Přejít na obsah

Doporučené odpovědi

Odesláno

Dobry den,

mam internet VF Super 500/50 , Compal bily (Praha Jih). Muj ping v zatezi (speedtest) ukazuje rozmezi 275-500ms.

Objevil jsem tohle forum a zarazila me hodnota v zatezi u admina "Marek-26" ktery tam ma 12ms. Prosim o radu jak je mozne tohle dosahnout, jsem technicky zdatny ale asi jen tusim:

--je to lokaci? jsem v Praze

--mam upgradovat na Vodafone Station WiFi 6 ? (ruzne DOCSIS ?)

--mam pozadat o prepnuti myho Compalu do bridge mode ?

--mam si pustit na svym routeru za Compalem nejaky QoS ? (myslim ze QoS CAKE neda kvuli CPU vic jak 300Mbit)

Diky moc!

• Super
  • -
  • -
  • Vodafone Station WiFi 5
  • Praha

Vyřešil Jaroslav

Přejít na řešení
Odesláno

výměnou modemu se nic nezkazí, stejně bys dřív nebo pozdějc přišel na řadu, 500 ms je docela extrém 🤔

• -
  • Red Basic+
  • -
  • -
  • Praha
Odesláno

Bridge, router s cake, a v zatezi se latence zvedne o <5 ms. Compal ani VF station nemaji sanci se tomuhle vysledku vyrovnat.

Cake mi doma zvladal 11.5 Gbps, ovsem bylo to na routeru s Intel i3-13100 😅

Takze se slusnejsim routerem zalozenym na normalnim procesoru to ten gigabit zvladne.

Upraveno uživatelem zajdee

• -
  • -
  • -
  • Compal, 3xCA modul
  • Praha
Odesláno

Mám stejný problém. Rychlost je v pořádku 500/200, ale ping při speedtestu je opravdu kolem 300ms. Mám Vodafone Station v bridge módu. Používám TP-Link BE230, ale i když zapojím PC přímo do modemu v bridge módu tak je ping stejný. Je to dle mého názoru normální chování kabelového internetu. QoS nepoužívám.

Upraveno uživatelem hanes03

• Super+
  • Start
  • Základní
  • Šumperk
Odesláno

@hanes03

QoS nepoužívám.

A to je přesně ten problém a důvod tak mizerného výsledku. To QoS je tam nutné, jinak dojde k buffer bloat. Něco si o tom můžete přečíst: https://www.bufferbloat.net/projects/bloat/wiki/Introduction/

1 hour ago, zajdee said:

Bridge, router s cake, a v zatezi se latence zvedne o <5 ms. Compal ani VF station nemaji sanci se tomuhle vysledku vyrovnat.

Cake mi doma zvladal 11.5 Gbps, ovsem bylo to na routeru s Intel i3-13100 😅

Takze se slusnejsim routerem zalozenym na normalnim procesoru to ten gigabit zvladne.

Na DOCSIS ? Pro zajímavost s jakými parametry? Moje měření bylo o něco málo horší (cca 10-15ms), ale bylo to na OpnSense a tam se používá FQ-Codel (a bohužel ta implementace je horší kvality).

2 hours ago, Jaroslav said:

Dobry den,

mam internet VF Super 500/50 , Compal bily (Praha Jih). Muj ping v zatezi (speedtest) ukazuje rozmezi 275-500ms.

Objevil jsem tohle forum a zarazila me hodnota v zatezi u admina "Marek-26" ktery tam ma 12ms. Prosim o radu jak je mozne tohle dosahnout, jsem technicky zdatny ale asi jen tusim:

--je to lokaci? jsem v Praze

--mam upgradovat na Vodafone Station WiFi 6 ? (ruzne DOCSIS ?)

--mam pozadat o prepnuti myho Compalu do bridge mode ?

--mam si pustit na svym routeru za Compalem nejaky QoS ? (myslim ze QoS CAKE neda kvuli CPU vic jak 300Mbit)

Diky moc!

Výměna modemu je nutná - ten modem je hardwarově vadný, postavený na (softwarově) neopravitelném chipsetu Puma 6: https://approvedmodemlist.com/intel-puma-6-modem-list-chipset-defects/
Projevuje se to právě lag spikes - https://old.reddit.com/r/teksavvy/comments/z40m3r/this_is_what_a_puma6_intel_chipset_modem_does_to/

Ale samozřejmě při zátěži ten ping bude trpět na buffer bloat, to vyřeší Cake nebo FQ-Codel, ale je nutné trochu rozumné CPU. Bude to chtít asi vyměnit router, pokud to nedá víc než 300 Mbps :)

• Premium
  • -
  • -
  • -
  • -
Odesláno

Při zapnutému QoS je výsledek lepší, ale vzhledem k tomu, že situace kdy využívám plně stahování, nebo nahrávání moc není tak ho nevyužívám. Jinak je pravda, že na Compalu jsem měl ping v testu 300 a s Vodafone Station je 100. Obě měření bez QoS.

