Přejít na obsah

Zvuková norma - ČT1, ČT2, Nova, Prima


Návštěvník Big Muscle

Doporučené příspěvky

Návštěvník Big Muscle

Zdravím.

 

Mám dotaz, jaký je rozdíl mezi zvukem na kanálech ČT1, ČT2, Nova a Prima vs ostatní kanály?

 

Koupil jsem si DVD/HDD rekordér LG RH266, ale na jmenovaných kanálech mi nejde zvuk. Na všech ostatních jde (ČT4, ČT24, Barrandov atd.). Podle manuálu lze vybrat zvukovou normu, ale v nastavení mám místo toho pouze volbu PAL/SECAM, která jenom rozhodí obraz (PAL funguje, SECAM ne). Pomocí návodů na internetu se mi přes servisní menu podařilo zaměnit tuto volbu za zvukovou normu. Nyní lze vybrat DK, BG, I, ale stejně nic nepomáhá. Když vyberu BG nebo I, tak se rozhodí obraz. DK funguje na všech kanálech, ale zvuk na těch 4 pořád ne.

 

Zajímavostí je, že Primu to naladilo 2x. Na jedné zvuk jde, na druhé ne.

Mám UPC analog. RF konektor. Připojení s TV přes SCART.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Retiree

PAL-D,K -"východní" zvuková norma - ČR a ostatní státy býv. východního bloku. Odstup mezi nosnou fr. obrazu a zvuku 6,5 MHz.

PAL-B,G - "západní" zvuková norma. Odstup mezi nosnou fr. obrazu a zvuku 5,5 MHz. Televizory dostupné v ČR umožňovaly zpočátu pouze příjem podle PAL-D, čímž byl znemožněn příjem zvukového doprovodu např. západoněmeckých stanic. Tyto rozdíly platilly pouze pro I. až III. tv pásmo, ve IV. a V. tv pásmu již nejsou. To ovšem až tehdy, kdy jsme uznali, že norma PAL je přece jen vhodnější, než do té doby používaný sovětský (tedy fracouzský) SECAM.

U UPC jsou uvedené 4 programy vysílané v PAL-D právě pozůstatkem z této doby. Bylo to z důvodů kompatibility se staršími (dnes historickými) typy televizorů v PAL-D se vysílalo terestricky. Ostatní normy PAL se používají různě v Evropě.

PRIMA je v síti UPC (Karneval) skutečně šířena na dvou kanálech, jak v PAL-D, tak i v PAL-B.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Retiree

HaWe - je pravda, že kmitočtový plán analogu prošel na severu čech z důvodu vzájemného rušení velmi mnoha změnami včetně užití nestandardních kmitočtů, ale JEDINÝM důvodem byla povinnost šířit terestricky šířené celoplošně programy, vysílané v PAL-D (ještě před tím v SECAM). Novějším (crt) televizorům nečiní problémy automaticky rozpoznat a přepínat mezi SECAM, PAL-BG PAL-DK, naopak problémy to může činit u tv karet a jiných přístrojů různých výrobců. Šíření v PAL-D dnes nemá opodstatnění, je pozůstatkem z doby zavádění kabelové tv a již se nevyplatí provést jakékoli změny...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Big Muscle

V manuálu jsem nalezl pouze:

"Televizní systém barev: PAL I, B/G, I/I, SECAM D/K, K1"

 

A v případě, že mnou zakoupený DVD rekordér nezvládá PAL-D,K normu (i když mi to přijde divné), existuje nějaké zařízení, které se připojí na anténní konektor a umí signál převádět? Já našel na internetu konvertory kolem 200,-, jenže to vypadá pouze na integrovaný obvod určený k integraci do zařízení.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Retiree

Bohužel, ještě před několika málo lety se v ČR podle něterých i významných zahraničích firem používal systém SECAM, jak je vidět, do dnešního dne to nevadí ani našim dovozcům....

Kdysi se do tv dodatečně montoval směšovač 5,5/6,5 MHz, Zda existuje něco podobného při souřasném vysokém stupni integrace netuším...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...