Přejít na obsah

Spárované Conax karty a zneužití dominantního postavení


Návštěvník Mikos

Doporučené příspěvky

Návštěvník Mikos

Chtěl jsem si postavit vlastní media centrum (HTPC), ale se zděšením jsem zjistil, že UPC v jejich digitálním kabelovém DVB-C vysílání používá dekódovací karty Conax CAS-7 spárované s jejich vlastními set-top-boxy. Což v praxi znamená, že s žádným jiným DVB-C set-top-boxem, televizí s vestavěným DVB-C tunerem nebo s DVB-C kartou do PC se na kódované kanály na UPC nemůžete koukat. Doufal jsem, že UPC poskytne nespárovanou Conax CAS-7 dekódovací kartu, kterou by si člověk mohl umístit do vlastních DVB-C zařízení (ať už je to jiný set-top-box, televize s DVB-C tunerem či karta do PC), ale nic takového se nestalo a bojím se, že ani nestane.

 

Celá situace se mi jeví jako nehorázné zneužití dominantního postavení na trhu. UPC znemožňuje používat jiné set-top-boxy než ty dodávané přímo jimi, je tak narušeno konkurenční prostředí na trhu. Nutí své zákazníky platit pronájem za jejich set-top-boxy, místo aby mohli používat jakýkoliv jiný. Je to podle mě nejen zneužití dominantního postavení na trhu, ale i nehorázné omezování práv spotřebitele.

 

Můj pohár trpělivosti už přetekl, s touto nepříznivou situací se něco konečně musí udělat! Myslíte si, že by mohla uspět stížnost na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)? Máte někdo s takovýmito stížnostmi zkušenosti?

 

Nebo v nejlepším případě máte někdo věrohodné informace o tom, že by UPC tento svůj postoj přehodnotilo a začalo zákazníkům dodávat nespárované Conax moduly? Ale nestojím o žádné informace typu "jedna paní povídala", ty jsou bezcenné.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník igor

Mrkni se na http://www.lica.cz, hned v úvodu ve článku k digitalizaci v roce 2008 uvádějí, že se připravují zvláštní karty pro podobná zařízení. Taky mě to štve, ale myslím že stížnosti nezaberou, vymluví se na ochranu proti kopírování...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Mikos

Tak jsem si přečetl ten článek Co nás čeká v procesu digitalizace v roce 2008? od firmy LICA a musím říct, že to je jen ubohá snůška výmluv, kterými se chabě snaží tuto politiku obhájit. Zkrátka nechtějí přijít o své prachy jakožto výhradní dodavatelé STB, konkurence jiných STB na volném trhu by je mohla ohrozit a toho se oni bojí.

 

Zákazník má dle zákona právo si pořady nahrávat, nikdo mu v tom nemůže bránit. Obrana proti pirátství je velmi chabá výmluva, tady nejde o pirátství, ale o uplatnění zákonných práv. Kabelovým operátorům (včele s UPC) jde v prvé řadě jen a pouze o peníze, které totální kontrolou nad STB, jejich pronájmem a smlouvami s dodavatelskými firmami mohou velmi lehce ze zákazníků vyždímat. Tohle je zkrátka narušení konkurenčního tržního prostředí.

 

Tímto jsem již na 100% přesvědčen, že je třeba podat podnět k prošetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Úřad se takovým podnětem ze zákona musí zabývat. Alespoň to třeba popostrčí UPC, aby začalo poskytovat onen samostatný nespárovaný Conax CAM modul, o kterém firma LICA píše (že by se měl začít testovat na přelomu února a března).

 

Máte tady někdo zkušenosti s podáváním takového podnětu k prošetření na ÚOHS?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tohle podporuju, mám TV která umí jak DVB-C tak MPEG4, má CI slot takže nevidím důvod přoč bych k ní měl mít ještě nějaký nevzhledný STB

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Myslím, že stížnost na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ti nepomůže (pouze můj osobní názor).

 

Ony totiž nebudou k dispozici karty, které nepotřebují párování. Conax je nebude vyrábět - byl by sám proti sobě.

