Přejít na obsah

OBRAZ 16:9


Návštěvník Marty666

Doporučené příspěvky

Návštěvník Marty666

Tak mi dnes nainstalovali STB s HDD a překvapilo mne, že u většiny programů nefunguje korektní zobrazování formátu 16:9. Mám celkem velkou širokoúhlou LCD TV a mrzí mne zbytečně úzký obraz :-( Zejména je to škoda u hudebního kanálu CMUSIC, který je evidentně již v tomto formátu z původního zdroje odbavován. A to se nezmiňuji o filmových kanálech... Jak to bude v budoucnu s tímto formátem? Bude ho UPC mít i na více kanálech než na ČT1, ČT2, ČT4, Nova?

Děkuji za odpověď. Martin M.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Kouby

Ahoj já mám setobox bez HDD taky mi to dělá,například Nova TV zprávy jsou v 16:9 a já mám TV 4:3 a mám to přes celý obraz ale je to takový nepřirozený.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník PavelP

Máš-li displej 16:9 pak propoj STB s displejem 21 pinovým SCARTem, jedině tak displej dostane signál identifikující, že příchozí signál je 4:3 nebo 16:9. V menu STB nastav, že máš TV 16:9. Totéž lze nastavit i pro každou předvolbu. Poté budou fungovat správně kanály ČT a Nova, které obvykle rozlišují mezi vysíláním 4:3 a 16:9. Ne vždy, pořady, které jsou 16:9 ale oni je před časem konvertovali na 4:3 (do letterboxu, tj. s pruhy nahoře a dole) odvysílají v 4:3. Přepínací signál na 16:9 tak neodbaví a též logo stanice se dostane do černých pruhů. Tady nezbývá než ručné displej přepnout na 16:9, protože ani automatické rozpoznání formátu, který displeje mají, na 16:9 kvůli logu (až na výjimky) nepřepne. Totéž platí i pro kanály, které vysílají výhradně 4:3 (Spektrum, Discovery, MTV, VH1, CMUSIC...)

 

Ještě k CMUSIC: Tento kanál je vůbec vysílán "zajímavě". Jistě jsi si všiml, že jsou tam občas k vidění "uříznuté hlavy". Je to proto, že nějaký "koumák" vymyslel, že spolu s logem vyrobí masku, která obraz ořízne na 16:9. Mé podezření se potvrdilo, když jsem zahlédl, jak jim klíčování loga a černých pruhů na chvíli zmizelo a obraz byl potom plný, 4:3. Že tu zaúřadoval nějaký diletant je zřejmé už toho, že logo nerespektuje ořez standarních TV přijímačí a je tak zobrazeno oříznuté. Na vrub diletantského vedení stanice patří také odlišné úrovně zvuku v klipech. Dodávané mastery na páskách mívají vztažnou úroveň -12dB vůči 0dBfs, někdy -20dB a -6dB, a kdo vůbec netuší, masteruje na -0dB. A oni při kódovaní klipů do MPEGu na úroveň zvuku vůbec nehleděli.

 

PP

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Marty666

Díky moc za info. To s těmi českými stanicemi a Markýzou mi je jasné..přepíná se mi to na mém Samsungu automaticky a celkem bez problémů. Spíš mi šlo o to, zda nebudou v budoucnu i ve formátu 16:9 vysílat i jiné programy. Již jsem něco zaslech o plánech HBO..Ale co ostatní TV? Říkám si, když je toho schopná ČT a Nova, proč podobně nevysílají i ostatní zahraniční stanice...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...