Přejít na obsah

16:9


Návštěvník Weiny

Doporučené příspěvky

Návštěvník Weiny

Proboha jak dlouho se mi to nastavení formátu obrazu bude vracet na 4:3?

Co příjdu dom, moja to má zaplé a obraz je mimo vrácený na 4:3, i když nějak divně, chybí půlka loga... Konečně začnou vysílat 16:9 a už i kostky se polepšily, zase budu zápasit s formátem obrazu... Proč k tomu dochází? Kdyby to dělal po každém vypnutí, ale jednou jo a jednou ne, jsem zvědav, jestli na to přijdu...

Upraveno uživatelem Weiny
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Fíf

Asi to bude tím, že se do 16:9 přepíná jen když TV stanice vysílá v tu dobu ve formátu 16:9 a to české stanice 24 hodin denně nevysílají. Nevím jak tobě, ale já nesnesu koukání na roztažený obličeje a jsem rád, že pokud je signál ve 4:3 tak se to do něj automaticky přepne. Jediné, kdy mi to vadí jsou reklamy kdy každá jede v jiným formátu a za to jediný ten křáp Handan a UPC nemůže.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Weiny

Ale to si nerozumíme. Bavím se o programech, které jsou vysílány 16:9. Například na Nově ordinace. Jeden den nastavím na Handanu že chci 16:9 a on automaticky přes scart přepíná mou telku na 16:9, pokud se v tomto formátu vysílá (nejvíc šílím u reklam, to se může TV zbláznit). Obden přijdu domů, moja se zase dívá na ordinaci, ale logo Nova je vidět jen způlky a obraz je roztažený, ale telka nedostala signál k jeho roztažení. A když zmáčku volbu obrazu na Handanu, je tam nesmyslně zpět 4:3 a musím to přelupat do 16:9, kdy teprve pošle signál telce a ta se správně přizpůsobí. Chápeš to?

 

Teď mi došlo,že je to celé nesmysl, protože kdyby se Handan regulerně vrátil do 4:3, bude obraz jako dřív v pořádku a konkrétně u ordinace s černými pruhy nahoře a dole, ale aspoň v normálním 4:3.

On je ale ve stavu, kdy sice vysílá 16:9,ale neposílá signál televizi, aby se přizpůsobila a nedá se na to koukat, dokud se v jeho menu zase nenastaví 16:9. Řekl bych snad že si nerozumí jen s mou Loewe, ale dělá to i ostatním (viz tady dole: http://www.upczone.cz/viewtopic.php?t=1 ... c&start=60 ), modlím se aby to nějaký další FW vychytal, psal jsem i do UPC ale nějak na to nereagují, to se dalo čekat... Fakt to nikdo nesleduje, tento jev? Nebo jen pár lidí? Vždyť nás musí být tisíce co se nemohli dočkat 16:9! Jestli bude problém jen u několika vyvolených, museli bychom ho hledat jinde než v Handanu, zatím ale vše svádím na něj, doufám že ne bezdůvodně...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Bender

Hlavně formát 16:9 nikdy neměl spatřit světlo světa, to se museli zase Amíci něčim lišit od zbytku světa (hlavně Evropy) ! Stačil by bohatě 4:3 a byl by svatej klid. Plně souhlasím s kolegou, to nesmyslný přepínání a neustálý řešení jestli je to 4:3 nebo 16:9 je na****cí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Weiny

Tak jsem na to přišel, dělá to můj DVD-rekordér Panasonic. Když jej použiju a přepne si obraz na wide (a Handan přitom jede a zrovna se vysílá v 16:9), nastane to co jsem popsal, že se Handan dostane do stavu někde "mezi" a když vlezu do jeho menu, je na zpět na 4:3. Takže nechápu jak je to možné, ale použití DVD rekordéru mu nějakým pro mě neznámým způsobem sáhne do menu a vrátí jej do 4:3. Proto se s tím setkávám jen já a řvu na UPC zbytečně, když se s tím setká jen pár lidí se stejným propojením TV a DVD rekordéru či přehrávače.

