Přejít na obsah

Češi mají nejdražší placenou televizi ve střední Evropě,


Pavel m

Doporučené příspěvky

PRAHA Černé obrazovky při fotbalových přenosech či zúžení programové nabídky. To jsou jen některé příklady kontroverzí, kterých se v poslední době dočkali tuzemští televizní diváci. Jak přitom vyplynulo ze studie společnosti Strategy Analytics, kterou mají LN k dispozici, Češi za kabelovku či satelit platí víc než ostatní diváci v regionu, a dokonce i v části západoevropských zemí.

 

 

 

Analýza zahrnující 1700 nabídek placeného televizního příjmu v 31 zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj například ukázala, že ve všech státech existují mezi poskytovateli velké cenové rozdíly u srovnatelných balíčků. V Česku to může být i šest set korun.

 

 

Výsledky ale rovněž ukázaly, že Česká republika je z pohledu placených televizních platforem nejdražší zemí střední a východní Evropy. Cenový průměr nejlevnějších nabídek zde dosahuje 18,23 dolaru, v přepočtu zhruba 460 korun za měsíc. Na sousedním Slovensku, které je zároveň nejlevnější ze všech zkoumaných zemí, to je přitom skoro třetina.

 

Přestože uvedená hodnota je přibližně o sto korun pod průměrem OECD, který výrazně ovlivňuje drahý Island a Řecko, diváci v Polsku, Maďarsku, ale i v Rakousku, Francii či Skandinávii jsou na tom lépe. A někdy výrazně.

 

Oblíbené pozemní vysílání

 

„I v těch nejlevnějších nabídkách jsou přitom k dispozici programy ve vysokém rozlišení (HD) či možnost nahrávání, což ještě posiluje cenovou rozmanitost. Ta je opravdu velká mezi zeměmi i v rámci jednotlivých trhů,“ říká ředitel výzkumu Halvor Sannaes.

 

Podle operátorů jsou to právě HD kanály, které zákazníky táhnou k placené televizi. Klasické pozemní vysílání, které je zdarma, totiž naráží na nedostatek frekvenčního spektra, v němž by HD vysílání mohlo být šířeno.

 

 

I tak ale Česko zatím zůstává zemí terestrického příjmu. Přes klasickou anténu sleduje své oblíbené pořady více než 60 procent domácností. Dražší satelitní či kabelovou televizi má přibližně 27, respektive 21 procent domácností. Služby, které za vynaložené peníze dostávají, však byly v poslední době několikrát předmětem kritiky. Například v létě, když Skylink přestal vysílat HD kanály ze skupiny Nova.

 

„Divákům, kteří nechtějí přijít o atraktivní obsah ve vysokém rozlišení na kanálech Nova, Nova Cinema a Fanda, doporučujeme začít využívat služby některého z operátorů nabízejících HD kvalitu,“ uvedla tehdy PR manažerka Novy Anna Suchá.

 

Na podzim pak hodně lidí zvedl z křesel verdikt soudu, na jehož základě museli provozovatelé satelitních a kabelových televizí začernit obrazovku v době vysílání fotbalové Ligy mistrů. Na tu totiž pro následující tři ročníky získala exkluzivní práva placená O2 TV, a to včetně semifinálových a finálových utkání.

 

Díky veřejnoprávní televizi si totiž diváci v minulosti zvykli, že mohou i ty nejprestižnější sportovní události sledovat zdarma. Změnu tak řešili sledováním zahraničních televizí Jednotka, Dvojka, ORF či ZDF, které fotbal rovněž vysílají. A to se nelíbilo společnosti O2, která za práva zaplatila hodně peněz.

 

„Televizní trh a nové technologie poněkud předstihly legislativu. Nezbývá nám, než si počkat na výsledek soudních řízení a na závazná rozhodnutí soudů. Naštěstí se jedná pouze o několik málo hodin vysílání během podzimu,“ říká Patricie Šedivá z tiskového oddělení T-Mobilu, provozovatele ViaTV.

 

Minimální přesuny. Zatím

 

Žádné masové stěhování zákazníků mezi poskytovateli se tak zatím nekoná. Podle operátorů totiž Čechům jde především o komplexní programovou nabídku pro celou rodinu. „Odchod sportovních fanoušků nezaznamenáváme,“ uvedla mediální zástupkyně Digi TV Linda Rakytková.

