Přejít na obsah

Dnešek patří IPv6, sledujte konferenci IPv6 Day online


tomus

Doporučené příspěvky

Na dnešní den připadá druhý celosvětový svátek internetového protokolu IPv6, tentokrát označený jako World IPv6 Launch. Při této příležitosti připravily sdružení CZ.NIC, EURid a NIX.CZ jednodenní konferenci, na níž se k aktuální situaci týkající se stavu zavádění IPv6 v České republice vyjádří například zástupci místních operátorů (Telefónica, T-Mobile, UPC, Vodafone), státní správy (Ministersvo průmyslu a obchodu), akademické obce (CESNET) nebo registrátorů domén (ACTIVE 24, ONEsolution, KRAXNET).

 

Akce s názvem IPv6 Day se koná od devíti hodin v Národní technické knihovně v Praze 6 a pro všechny, kteří se z různých důvodů nemohou zúčastnit, je přenášena online; živý přenos najdete přímo na stránkách konference. V případě, že o některé prezentace přijdete nebo si je budete chtít prohlédnout znovu, budou na stránkách http://www.nic.cz/ipv6day umístěny do konce tohoto měsíce jejich záznamy.

 

Pro diskuzi můžete použít chatovací místnost na Jabberu s adresou ipv6day@confe­rence.nic.cz.

  • Kabel 150 Mb/s
  • -
  • Komfort
  • Compal VF, VTV box, CA modul
  • Brno
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Doufam ze se u UPC take nekdy dockame:

 

Netbox od zítřka nabídne stomegabitový IPv6 internet s hromadou adres

 

Převážně brněnský metropolitní internetový operátor Netbox se zítra připojí ke globálnímu spuštění nového síťového protokolu IPv6 a nabídne ho všem svým zákazníkům. Paralelně s ním samozřejmě i nadále poběží „starý“ IPv4 internet.

 

Zákazníci Netboxu mohou navštívit stránku n6.netbox.cz, kde se dozví, jak případně upravit konfiguraci připojení.

Jelikož má IPv6 obrovskou kapacitu, Každý nový i stávající zákazník získá při aktivaci IPv6 blok adres v rozsahu /64, což je tak velký počet adres, že prakticky není možné jej využít. Všechny adresy jsou veřejné a je možné pro ně definovat reverzní záznam.

Pro zpřístupnění IPv6 sítě využil SMART Comp. a.s. technologii 6RD/SIT, která umožňuje uživatelům jednoduchou migraci.

  • Kabel 150 Mb/s
  • -
  • Komfort
  • Compal VF, VTV box, CA modul
  • Brno
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Retiree

Poskytovatelé internetového připojení se u nás nicméně na IPv6 připravují. „Na přelomu roku bychom měli mít všechno připravené a během příštího roku začneme s nasazováním nové technologie našim uživatelům,“ popisuje Martin Krautwurst, který se stará o síťové technologie ve společnosti UPC, která k internetu přes kabel připojuje kolem 440 tisíc uživatelů. Firma aktuálně IPv6 testuje na zaměstnancích a zájemcích z odborné veřejnosti a postupně testování rozšíří také na běžné uživatele.

 

Termín, kdy UPC dojdou volné IPv4 adresy, není schopný Krautwurst říct, údajně jich ale ještě v zásobě nějakou řádku mají. „Chceme zajistit, aby stávající klienti mohli nadále používat v4 adresy a zároveň chceme, aby noví zákazníci získávali pouze v6 adresy,“ popisuje strategii do budoucna. V poměrně vzdálené budoucnosti dokonce počítá s tím, že UPC starý „čtyřkový“ internet úplně vypne.

http://connect.zive.cz/clanky/jak-se-ce ... fault.aspx

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Jaku

Všemu rozumím (doufám, že tam slyšíte tu kapku sebekritické ironie), ale jedno nechápu, proč u NetBoxu "nový i stávající zákazník získá při aktivaci IPv6 blok adres v rozsahu /64...".

Určitě tu je pár lidí (9%), co v aktuální anketě uvedlo, že připojuje víc než 8 zařízení.

Mohl by mne někdo vysvětlit, k čemu je tak dobré mít všechna ta zařízení na vnější IPv6 adrese?

Přece z tiskárny, z televize, z rádia a dalších zařízení nepotřebuji hlasovat, abych měl jedinečnou Internetovou adresu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdroj: http://www.root.cz/clanky/kdy-ipv6-nasa ... mpaign=rss

 

UPC: do konce roku chceme být připraveni

 

Martin Krautwurst z UPC na začátku řekl, že migrace na šestku je prakticky jedinou možností, jak pokračovat v poskytování internetového připojení. „IP adresy docházejí a pokud chceme v tomhle byznysu přežít, musíme přejít na IPv6.“ Protože adres už je málo, firma s nimi chce začít co nejdříve šetřit. „Chceme zajistit, aby stávající klient mohl využívat IPv4, ale aby nový uživatel už nedostával veřejnou IPv4 adresu,“ vysvětlil Martin Krautwurst. UPC se snaží IPv4 adresami šetřit už teď, převádí hlasové služby za NAT a získává další malé bloky adres. Uvědomuje si ale, že čas tlačí a chce přechod urychlit. „Do konce roku chceme být připraveni.“

 

Ve firemních sítích už UPC nový protokol podporuje a podle slov Martina Krautwursta jej reálně využívá asi 20 procent klientů. Zazněly také technické detaily chystaného přechodu. „Naše IPv6 implementace bude přidělovat prefixy /64 pro bridge mode modemy a /56 pro router mode modemy. Množství povolených zařízení v koncových sítích ale bude omezeno na druhé síťové vrstvě.“

 

Pro zachování konektivity do IPv4 internetu bude sloužit dual stack využívající pro IPv4 konektivitu CG-NAT (Carrier Grade), tedy velký hraniční NAT běžící u poskytovatele. Uživatel tak dostane privátní adresu IPv4 a zároveň veřejnou IPv6. Později bude firma přidělovat už jen IPv6 adresy a pro překlad do „starého internetu“ bude používat technologie NAT64/DNS64. O těch byla řeč v jiné přednášce na konferenci.

 

UPC však čeká ještě mnoho různých kroků jako změna provisioning systému či upgrade firmware kabelových modemů. Uživatel bude mít v první fázi pravděpodobně možnost si přes webové rozhraní sám aktivovat či neaktivovat na modemu podporu IPv6. „Na přelomu letošního a příštího roku bychom měli mít všechny systémy připraveny na přechod. Zapnutí IPv6 u koncových uživatelů pak plánujeme na průběh příštího roku,“ potvrdil nakonec Martin Krautwurst.

  • Kabel 150 Mb/s
  • -
  • Komfort
  • Compal VF, VTV box, CA modul
  • Brno
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...