No musím bádat dál, hlavně už vím po čem jít, třeba aspoň ušetřím tuhle anabázi někomu dalšímu...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

to s vama absoluntne nesouhlasim , 16:9 ma 10x kvalitnejsi obraz , podivej se treba na porad na prime ve 4:3 a pak treba na neco na ORF nebo neakem kanalu ktery frci 16:9 a je to nesrovnatelne !! JSEM JEN pro 16:9 !!!!!!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník jm252485

Setkal jsem se s podobným problémem (mám Panas. EX77 - DVD rekorder a TV LCD Samsung 40"). Řešení je několik:

1. Dodržet zapojení - tedy SCART 1 z Handanu připojit k TV a SCART 2 do DVD rekorderu. Tím je zaručeno, že jeden signál jde přímo do TV (bez cesty "skrz" DVD, které to může pozměnit).

2. Pokud by toto nešlo (sice nevím proč, ale budiž) a TV je až za rekorderem, tak je třeba zkontrolovat DVD. Panasonic DVD s harddiskem (tedy alespoň ty novější - EX77, 87 o ostataníc více nevím) má jednu zvláštnost: umožňuje tzv zrychlené kopírování. (co se nahraje na harddisk se dá zrychleně vypálit).

ALE: používám-li tuto funkci, nahrává se (a taky zobrazuje) ve formátu, který je nastaven pevně v menu rekorderu (tedy buďto 16:9 nebo 4:3) a to bez ohledu, jaký formát má vysílaný pořad "ve skutečnosti". Chci-li zachovat formát tak, jak byl vysílán, musí se tato funkce vypnout a vše je tak, jak má být. Bohužel, vypalovat se pak dá jenom rychlostí 1 (nebo soubor přes DVD-RAM přenést ke konečné editaci a vypálení do PC - toto kopírování na DVD-RAM jde cca trojnásobnou rychlostí))

Při propojení HDMI automatické přepínání nefunguje vůbec, protože je na pinu 8 SCART zásuvky, který HDMI neobsahuje. Signál WSS je (pokud vím) obsažen v signálu teletextu, takže je přítomrn trvale a nemůže se "ztratit". Je ale pravda že NOVA v začátcích měla s tímto problémy a také se za to omlouvala.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník jm252485

Sice jsem také zastánce 16:9, ale žeby obraz byl kvalitnější kvůli formátu NENÍ pravda. Stále je to 720*576 bodů, ale ve formátu 16:9 se používá anamorfní deformace - širokúhlý obraz se "splácne" do formátu 4:3, odvysílá se jako 720*576 bodů a pak se zase "roztáhne"- stejnmý princip používal někdy širokoújhlý film, kdy se pomocí spec. předsádky obraz smáčknul a při promítání se opět pomocí obrácené čočky zase roztáhnul. Dalo se tak filmovat na "obyčejný" film s políčkem 18*24 mm (zhruba - nepočátám přesně, kvůli zvukové stopě atd...) a nebylo třeba ani jiných projektorů. Přelom nastal až s "70mm" filmem (a proto se taky neprosadil - bylo třeba jiné promítačky)Ale zpátky - v televizi se pak obraz zpracuje tak, že u TV 16:9 se využijí všechny zobraz. body (tedy se 720*576 přepočítá např. na 1366*768 pro tv HD-.ready, u televize 4:3 se obraz doplní o černé pruhy v šíři cca 70 linek nahoře a 70 linek dole (letterbox) a do zbytku se vloží obraz (opět 16:9). Z toho plyne, že sledování filmu 16:9 na televizi 4:3 s pruhy je dost ztrátové, protože aby zůstal zachován poměr, tak se užitečná výška obrazu změnší o nějakých 140 linek. Pokud televizi u sebe domutím k nějakému umělě nastavenému poměru, tak u digi vysílání se to dá, protože letterboxové pruhy se vkládají až u mne (ke mně jde "čistý" obraz), u analogu je to horší - tam letterboxové pruhy vkládá vysílatel a ke mně už doletí obraz i s nimi. POkud je u sebe "ořežu", a obraz roztáhnu, tak roztahuju už jenom cca 580 řádků (vysílá se 720, ale vysílatel tam dal ty pruhy - celkem 140. Na obraz tedy vybylo jenom 580)

Kvalita je spíše v požívání skutečně kvalitní přenosové techniky, dokonalého svícení a u digi TV správného kompresního poměru do kódování MPEG2