 

„Počty klientů, kteří by rušili služby kvůli nedostupnosti některých sportovních podniků, jsou minimální. Navíc práva na jednotlivé sportovní podniky se v čase mezi jednotlivými kanály střídají a diváci nechtějí pendlovat mezi poskytovateli,“ potvrzuje mluvčí UPC David Frodl s tím, že kromě šíře nabídky a počtu HD kanálů je zájem rovněž o služby jako mobilní televize nebo videotéky.

 

Zdroj: http://byznys.lidovky.cz/cesi-maji-nejd ... -media_ELE

  • Premium
  • -
  • -, Základní, Family, Sport, Cinema
  • Vodafone Station WiFi 6, CA modul
  • -Most
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Něco na tom bude, ale beru tenhle článek spíš jako shrnutí událostí a kydů, než jako nějakou studii - resp. je trochu zavádějící. Nejdražší ve střední Evropě? Možná. Německo je ale také střední Evropa (částečně určitě) a ta je podle grafíčku dražší. A i kdyby ne, není se čemu moc divit. Placených stanic je zde na náš trh poměrně dost, stejně jako těch volných a kvalita mezi oběma druhy se začíná prolínat - resp. volné stanice začínají ty placené dohánět. Takže basic lidi nemaj moc motivaci si PAY TV platit. Těch 30 stanic v DVBT je až až a možná i evropský rekord. Ale když vezmu Evropu jako celek, opět podle grafíčku, tak na tom nejsme nejhůr - prostě průměr. Furt levnější než Anglie, Lucembursko, Německo, Island, Nizozemsko, Belgie, Irsko, Itálie, Španělsko, Dánsko, Řecko. Takže bych si tolik nestěžoval. Navíc ceny za služby za posledních 5 let šly rapidně dolů, zatímco služby a jejich kvalita buď zůstaly anebo se zlepšily. To je prostě fakt. A když vezmu konkrétně UPC, které přidalo programů desítky, tak prostě konkurenci v pravém smyslu nemá. O2 se přibližuje, Skylink je až někde daleko za O2 a Digi s ním. A zbytek plný menších operátorů? Pro venkovní/maloměstské obyvatele dobrý, ale koho takový služby v národním měřítku zajímaj? To je jak tvrdit, že jedna pláž je lepší, protože na té její je pár zrnek kvality zlata. UPC má a, pokud druhým operátorům Ježíšek nenadělí zázrak, bude mít nejlepší poměr cena/služby + dostupnost. A to i přesto, že by podle mě mohlo o takových 50-150Kč ještě zlevnit. A když ne zlevnit, tak nadále vše zlepšovat - což se dobrý rok od nástupu pana Willéma konečně děje a už ta firma nepůsobí tak amatérsky jak dřív. Nejsem spokojený na 100%, možná tak na 70, ale že bych v porovnání se zbytkem Evropy měl televizní depku říct nemůžu. Když to srovnám objektivně, tak nějak extra pozadu nejsme. Jinde jsou na tom hůř a mimo Evropu směrem k Africe a částem Asie už tuplem. A to, že některé stanice nemají HD/CZ verzi nebo jsou HD verze placené je spíš otázka na provozovatele než UPC. UPC je největší, ale samo taky nezmůže všechno.

 

Jinak mě osobně nejvíce potěšilo v článku potvrzení, že O2 fotbalová masáž je opravdu jen marketingové haló.

„Počty klientů, kteří by rušili služby kvůli nedostupnosti některých sportovních podniků, jsou minimální. Navíc práva na jednotlivé sportovní podniky se v čase mezi jednotlivými kanály střídají a diváci nechtějí pendlovat mezi poskytovateli,“

  • Super
  • Premium 5G
  • ALLinONE
  • Compal CH7465, CA modul
  • Hlavní město
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je třeba se na to dívat tak, že v ČR je průměrný roční plat cca 318000 Kč, kdežto v UK v přepočtu na koruny cca 1016000. Takže to, že průměrně za TV platíme jen o pár Kč měsíčně než obyvatelé Velké Británie s více než trojnásobným ročním platem, rozhodně není nic nad čím můžeme mávnout rukou. A tak to je skoro se všemi zeměmi co platí víc než my a i u hodně zemí co platí méně než my.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník warman

Zkus jit v anglii na pivko nedejbzoe jidlo. Das jich 10 a nechas tam 40 a vice liber, s cigama jses na 50 librach. Tady v bananove necham 350 a to je ku*** rozdil oproti 1800 v anglii. Benzin drazsi. Mhd drazsi. Nerikam, ze v anglii neni lip, ale ja bych tam mohl delat tak prodavace. To budu tady radej technik a delat praci, ktera me bavi.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...