Přejít na obsah

720p


Návštěvník MrMarkus

Doporučené příspěvky

Návštěvník MrMarkus

Zakládám toto vlákno abychom zde mohli diskutovat o vysílání v módu HDTV 720p. Dočetl jsem se že sportovní kanály často preferují 720p před 1080i, slibují si od toho že divák bude mít lepší dojem z pohybu i za cenu nižšího rozlišení. U 32-palcové TV mi přijde rozlišení 1280x720 při sledování z více než metrové vzdálenosti naprosto dostatečné a proto jsem sám volil LCD panel 1366x768. Mám pár otázek a budu vděčný za odpověji. V jakém HDTV módu jsou současné HD kanály na UPC? Otázka druhá, jak je složité převést 1080i do 720p. Všiml jsem si poměru 1.5:1 moc jednoduchý mi přepočet nepřišel, nějak nevěřím že to bude bezbolestné. Nakonec by mě zajímalo čím video v 720p vytvořit. Řeším aktuálně přechod ze staré PAL miniDV kamery na kartovou HD kameru, točím převážně rodinné záběry, někdy k tomu přidám záběry aut na rally. Zejména pro to druhé jsem se snažil najít kameru co umí ukládat přímo do 720p, ale tam jsem našel buď profi kamery nebo velmi levnou Toshibu kde ale nemám vůbec důvěru v optiku. Naprostá většina HD kamer má dnes 1080i v 50 či 60 snímcích za vteřinu, tím se ale připravím třeba o možnost zpomaleného ale stále ještě plynulého videa díky 720p/50 a to se mi nelíbí. Videa chci také skladovat jako 720p, moje představa je že se mi lépe bude pracovat s jednotlivými snímky. Nějak se mi nechce po tom co jsem si užil s prokládaným PALem pracovat znovu s formátem co má prokládání. Má 720p ještě u kamer budoucnost nebo jak se to tedy řeší?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Markusy to je otázek na celou knihu. Nejprve v čem je vysíláno HD kanály např na UPC jsou v 1080i . BR je v 1080p a to /50/60/24p. Tudíš to opravdu chce TV FHD s plným rozlišením. Faktem je, že pokud to TV nepodporuje ale např. je HD ready podporující 720 tak si to ta TV přemele do nativního rozlišení což má za následek určité "ochuzení" o detaily. Ale dle zkušeností mnoho lidí tvrdí, že to není viditelné z určité vzdálenosti a obraz se jeví jako lepší než SD a než obraz z DVD. Já to vyzkouším až mi dojde druhá TV 32" uhlo a postavím ji vedle 40" FHD a pusím do toho stejný signál. Momentálně řeším ten samý problém s přechodem z PALu DV kamerky na HDV, Bohužel ještě bude nějakou dobu trvat než budou systemy, které budou tak "lehce zpracovatelné jako byl PAL kdy jsi to uložil na pásek buď přímo v čem jsi chtěěl nebo nechal vAVI prodalší zpracování. Bohužel u HDV je to složitější a komplikovanější i když Pinacle a Ulead studio to umožňují. Zatím podle toho jak sleduji diskuzi na videokamerách je nejlepší použít HDV s páskem. Hodně lidí to ale i tak to dává do DV v plných 25fps. Uvědom si jednu věc pokud použiješ system s memory stick em tak kam to uložíš? to by bylo hodně drahé a když to zpracuješ v softu tak potřebuješ mechaniku vh se BR záznamem a určitě nosič BR což se dnes ještě prodraží a víš jak je to choulostivé a je možné, že tak jako u některých DVD to je k nepřečtení. Oni tyhle kartovky jsou hlavně k tomu, že to na ně natočíš a rovnou pustíš do TV. Proto hodně lidí čeká na vývoj co bude dál. Navíc při zpracování pal u na pásku v DV kvalitě je plná informace a můžeš ji dále zpracovat jenže u HDV je problém, že už to je přímo zkomprimované v M/EG4 AVCHD což už samo o sobě je degradace komprimací. Ale bude lepší, když se podíváš na www.videokamery.cz a podíváš se na to jak kdo to řeší a kde se vyskytují problémy a třeba i se střihem záznamu

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník MrMarkus

Děkuju za odpověď, byla velice užitečná stejně jako informace z videokamery.cz. Už dva dny sbírám na netu informace a proto jsem zpětně upravil tento svůj příspěvek. Kameru chci kartovou, oslovila mě svými přínosy, lehká, bez mechaniky (odolnější), lepší reorganizace obsahu přímo na kameře (mazání sekvencí co se nejsou zajímavé), prakticky bezhlučná a rychlý přenos do počítače přes USB 2.0 nebo čtečku karet. AVCHD jsem koukal že existuje H.264 HighProfile s 24Mbps, ten už doufám bude poskytovat dostatečnou kvalitu pro následné zpracování v počítači a převod do mnou žádaného 720p. (za cenu potřeby velmi vysokého výpočetního výkonu, konečně si obhájím quadcore :) a velké rychlé paměti). Vyhlédl jsem si Canon HF11. 32GB interní paměti plus slot na SDHC. Umí AVCHD MXP mód, tj. 24Mbps. Světelnost objektivu, optický zoom a vůbec optika je papírově více než dostačující k tomu abych na čip zaslal kvalitní obrazovou informaci. Jasná volba? Omyl :( Reakce recenzentů a hlavně uživatelů jsou zatím takové že rozdíl v kvalitě obrazu mezi AVCHD 17 a 24Mbps prakticky nezaznamenali, najít busy scénu kde by se to poznalo je větší problém než by se zdálo. Naopak dost lidí tvrdí že záznamy z HV30 a obecně ze starého dobrého HDV vypadaly lépe. Napadá mě že HF11 má možná problém s čipem, kdyby měl větší citlivost (větší plocha čipu apd.), bylo by více unikátních dat a tam by se třeba 24Mbps projevil více. Koukám že to budu sledovat a točit zatím na starou miniDV v PALu :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník MrMarkus

Doporučuji další dobrý zdroj, k běžným zprávám přidávají solidní názory a samozřejmě dělají i recenze, často profi kamer : http://videomaker.com. Utvrdil jsem se v tom že kupovat 1080i kameru nechci, často potřebuji tvořit zpomalené záznamy, 1280x720 mi bohatě postačí, fajn by bylo kdyby záznam byl v 50 či 60 fps. Tákže ... hledá se cenově dostupná a přitom kvalitní 720p50/60 kamera, to zda to bude do AVCHD nebo HVD je mi celkem jedno, už jsem se smířil i s páskou :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník PavelP

To zvládá PMW-EX1 nebo PMW-EX3. Obě zaznamenávají na SxS karty se všemi přednostmi a neduhy. Záznam je v MPEG2 long GOP 35Mb/s, takže se dá rovnou stříhat ve Vegasu (žádná sláva), Premiere, Ediusu, Final Cutu Pro a Avidu MC 2.8.3 a vyšší. Přenosová rychlost z kamery je právě poloviční oproti čtečce. Objektiv je opravdu kvalitní, dokonce se dá ovládat mechanicky. Má i plnou automatiku.

 

PP

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník MrMarkus

No ano, tato karta skutečně umí 720p50 i p60 (pokud takový průjezd auta plánuji zpomalit, je těch 10 snímků navíc hodně důležitých). Koukám že umí i 1080p25/30. Tři 1/2" CMOS senzory, fakt slušný, šum tam asi moc nebude :) SxS formát karet jsem neznal. Hezký no, i ta cena :D Ale je fajn že existuje, snad se brzy objeví něco alespoň formátem záznamu podobného i pro spotřebitele.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...