• Super+
  • Start
  • Základní
  • Šumperk
Odesláno

@hanes03 On ten router asi SQM ani nemá (letmým pohledem do manuálu a specifikace tam o tom nic nevidím, je tam jenom o QoS - to není to stejné jako SQM, které je potřeba na řešení buffer bloatu).

Ale ano, nejlepší řešení je nevytěžovat linku naplno. U DOCSIS je v tomto největší problém upload na starých tarifech - když se např. v domácnosti někomu začnou zálohovat data do nějakého cloudu, tak to 60Mbps upload vytíží velmi jednoduše a ping vyskočí vysoko.

• Premium
  • -
  • -
  • -
  • -
Odesláno
před 18 hodinami, r2d2 napsal:

Na DOCSIS ? Pro zajímavost s jakými parametry?

S cake a rychlosti nastavenou na 95 % obchodni rychlosti to tak beha. Bez nastavene rychlosti je cake o trochu horsi, ale porad z pohledu QoS lepsi nez fq_codel. CPU ale zere cake vyrazne vic. Jinak jsem cake nasadil i na core shaperu WISP a ten uzivatelsky zazitek s drivejsim sfq je nesrovnatelny.

• -
  • -
  • -
  • Compal, 3xCA modul
  • Praha
Odesláno

Já mám upload-only cake a v dobách 50mbit uploadu jsem si přesně měřil, od jakého uploadu (s Kbit přesností) to začne bufferbloatovat. Došel jsem k cake bandwidth 52480Kbit docsis. Teď, se 100mbit uploadem, mi to vyšlo přesně na dvojnásobek, tj. cake bandwidth 104960Kbit docsis, ale neměřil jsem to teda tak zevrubně jak tehdy.

Je dost možné, že s násobkama rychlosti uploadu to budou násobky tady tohoto...

• 1000 Mb/s
  • -
  • Start
  • Vodafone Station / TG3442DE
  • Brno
Odesláno
  • Autor
  • Řešení

Nechal jsem si vymenit modem: bily Compal => Vodafone Station 3.1 [TG3442DE]

Po vymene pingy klesli na polovinu:

--ping v minimech bez zateze 6→3ms [mereno standalone aplikaci Speedtest]

--ping v zatezi prumer z vicero mereni 330→150ms [webstranka speedtest.net]

--ping na 8.8.8.8 5min (vicero mereni) pokles na polovinu na 5/15/6 [MIN/MAX/AVG]

Vypnul jsem v nem vsechny blbosti a WIFI a spotreba stejna jako Compal = 15W

Vylepseni:

Kvalita signalu > modem pripojeny kvalitnym koaxialem: Inakustik 90dB

Chlazeni > vyreseno starym hlinikovym Intel stock chladicem, ktery jsem jen polozil na modem

Ruseni > napetovy zdroj pripojeny pres prepetovku, ktera ma v sobe EMI/RFI filter [150kHz – 100MHz 40dB]

Aktualne pozadam o bridge mode a v routeru nastavim QoS a pak mam hotovo. Takze diky.

Pozn. exUPC a mozna i aktualne dodavane levne koaxialy degraduji a muzou zpusobovat pokles rychlosti internetu, vyhodit! Koaxial jsem nasrouboval tak, ze jsem celym modemem otacel abych nenamahal koaxialni kabel (taky to slo lepe).

Recenze modemu a datasheet jeho chipsetu Puma 7:

https://www.lupa.cz/clanky/gigabitove-pripojeni-od-vodafonu-rychlosti-a-zkusenosti-s-novym-routerem/

• Super
  • -
  • -
  • Praha

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

Právě prohlíží tuto stránku 0

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku

Vodafone Czech Republic a.s.,
nám. Junkových 2808/2, 155 00 - Praha 5,
IČO 25788001, sp. zn. B 6064 vedená u Městského soudu v Praze

Vodafone Czech Republic a.s.,
Junkových sq. 2808/2, 155 00 - Prague 5,
CRN 25788001, file number B 6064 kept at the Municipal Court in Prague