závěrem můj názor.

"Rozbočovač lze použít bez větších problémů a výmluvy techniků UPC jsou výmluvami hlupáků - o tom jsem se přesvědčil už několikrát".

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník robo

Ted vim co jsem potreboval vedet. Kdyz jsem delal rozvod kabl. tak jse radeji dal prednost F konektorum. Mam pocit ze jsou lepsi kvuli utlumu a take kmitoctove pasmo kabelove tv je siroke.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Rozbočovač opravdu snižuje úroveň signálu (tedy pokud je zapojen před STB), ale i tak by měla být úroveň signálu dostatečná.

Mám původní zásuvku od Karnevalu se dvěma identickými vývody. Oba obsahují jak TV tak FM, což u novějších zásuvek není (je tam jeden vývod TV a druhý pouze FM). To mi docela vyhovuje, protože tak mám připojeno vše v obýváku z jednoho výstupu přes přepěťovou ochranu, a ostatní místnosti (kde nezáleží tolik na kvalitě - i když je zatím dobrá) z druhého. Mám rozbočovač ještě před STB protože jsem zjistil, když ho dám až za STB, tak jeho zdroj zaruší některé programy v analogu. Rozbočením před STB sice dojde k poklesu signálu asi o 2-4% (podle použitého výstupu), ale oddělovací útlum rozbočovače z veliké části potlačí rušení analogu ze zdroje STB.

 

1) rozbočovač hybridní je na výstupu z přepěťové ochrany

2) 1. výstup (útlum 4dB) přímo do TV

3) 2. výstup (útlum 4dB) do DVD rec. a z jeho výstupu do AV receiveru pro FM

4) 3. výstup (útlum 8dB) do STB a z jeho výstupu spíš už jen tak pro pořádek do nepoužívaného videa. Měl bych sice použít 1. nebo 2. výstup pro lepší úroveň signálu, ale pak je v analogovém signálu rušení z nekvalitního zdroje STB.

 

Když to trochu shrnu, tak STB by měl být (v případě použití rozbočovače) zapojen z výstupu s nejsilnějším signálem, pak pokles úrovně signálu je poměrně zanedbatelný (cca 2%), řekl bych dokonce že je menší než přímé propojejní původním dodávaným kabelem (ten radši hned vyhoď - teď může být dobrý ale za pár měsíců...) Je dobré používat co nejkratší kabely a radši použít na všechny spoje F konektory.

  • 300 Mb/s
  • -
  • Komplet
  • CH7465LG , CA modul, HD PVR, STB zmetek
  • Bílina
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Moki

To Kenny - plně souhlasím.

Kenny, ty útlumy rozbočovače vypadají zajímavě.

 

Napiš PLS, jaký máš rozbočovač (konkrétní typ)?

Ten útlum uvádíš jako útlum samotného rozbočovače bez započítání ostatních útlumů (jako např. koaxiál, další rozbočovač apod.)?

Píšeš: STB by měl být (v případě použití rozbočovače) zapojen z výstupu s nejsilnějším signálem. Určitě máš pravdu - nestálo by zato vyzkoušet odbočovač místo rozbočovače? Nezkoušel si to?

Dík za odpověď.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Moki

Zkoušel někdo aktivní rozbočovač nebo nějaký zesilovač.

Pokud ano, tak prosím napiště své zkušenosti, nějak se mi nechce vyhazovat peníze za nejistou věc a odborníci na anténí rozvody (co se týká UPC) zarytě mlčí a pošklebují se (nevím teda proč - hadi). Dík.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Rozbočovač je: Teroz č.104 (na K konektory), hybridní, 40-800MHz. Útlum, který jsem psal je pouze vlastní rozbočovač - jen jsem udělal chybu v jednotlivých výstupech. Nemám čím změřit útlum včetně kabelů a konektorů, ale vzhledem k délce (resp. "krátce") a kvalitě kabelů nebude moc výrazný. 1. výstup má 4dB, 2. a 3. mají 8dB. Oddělovací útlum mezi výstupy je 20dB (toho právě využívám pro potlačení rušení od zdroje STB).

 

Co se týká zesilovače:

Před vánocemi jsem měl problémy s úrovní signálu na 170MHz (HBO a Cinemax), kdy byl pokles úrovně na 60% (kvalita něco pod 90%) a obraz začal kostičkovat - jenom tenhle jeden mux. Před tím byl i tenhle v pořádku jako všechny ostatní, ale asi jen těsně nad hranicí potřebnou pro STB - 62-64%. Našel jsem ze zásob výkonový rozbočovač - trojnásobný (Teroz 449 - bohužel na IEC) a nouzově ho připojil na výstup ze zásuvky Karnevalu/UPC a použil jen jeden výstup jako zesilovač 12dB (3. výstup má zesílení 16dB). Analog je nezměněný (byl v pořádku i před tím) a úroveň signálu STB se zvedla na 69% (u 170 MHz HBO) až cca 72% u ostatních. Když sečtu 12dB zesílení a 8dB útlum z výstupu rozbočovače, tak vychází zesílení 4dB pro STB a zvýšení úrovně signálu je o cca 8-10%, obraz se zdá být v pořádku.

