Přejít na obsah

zajdee

Uživatel
  • Příspěvky

    359
  • Registrace

  • Přítomen

  • Vítězné dny

    9

Příspěvky od uživatele zajdee

  1. Kabelova sit i v rezimu DS-Lite prideluje /56. Bohuzel Vodafonem dodavana zarizeni pro DOCSIS 3.1 neumi subdelegovat prefix (Compal to umel, ale zase mel jine neduhy). Moznym resenim by byl vlastni kabelovy modem (ne router), pripadne vlastni kabelovy router, ktery umi subdelegovat, ale to je zalezitost pomerne neprozkoumana.

    Plnohodnotny dual-stack na kabelovce je vec znama a funkcni, ale v siti VF CZ nenasazena.

    /56 je standard pro domacnosti, /48 pro firmy.

    Vodafone tady ma jeste kus prace pred sebou, stacil by ten plnohodnotny dual-stack (pote, co rozchodil IPv6 na mobilu a nekabelovkovem fixu).

  2. A1018s pravdepodobne nepodporuje tzv. EGSM, ale jen GSM. EGSM pridava 10 MHz pasma, ale velmi stare telefony tuto cast pasma nepodporuji. Proto nejspis telefon sit v pasmu 900 MHz vubec nevidi. A 1800 MHz zase uz VF skoro nikde nema (krome Prahy a Brna, a i tam jen misty).

    Jeste dulezity dodatek, po refarmingu v roce 2020 u nas rozsirenou cast pasma EGSM pouziva jen Vodafone a proto jsou ostatni site videt. Pred timto rokem byly frekvence ruzne rozhazene mezi operatory, takze se tyto problemy moc neprojevovaly.

    • To se mi líbí 1
    • Děkuji 1
  3. Pokud by byl Mikrotik v roli routeru pripojeny do Station (Cable) v roli routeru, tak zadny problem byt nema. Station (Cable) nepodporuje prefix delegation, takze ani Mikrotik nemuze do LAN zadnou IPv6 oznamovat.

    Podobna situace je u Station (Fibre), ktera sice umi dual-stack v rezimu router, ale jeji "bridge" je jakysi pseudobridge, kde uzivatelsky router nema IPv6 k dispozici. Aneb jde o dalsi kram se zkriplenym firmwarem. 🤷🏻‍♂️

  4. Já bych rád od někoho z VF slyšel odpověď na otázku, jak se bude řešit troubleshooting. Rozumím tomu, že s vlastním modemem bude podpora nulová, takže jediná varianta bude pronajmout si (dočasně?) modem od VF. Jak pak ale zase na smlouvu dostanu svůj modem, když vlastní modem lze zadat pouze u nové služby? A co když mi můj modem umře a já ho budu chtít vyměnit za jiný svůj modem, to budu muset původní službu zrušit a zřídit novou?

    • Souhlasím 1
    • To se mi líbí 1
  5. Ja bych rekl, ze vynucena deaktivace/aktivace sluzby kvuli prachobycene vymene modemu (kterou VF jinak umi a bezne dela i bez deaktivace sluzby!) je dalsi klacek pod nohy ze strany VF a u regulatora by urcite nenasel podporu.

    ad CA moduly nezaveditelne do systemu, kolik let jste na to ve Vodafone meli, opravit tuhle chybu?

    • To se mi líbí 1
  6. @MekliCZdobre cteni, diky!

    jeste pridam odkaz na dokument BEREC, podle ktereho CTU posoudil, ze VF spatne zarazuje sve koncove zarizeni: https://www.berec.europa.eu/sites/default/files/files/document_register_store/2020/3/BoR_(20)_46_BEREC_Guidelines_NTP.pdf#page12

    CTU ale pristoupil k extremni variante, kdy zakaznikovi umoznuje volbu i kabeloveho modemu.

    Byvalo by to mohlo jit ale i mirneji: Pokud  bylo cilem VF mit v siti jen zarizeni pod svou kontrolou, mel podle dokumentu BEREC nabizet (a s CTU se na tom dohodnout) prosty kabelovy modem a tento mel byt soucasti site operatora (z toho mi vyplyva, ze by za nej zakaznik nemel platit extra).  Tim by se vlk (zakaznik) nazral a koza (sit) by zustala cela.

    A jeste zajimavy je tenhle, byt starsi, report BEREC:

    https://www.berec.europa.eu/sites/default/files/files/document_register_store/2018/10/BoR_(18)_159_BEREC_Report_Location_network_termination_point.pdf

    Legracni je ovsem vyjadreni CableLabs, ktera v dalsim reportu BEREC https://www.berec.europa.eu/sites/default/files/files/document_register_store/2020/3/BoR_(20)_45_BEREC_Report_on_the_outcome_of_the_PC_on_draft_guidelines_NTP.pdf argumentuje pro rezim "povinny router/modem od operatora" slovy "jen tato moznost nabizi prostor pro inovace". Jak to vypada ve skutecnosti vidime u VF a TM (uzivatelum je vnucovan degradovany software a hardware, ktery naopak inovaci blokuje).

    • Souhlasím 3
  7. @Ondrej1ta "jedna privatni adresa" je nejaky nesmysl, kazde zarizeni v LAN by melo mit globalni IPv6 adresy. Ale protoze je ten router nespravovatelny, cekam, ze nepujde vypnout prichozi firewall. Prefix subdelegation na zakaznicky router za Technicolorem ale neni dostupny (potvrzeno T-Mobilem). Jedinym resenim je vlastni kabelovy modem, ale to asi jen tak nekdo zkouset nebude. 🙂

  8. A navíc na TM nemůžete mít vlastní veřejnou IPv4 adresu, modem nelze mít v bridge ani nelze mít vlastní router s IPv6. Správu jen přes appku považuju za úlet.

    Ten Technicolor není úplně výhra.

    Ale i u TM by snad mělo být možné použít vlastní modem... 😄

    • Děkuji 1
  9. před 3 hodinami, quadra2030 napsal:

    neviem, ci vobec funguje pri Vodafone Station

    Nefunguje. Kvalita dodavanych routeru je mizerna a nehodi se pro nic jineho nez "jednu domaci sit".

    Proc Vodafone dodnes nenabizi jednoduchy modem, i kdyz vi, ze s jeho zarizenimi jsou problemy, je mi zahadou.

    • Souhlasím 2
×
×
  • Vytvořit...