Přejít na obsah

Prima následuje Novu, HD jenom placeným službám


Pavel m

Doporučené příspěvky

Prima následuje Novu, Pražanům vypnula kanály s vysokým rozlišením v DVB-T.

 

Obě velké komerční televizní skupiny tak nyní soustřeďují své programy ve vysokém rozlišení na placenou distribuci – satelit a kabelové sítě. .

Mediální skupina Prima následuje svou konkurentku Novu v dostupnosti svých kanálů ve vysokém rozlišení (HDTV). V průběhu dnešního dne došlo v pražské Regionální síti 12 k ukončení šíření kanálů Prima HD a Prima Cool HD a jejich vysílání bylo nahrazeno stejnými programy ve standardním rozlišení (SD). Osud této sítě je tak v tuto chvíli nejasný. Ani Nova, ani Prima v současné době v HD kvalitě prostřednictvím pozemního vysílání DVB-T svůj signál nešíří. Terestricky je tak možné v Praze chytit v HD pouze stanice České televize (kanál 37) a na omezeném území i lokální TV13 ze Stodůlek (kanál 21).

 

Obě velké komerční televizní skupiny nyní soustřeďují své programy ve vysokém rozlišení na placenou distribuci. Prima HD a Prima Cool HD je v současné době k dispozici na satelitu u operátora Skylink, zákazníci IPTV služby O2TV (a některých dalších služeb) mohou naladit v nativním HD formátu i stanice Prima love HD a Prima Zoom HD. Verze kanálů Primy s vysokým rozlišením lze poznat jednoduše – vedle staničního loga jsou označeny symbolem HD. V minulosti byla součástí Regionální sítě 12 ještě stanice Óčko Expres, která pozdější HD vysílání překlopila do SD. Později televize přešla do Regionální sítě 8, která v současné době pokrývá přibližně 57 % populace.

 

http://www.digizone.cz/clanky/prima-nas ... m-v-dvb-t/

  • Premium
  • -
  • Základní, Family, Sport, Cinema
  • Vodafone Station WiFi 6, CA modul
  • -Most
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník carlos74
Proč krok zpět? Kabelovky za HD verze platí stanicím prachy a někdo jiný to mít zadarmo? To je trochu mimo, ne?

 

...no právě že všichni platí a ještě asi dlouho platit budou za něco co už by mělo být standardem

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník YABAKA
Má to nějakou souvislost s kabelovkou UPC, kde se nic nemění?

 

Asi to má, Prima HD se vysílá i v DVB T muxu (490 MHz). Tak že asi se to vypne nebo místo HD bude SD upscalovaný jako Nova.

To už je rozhodnutí UPC, jestli to v T vypnou nebo ne. Ale je logický, že asi ano.

 

Proč krok zpět? Kabelovky za HD verze platí stanicím prachy a někdo jiný to mít zadarmo? To je trochu mimo, ne?

 

...no právě že všichni platí a ještě asi dlouho platit budou za něco co už by mělo být standardem

No nevím, ale třeba v sousedním Rajchu jsou komerční HD taky extra za příplatek, takže to určitě není standard. A nebude do doby, dokud budou souběžně i SD verze. I pak je otázkou, jestli se nebude platit úplně za všechno.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Badis

To bylo slávy když se začalo digitalizovat vysílání!!Teď to všechno z HDčkujou a šup zpoplatní to(respektíve to přešoupnou do placených balíků)!!!!!!! :salut:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vlnu zdražení kabelové, satelitní a IP televize mohou od dubna letošního roku očekávat zákazníci placených televizních služeb v České republice. Nejpozději do konce března totiž jejich poskytovatelé musí podepsat nové smlouvy s televizními skupinami Nova a Prima, které zahrnují poplatky za možnost převzatého vysílání těchto komerčních programů. Jak již DigiZone.cz informoval minulý týden, Prima si účtuje za možnost šíření svých čtyř lineárních kanálů, ať už ve standardním nebo vysokém rozlišení obrazu, 8,80 Kč měsíčně za každého zákazníka, přičemž všechny mají být dostupné v nejnižších programových nabídkách. Nova žádá platby pouze za HD verze svých volně šířených programů a určila je na 4,80 Kč měsíčně za každého zákazníka.

 

Nižší cena u Novy je ale vázaná na podmínku uzavření smlouvy na dva roky a odebírání placeného kanálu Nova Sport, který není v poplatku zahrnut (jeho cena se pohybuje v řádu jednotek korun měsíčně za každého zákazníka, který ji bude mít ve své předplacené programové nabídce). „Ne všichni operátoři s platbami nesouhlasí, někteří je přijali s povděkem, protože mají důvod zdražovat své služby a odůvodní to právě těmito poplatky,“ řekl serveru DigiZone.cz zástupce jedné z výše zmiňovaných komerčních televizních skupin. Kabelové nebo satelitní společnosti by podle stejného člověka zdražovat nemusely, protože jejich marže jsou právě u nejnižších programových nabídek dostatečně vysoké, aby snesly poplatky za programy Novy a Primy a operátoři nadále vydělávali.

 

 

http://www.digizone.cz/clanky/nova-s-pr ... -zakaznik/

  • Premium
  • -
  • Základní, Family, Sport, Cinema
  • Vodafone Station WiFi 6, CA modul
  • -Most
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...