 

Zatím se mi nechce nahradit původní rozbočovač (Teroz 104) zmíněným výkonovým rozbočovačem (Teroz 449) protože ten nemá F konektory a zároveň se obávám aby signál nebyl moc silný (a co teprve když někdy UPC dodá sillnější signál?). Tak přemýšlím o několika variantách.

1. Nahrazení rozbočovače a zesilovače, novým výkonovým rozbočovačem (Teroz 424 - podle výrobce zesílení 10dB - nebude to pak moc?)

2. Zachováním původního rozbočovače a zařazením nějakého novějšího zesilovače (hlavně bych chtěl F variantu) u kterého by stačilo zesílení jen o stejnou úroveň, jako je útlum použitého rozbočovače.

3. Použít pouze dvojnásobný rozbočovač a zařízení více zapojovat "za sebou" - mimo TV a AV receiveru jsou ostatní zařízení průchozí pro TV signál. Tady ale zase není jistota, co přesně udělá signál při průchodu jednotlivými zařízeními, když každé pracuje jinak. Některé signál utlumí a některé zesílí. Jak asi vypadá signál po zesílení postupně: STB -> DVD rec. -> Video -> potom teprve signál do TV?

 

Na něco jsem odpověděl, ale zároveň se objevily jiné otázky. Z napsaných variant je nejelegantnější ta 1., pouze jedna vložená "krabička" ale zároveň možné budoucí problémy se vstupní (ale možná i výstupní) úrovní signálu. Nejpraktičtější se pak zdá 2. varianta. Prakticky jí mám v současné době vyzkoušenou a funkční i když za cenu dalšího přerušení signálové cesty a vložení extra zesilovače (nejspíš Teroz 444 - s regulací zesílení 0-20dB).

 

Odbočovač jsem nezkoušel. Průchozí útlum nebývá velký, ale čím je menší průchozí útlum, tím vetší je útlum odbočky. Např. 0,5dB/16dB, 1dB/12,5dB a tak podobně.

 

p.s. Ten výkonový rozbočovač (Teroz 449) mám již více než 10 let a údaje na něm neodpovídají dnes vyráběnému stejnému typu.

  • 300 Mb/s
  • -
  • Komplet
  • CH7465LG , CA modul, HD PVR, STB zmetek
  • Bílina
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja bych se zesilovaci u digitalu spis vyhnul, co jsem slysel tak pry dokaze nadelat vic skody jak uzitku, osobni zkusenost ale nemam.

 

Co se tyka tech rozbocovacu, tak urcite pouzit ten s F konektory,

utlum zavisi na poctu vytupu, z 1-2 ma asi 4 dB, 1-3 2x4 dB a 1x8dB, 1-4 ma 8 dB,

uvnitr je to naskladano kaskadove, takze vdy jedno rozboeni = + 3,5 - 4 dB (podle kmitoctu).

 

Ja pouzivam rozbocovac se 4 vystupy a nemam problem, po te co jsem vyhazel ty s IEC konektory a natahl nekde novy koaxy, tek je vse OK.

  • Kabel 150 Mb/s
  • -
  • Komfort
  • Compal VF, VTV box, CA modul
  • Brno
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Univerzální odpověď neexistuje. Bohužel je třeba u každého individuální experimentování pro zajištění ideálního stavu.

 

Zesilovač jsem donedávna taky neměl a ani nechtěl. Poté ale co klesla úroveň muxu na 170MHz na již tak nízkou hodnotu, že si sní STB bohužel není schopen poradit, je to prozatím funkční řešení, a tak můžu potvrdit, že to digitálu nijak nevadí. Jak jsem už napsal nesmí být zesílení moc velké, aby nedošlo k přebuzení vstupu STB, pak bych se obával problémů.

 

Nejideálnější řešení je silnější signál již od UPC - mě bohužel nestačí dostatečně ani na rozbočovač se třemi výstupy. Jak to ale UPC zajistí? Nehledě na to, že se člověk nikoho kompetentního nedovolá a když už jo, tak stejně jen zvednou zesílení ve svojí bedně v domě. Jediné co na infolince dokážou říct, že je to kabelama. Není, jsou nové (cca půl roku).

  • 300 Mb/s
  • -
  • Komplet
  • CH7465LG , CA modul, HD PVR, STB zmetek
  • Bílina
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...