Odesláno 27. září27. zář Mám internet 2/2 Gbps od Vodafone Internet Ultra+ Fibre a prý nemůžu mít veřejnou IP, protože to na této technologii prý nejde. Jak je možné, že na optice nemůžu mít veřejnou IP? Jaké jsou jiné alternativy veřejné IP? Na jiné adrese jsem byl zvyklý na veřejnou IP na optice u konkurence a nenapadlo mě, že to jinde může být problém. Ultra+ Fibre - - Zyxel EE5301, Zyxel PM7500 Trutnov
Odesláno 27. září27. zář spíš je hlavně zajímavý, že nemáš ani ipv6 🤔 máš ipv6 povolenou v systému i v routeru? 🤔i když tady na fóru máš nějakou ipv4 od o2 🤨 - Red Basic+ - - Praha
Odesláno 27. září27. zář Autor IPv6 mám, ale nejspíš jen /64, to si ale nejsem jist, dá se zjistit jaké množství IPv6 mám? Teď nejsem doma, tak píšu z jiného připojení. Ultra+ Fibre - - Zyxel EE5301, Zyxel PM7500 Trutnov
Odesláno 27. září27. zář asi to bude /64 🤔 https://www.techforum.cz/topic/62247-ipv6-v-siti-vf/#comment-467205i když zajdee tam řiká, že je to /56, ale na podpoře tvrděj /64, takže kdo ví 🙄 - Red Basic+ - - Praha
Odesláno 27. září27. zář S vlastnim routerem je tam /56. Aspon na Vf optice v Praze. - - - Compal, 3xCA modul Praha
Odesláno 27. září27. zář Pevná IP adresa ke službě Pevný internetJe dostupná pro nefiremní i firemní zákazníky Vodafonu.Měsíční poplatek je 175,45 Kč s DPH.Pevnou IP adresu si můžete pořídit k Pevnému internetu Kabel (koaxiální síť), Pevnému internetu DSL a Optical (přes technologie společnosti Cetin) a k Pevnému internetu přes LTE / 5G. Pokud si nejste jisti, jaký typ připojení používáte, podívejte se na naši nápovědu.https://www.vodafone.cz/pece/internet-data/internet-v-pocitaci/pevna-ip-adresa/pokud nemůžete mít veřejnou statickou - jedná se o kabely T-Mobile nebo PREnetcom@Kuba721 Premium+, Super DSL Super, Red Basic Lite Základní, ALLinONE Vodafone Station WiFi 6, Vodafone TV app, Vodafone TV Standard box, Vodafone TV Play box, Zyxel VMG8623 Praha, Nová Ves
Odesláno 27. září27. zář Podle mě ale nepotřebuje placenou pevnou veřejnou, ale zadarmo dynamickou veřejnou, nebo se mýlím? Basic - - Compal CH7465 Brno-Ponava
Odesláno 27. září27. zář Autor V baráku je dostupná optika T-Mobile 2/2 Gbps, Vodafone 2/2 Gbps, ČEZ-Net 1 Gbps a pak místní poskytovatel 1 Gbps, který má FTTB, a na chodbě jsou skrz patra právě dvě lišty s optickými kabely, kde na jedné je popisek ČEZ-Net a druhá neoznačená, z které mi technici od Vodafone natahovali optiku do bytu. Takže by to měl být optický kabel, který sdílí T-Mobile a Vodafone, takže kabel tedy asi vlastní T-Mobile. Jaké jsou, prosím, alternativy k veřejné IP?Teď píšu ze zmiňovaného připojení, připojený přes WiFi na router od Vodafone, za kterým mám své routery. Hned za ním mám Router 1 (na něj napojena přes switch nějaká zařízení), kde IPv6 jde a za ním Router 2, kde už IPv6 nejde, i když je na routerech zapnuta.Teď jsem v administraci routeru našel, že v "LAN informace" je IPv6 adresa s /64. Nastavení je samozřejmě výchozí od poskytovatele. Ultra+ Fibre - - Zyxel EE5301, Zyxel PM7500 Trutnov
Odesláno 27. září27. zář Řetězení routerů je u IPv6 obvykle problém, pokud routery nepodporují správně subdelegaci prefixů (a to většina routerů pro domácnosti neumí, s výjimkou OpenWRT, případně mikrotiku, kde se to ale musí nastavit). Řešením je neřetězit routery, ale používat accesspointy. :-)Alternativ k veřejné IPv4 moc není (a IPv6 obvykle není pro tyhle případy dostatečná alternativa). Nabízí se samozřejmě možnost vyměnit ISP. - - - Compal, 3xCA modul Praha
Odesláno pátek v 09:06 4 dny K optice na síti VF a TM opravdu zatím veřejná IPv4 zřídit nejde. Jde to pouze k optice na Cetinu. IPv6 je na všech třech typech optického připojení s PD /56, nicméně jak píše Zajdee na bežných consumer routerech subdelegaci v případě řetězení routerů nenastavíš, pokud tam nemáš OpenWRT.Nicméně ty 2 routery za sebou je fakt šílenost. Vždyť takhle tam nejspíš musíš mít dokonce trojnásobný NAT na IPv4 (na straně VF, u 1. routeru a u 2. routeru). Nebo tam dokonce máš 3 routery za sebou (1 od VF a 2 svoje)?To se dělá tak, že v routing módu použiješ jen jeden (pokud možno ten výkonnější router) a druhý nastavíš jen jako Access Point s tím, že veškerý routing dělá jen ten první router. A nejspíš by lepší práci udělal i nějaký Mesh systém. Super Fibre - ALLinONE - Praha
Přidat se ke konverzaci
Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.