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pardoxně si se signálem 16:9 poradí nejefektivněji CRT TV, které tento režim nabízí (teď myslím TV formátu 4:3). Po přepnutí do režimu 16:9 sama TV vygeneruje černé pruhy a pro viditelný obraz použije (a opravdu zobrazí) všech 576 řádků. Je to jako změna rozlišení u počítačových monitorů. Televize tedy musí vysílat skutečně 16:9 a ne "falešný" letterbox. Dnešní LCD mají 768 řádků (pro HD Ready), a tedy pro zobrazení se musí přepočítat vysílaných 576 řádků na již zmíněných 768 řádků a to je právě zatím největší problém. Záleží na kvalitě převodníku, ale vždy stejně dojde ke ztrátám na kvalitě. Z rozdílu rozlišení vyplývá, že každé tři řádky původního obrazu je třeba zobrazit na čtyři řádky nového rozlišení, tj. zobrazit něco, co v původním signálu není. Docela by mě zajímalo, proč výrobci LCD vyrábí panely ze 768 řádky, když pro vysílání se počítá 720p, nebo 1080i(p) a tak vždy musí dojít k přepočtu a zkreslení obrazu. Zatím mě prezentované panely HD ready neoslovily a to bez ohledu na značku výrobce. Do budoucna bych (i přes dnešní zklamání z kvality) preferoval již panely Full HD ale jen za podmínek dostatečných zdrojů (vysílatelů) v tomto formátu. Výrobci by zatím měli zapracovat na kvalitě převodníků aby se alespoň vyrovnaly ovladačům grafických karet, které při rozlišení jiném než nativním (LCD) zatím vedou v kvalitě obrazu před stávajícími LCD TV. Co si ale budeme nalhávat, lepší je použít LCD v jeho nativním rozlišení. To by ale vysílatelé museli vysílat obraz o počtu řádků 768.

 

Problém je bohužel mnohem složitější, protože obrazový bod u formátu 4:3 není čtvercový, ale je v poměru 1:1,0926 a u formátu 16:9 je to 1:1,4568. LCD panely ale i LCD monitory mají velikost obrazového bodu, resp. poměr výšky a šířky 1:1, a tak přepočet televizního obrazu je mnohem složitější.

  • 300 Mb/s
  • -
  • Komplet
  • CH7465LG , CA modul, HD PVR, STB zmetek
  • Bílina
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Weiny

No já zírám, tady se to pěkně zvrtlo do pořádně odborné diskuse :lol:

O výhodách 16:9 se tu bavit nemusíme (nemluvě o 21:9 u všech pořádných filmů), mám už 8 let wide televizi (už druhou Xelosku) a její funkce panorama mi umožňuje celou tu dobu sledovat širokoúhle i 4:3 vysílání, aniž by jej naprznila jak většina ostatních, není to úplně do kraje a je to jen mírně širší, takže se to dá, no ale na origoš 16:9 vysílané seriály, filmy či zprávy a sport to nemá, nemohu se teď vynadívat. Co se týče kolize s mým DVD, začal jsem to řešit tak, že než pustím DVD, Handan vypnu a zapnu až vypnu DVD, a je po problémech. Loewe má 3x scart, takže nemusím nijak laborovat mezi přístroji, přesto se s DVD hádá, ale hlavně už vím čím to je a neberou mě všichni čerti jako dřív. Zaráží mě to HDMI, to mě nenapadlo, že u něj na tohle nebude myšleno a bude muset člověk sám manuálně přepínat na TV formáty... Třeba to verze 1.3 a vyšší taky vyřeší, co?

Jinak plně souhlasím s Kennym, stejně jako on čekám na Full HD, zatím mě zaujal jen full HD Pioneer 109cm (plazma asi za 120litrů) krmený DVB-S které to umožňuje, takový obraz jsem nikdy v životě neviděl a nic jiného něž tohle doma nechci, nakrmí to ale až Blu ray či HD-DVD a to si ještě nejsem jist tím 1920x1080p, co jsem koukal na nabídky filmů, tohohle rozlišení stejně nedosahovaly, přitom jsem myslel, že to bude právě o tom. Asi je furt moc brzo, jak jsem psal, závist japoncům bude asi ještě dlouho pokračovat...

 

PS: Tak jsem se dozvěděl, že to co mi kdysi učarovalo nebylo full HD ale jen HDTV, tedy těch 1365 x 768. A že pokud nechci plazmu větší jak 120cm tak ani ful HD nevyužiju, že je to pro telky nad 2m. Takže tedy viva HDTV!!! Už to jede na czech linku, akorát je potřeba koupit lepší stb s hdmi, cena kolem desítky.

Upraveno uživatelem Weiny
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...