Přejít na obsah

Zvukové stopy


Návštěvník Retiree

Doporučené příspěvky

Návštěvník Retiree

V souvislosti s krátkou diskuzí na TVFreaku jsem se pozastavil nad označením některých jazykových stop v síti UPC. Nejedná se mně o značení stop na konkrétním tv, to se zřejmě liší podle výrobce a typu (na mém Samsungu je třeba v menu DUAL I II, kde je volba typu doprovodu - mono, stereo, AC3 a položka Jazyk zvuku s výběrem jazykové mutace). Jedná se mně o označení jazykových stop ve streamu, jak jej vyhodnocuje analyzátor streamu TransEdit.

Kromě srozumitelných zkratek jazyka (cze, eng, rus,...) jsou zde použité i zkratky QAA, QAD, ORG, ORY, příp. číslo. I tyto znaky může každý tv vyhodnotit jinak.

Znáte někdo význam uvedených zkratek jazykových stop a můžete se pokusit o vysvětlení?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tyhle stopy jsou "navic". Konkretne by melo jit napr. o audio popisky, apod. Na prijimaci bez AD byvaji hluche - konkretne to QAA. ORG by mela byt originalni stopa bez komentare (zpravy).

 

Souhlasim s tim, ze by to mohlo bejt znaceny lip, ale podle me to takhle nabiha samo a UPC s tim moc neudela.

  • Super
  • Premium 5G
  • ALLinONE
  • Compal CH7465, CA modul
  • Hlavní město
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Retiree

No asi to tak nějak bude... Každý přijímač si to pak vyhodnotí podle svých hw možností (stereo, DD, AC3, mono, nic,...).

Nechce se mi hledat a porovnávat mezi tv a pc tunerem, navíc programy se stopami QAD, ORY, ORG nemám předplacené. Např ČT1&2 má st.1 CZE, st.2 QAA a st.3 CZE. Tv Sam zobrazí v nabídce u CT1 pouze dvě stopy, Čeština & Čestina, přičemž první stopa je Stereo a druhá je zobrazena jako Dolby Digital (konkrétně tedy pořad Televarieté 4:3).

BTW Co znamená přijímač bez AD?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník ludeko

Mě by spíše zajímalo, komu skutečně chodí DD 3.2.1 (AC3 surround). ČT nabízí stereo nebo surround, ale ten i u nových filmů (z jejich vlastní produkce) je velmi velmi slabý (trochu centr ale zadní prakticky hluché). Nova stále surround, ale skutečnost je stereo (nebo jen předky s centrem). Prima surround, ale připadá mi to jako ambience (např. na mém receiveru ONKYO chodí ambience lépe). Jedině, kde se výjimečně vyskytne surround je EUROSPORT, nebo některý z naučných programů. Jaké máte zkušenosti ?

PS co se týká dvoujazyčného vysílání tak myslím ČT kdysi slibovala, že u dabovaných filmů bude na další stopě dávat originál!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Retiree

@radoslavcz Něco málo mi objasnil strejda Google... Značení zvukových stop určuje norma ISO 639, třeba tady (ne, že by se jí UPC striktně drželo). Tam je v jedné větší tabulce u QAA uvedeno: reserved for local use, range is qaa ... qtz. V jiném odkazu jsem našel, že QAA označuje originální zvukovou stopu (už nemohu znovu najít)...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...