 

Pokud jsem pozorně četl ten článek na www.lica.cz, tak v něm se mluví o CAM modulu, do kterého se vloží UPC karta a vše bude fungovat. Do této doby tyto moduly nikdo nevyráběl - asi to není jednoduché. Co si pamatuji, tak Karneval tyhle moduly také sliboval. a to už jsou min 2 roky

 

Podobně je to vysvětlováno nějakým človíčkem z UPC tady http://www.digizone.cz/clanky/petr-svej ... lovka-upc/ .

  • 300 Mb/s
  • ∞ GB 10 Mb/s
  • Komplet
  • modem, VTV box
  • Praha
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Mikos

Standa: Jestli je to jen karta nebo celý CAM modul je pro mě jakožto zákazníka celkem irelevantní, to je jen slovíčkaření (vím, je mezi tím hodně velký rozdíl, ale ve výsledku o to nejde). Jde prostě jen o to, abych jako zákazník dostal "nějakou kartu/modul", kterou můžu strčit do CI slotu libovolného DVB-C tuneru a kódované programy mi budou fungovat.

 

Nicméně ten poslední článek na Digizone mě velmi potěšil, podle něj to vypadá, že UPC tento volný modu opravdu chce poskytovat, jen čeká na dodavatele. Což jestli je ona firma LICA, tak by to mělo být na přelomu února a března (tedy podle toho jejich článku), což už je brzy. Ale je otázka, jestli to nebudou schválně protahovat, aby si co nejdéle udrželi svou pozici výhradního dodavatele set-top-boxů pro UPC (otevření volného trhu s DVB-C set-top-boxy by jejich zisky IMHO mohlo dost omezit, což není v jejich zájmu... ale to jsou už jen spekulace).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Worm

STB jsou samozřejmě pro UPC dobrý zdroj příjmů. Tomu, že se používají pouze z technických důvodů, tady snad už nikdo nevěří. Ale pochybuji, že by se s tímhle ÚOHS vůbec začal zabývat.

 

Otázka je, za kolik ten modul (kartu) budou nabízet. Spíš to vidím tak, že tuhle alternativu "zabijí" cenou. :?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo, je to dost možné...řekl bych, že za to budou chtít tak 599,-Kč/měsíc...

 

je to ale mimochodem to samé, jako kdybyste po UPC chtěli, aby do digitálu vrátili a dali Cartoon Network a SuperMax...oni by na to peníze měli, ale prostě se jim nechce...proč by se měli namáhat, když na trhu nemají konkurenci a lidem obecně to vyhovuje(aspon teda většině)...prostě sou to strašný sviňáci..ale abych je zas nepotopil, tak se svým internetem si u mě šplhli, pač...za tu cenu ?? Koukněte k o2...u nich to je utopie...několikrát dražší než UPC ještě s horšími možnostmi..navíc, UPC zvýšilo rychlost netu zadarmo sami os sebe....takže to zase se musí nechat..ale ten SuperMax by aspon pridat mohli... :roll:

  • Super
  • Premium 5G
  • ALLinONE
  • Compal CH7465, CA modul
  • Hlavní město
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

STB jsou samozřejmě pro UPC dobrý zdroj příjmů. Tomu, že se používají pouze z technických důvodů, tady snad už nikdo nevěří. Ale pochybuji, že by se s tímhle ÚOHS vůbec začal zabývat.

 

Otázka je, za kolik ten modul (kartu) budou nabízet. Spíš to vidím tak, že tuhle alternativu "zabijí" cenou. :?

 

myslím, že pokuď půjčují standardní STB vpodstatě zadarmo, tak není důvod proč by se mělo něco platit za kartu do CI slotu (která je výrobně ještě levnější než STB), je pak otázka jestli z HD kanálů neudělají další "tématický" balíček, protože teď je jejich příjem (i když jsou ve standardu) podmíněn placenou zápůjčkou extra HD STB (a tím si také můžou říct o 150Kč/měsíc, protože jinak by bylo směšné chtít za 2 kanály tolik peněz)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...