Přejít na obsah
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Vodafone Techforum

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Doporučené odpovědi

Odesláno

Zdravím,
přešel jsem od Vodafonu od O2, kde jsem měl statickou IP a pomocí jednoduchého formuláře (zde - trvalo to ani ne den) jsem si vyžádal nastavení reverzního DNS záznamu (tzv. PTR) pro mou IP, aby emailové servery (Google, Outlook, etc.) mohli ověřit validitu emailů přicházejících z mého emailového serveru a neházeli je do spamu.

Po přesunu do nové kanceláře, kde byla možnost využít Vodafone optiku jsem k němu přešel. Statickou IP jsem dostal (součást firemního tarifu), ale nikde si nemohu vyžádat reverzní záznam.
Zkoušel jsem volat na podporu, ale tam mi doslova řekli "Za těch 6 let, co tu jsem, jsem o tom nikdy neslyšel.". Ani podpora podpory nebyla schopna můj požadavek vyřídit.

Nepřijde mi, že žádám o něco nenormálního. PTR záznam je běžná věc. Já si ho nastavit sám nemohu. Klidně si sám budu hostovat DNS server, který by spravoval DNS záznamy pro tuto adresu (tu ale už vůbec podle mě nedělají).

Má s tím někdo nějaké zkušenosti nebo rady?

• Premium+ Profi
  • -
  • -
  • Vodafone Station WiFi 6
  • Praha

Vyřešil wonka007

Přejít na řešení
Odesláno
  • Autor
  • Řešení

Kontaktoval jsem Vodafone (tentokrát jako zájemce o OneNet). Po dvou dnech a třech hovorech mi řekli, že tuto službu opravdu nabízí pouze pro OneNet zákazníky.
Říkám si: "To je v pohodě. Bude to třeba o 100-200 korun dražší".
Ani prd. Abyste se mohli stát OneNet zákazníkem, tak musíte mít měsíční fakturu alespoň 3500 Kč.
Platit 5x tolik, jen abych si mohl hostovat mail server opravdu nehodlám.

Je normální si nechat zaplatit za nějakou službu, jejiž její provozstojí něcoextra, (rychlejší internet znamená natažená optická vlákna, atd.). Ale reverzní DNS záznam (PTR) je něco, co Vodafone jako vlastníci rozsahu IP adres mají nastaveno na jejich DNS serveru (možná i kvůli email spamu ho tam mít musí. Minimálně teď ho tam nastavený mají). Takže je tato služba doslova nic extra navíc nestojí (kromě komunikace se zákazníkem).

Jsem dost zklamán a doufám, že až někdo se dostane do podobné situace jako já, tak narazí na toto vlákno a Vodafonu se vyhne obloukem. Já bych to tak udělal, kdybych znovu kancelář stěhoval. Ještě popřemýšlím zda mi ta optika za to vůbec stojí a nevyplatí se mi přejít k jinému dodavateli a spokojit se s běžnou přípojkou (50-100 mbps).

BTW. Byl velký rozdíl mluvit s lidmi z OneNet sekce. Ti očividně své práci rozumněli, což se o běžném supportu říct opravdu nedalo.

• Premium+ Profi
  • -
  • -
  • Praha
Odesláno

@wonka007 Asi bych na vašem místě reverzní záznam vůbec neřešil; reálně reputace toho mailového serveru utrpí mnohem víc tím, že je v rozsahu ISP jako VF spolu s rezidentními přípojkami atd.

Lepším řešením by bylo umístit ten server do nějakého datacentra – VF linka na něco takového asi stejně nebude ani dostatečně spolehlivá, nemáte tam ani žádné SLA podle ceny. Já bych v žádném případě na VF lince nikdy nic nehostoval - od toho jsou datacentra; v horším případě cloudy. Tedy kromě domácí VPN pro přístup k Home Assistantu.

• Premium
  • -
  • -
  • -
  • -
Odesláno

Přesně tak, všechny rezidentní IPčka VF jsou zalistované minimálně v PBL blacklistech a posílat z takové adresy maily je úplně zbytečný, většina jich nedorazí.

Ověrit si to můžete např na https://check.spamhaus.org/

• Premium
  • -
  • -
  • Vodafone Station WiFi 5
  • Praha
Odesláno

Jakkoli souhlasím s tím, že provozovat mailserver na domácí přípojce není ten nejlepší nápad, tak s blacklistováním domácích IP adres to rozhodně není tak zlé. Teď jsem si projel svou domácí dynamickou (hodně dlouho nezměněnou) na spamhausu a ještě několika dalších blacklistech a je čistá.

• Super, Premium
  • -
  • -
  • Vodafone Station WiFi 5, Compal CH7465
  • Zlín
Odesláno
  • Autor

Děkuji za vaše odpovědi/názory.
Já špatné zkušenosti s blokováním mail serverů s běžnými (statickými) IP adresami nemám. Vždy se mi po správném nastavení PTR, dmarc, atd. podařilo posílat emaily na všechny velké mail providery(s blacklistem nikdy problém nebyl). Posílal jsem tedy maximálně 200-300 emailů měsíčně a nebyly to žádné hromadné nabídky a podobně, ale jen resety hesel, registrace a potvrzení objednávek.

• Premium+ Profi
  • -
  • -
  • Praha
Odesláno
2 hours ago, Ondrej1 said:

Jakkoli souhlasím s tím, že provozovat mailserver na domácí přípojce není ten nejlepší nápad, tak s blacklistováním domácích IP adres to rozhodně není tak zlé. Teď jsem si projel svou domácí dynamickou (hodně dlouho nezměněnou) na spamhausu a ještě několika dalších blacklistech a je čistá.

Ani na PBL? To je zvláštní. Pozor, že SpamHaus nekontroluje PBL na všech – ale na https://check.spamhaus.org/ by měl. Nebo někdo požádal o její whitelist – to je samozřejmě možné (a měl by udělat i uživatel  @wonka007).

Nicméně je potřeba brát na vědomí, že blacklisty jsou jedna věc a poměrně triviální blokování – reálně u velkých poskytovatelů se bude hodnotit reputace. PBL je jedním z mnoha faktorů.

• Premium
  • -
  • -
  • -
  • -

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

Právě prohlíží tuto stránku 0

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku

Vodafone Czech Republic a.s.,
nám. Junkových 2808/2, 155 00 - Praha 5,
IČO 25788001, sp. zn. B 6064 vedená u Městského soudu v Praze

Vodafone Czech Republic a.s.,
Junkových sq. 2808/2, 155 00 - Prague 5,
CRN 25788001, file number B 6064 kept at the Municipal Court in Prague