Přejít na obsah

Compal - zabezpečení sítě


Návštěvník Retiree

Doporučené příspěvky

Návštěvník Retiree

V problematice se neorientuju, takže jen konstatování: V aplikacích Acrylic Wi-Fi Home i Acrylic Wi-Fi Pro jsem míval na záložce  Network quality u obou sítí 5 (pět) hvězdiček (nevím přesně, při které volbě v Compalu, pouze WPA2-PSK, či snad WPA-PSK/WPA2-PSK, nyní tam mám jenom 2 (dvě) hvězdičky.
Asi jeden rok jsem měl CH7465LG-NCIP-6.12.18.24-5p4-NOSH, od 7. května mám diskutovaný CH7465LG-NCIP-6.12.18.25-2p3-NOSH.

Netuším, zda stav zabezpečení suvisí  s novou verzí softwaru, nebo jde o náhodnou souvislost

Upraveno uživatelem Retiree
editace, překlepy
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Retiree

Ve svém okolí vidím aktuálně asi 12 Compalů (většinou pod -80 dBm), úroveň zabezpečení u všech s vyjímkou jediného, který má asi starší fw, je na 40% (dvě hvězdy). Dříve to bývalo tak půl na půl, podle úrovně znalostí přísl. uživatele. Z toho soudím, že se skutečně jedná o chybu posledního softwaru. Pro úplnost, zabezpečení u všech UPC Wifree je standardně na 90% (4,5 hvězdy).

Aplikace Acrylic Wi-Fi dokáže třídit SSID podle různých parametrů, Home edice je zdarma...

Celkem mě překvapuje (ne)zájem o zabezpečení wi-fi sítě, jak ze strany uživatelů, tak i ze strany UPC (zatím)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Evzen

Ono je otazkou, co presne ta aplikace hodnoti a za co konkretne dava ci ubira hvezdicky v te ktere kategorii.
Osobne povazuju tyhlety aplikace za spis tak nejak skodlive, protoze neznale uzivatele temihle agregovanymi a zobecnenymi zavery akorat strasi a matou.
Mam velice podobne zkusenosti s Avastem, ktery meho otce neustale strasi nesmyslnymi hlaskami o nedostatecnem zabezpeceni jeho WiFi pripojeni...

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Slamb změnil název na Compal - zabezpečení sítě

Většina Compalů má starší FW, takže by to mohlo být naopak. A na stránkách programu jsem běhěm 2 minut nenašel, popis na základě čeho to hodnotí a co přesně. Když vezmu, co bez hesla je člověk o WiFi síti schopný zjistit, pak to patrně kontroluje kanál, signál, jaké používá šifrování atd. Dle mě už jen skrytím SSID se rating zvýší i když to na reálné zabezpečení nemá moc vliv.

  • Super
  • Premium 5G
  • 18+
  • Vodafone Station WiFi 6
  • Brüx
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Retiree

Aplikaci jsem mj., coby neznalý uživatel, úspěšně používal ke kontrole a nastavení zabezpečení.
Žádným rozumným a mně známým způsobem se mi z Pro edice nepodařilo stáhnout text nápovědy, takže PrintScreen přes nějaký OCR do Wordu... Ještě mi zbyly síly na jakousi částečnou editaci, ale už ne na opravu pravopisu (z OCR, i autoři této aplikace milují světle šedý text na bílém pozadí). Zájemci se snad zorientují a pomůže jim to k pochopení ..., viz příloha.

Nápověda, resp. její část, se mění podle nastavení aktuálně vybraného SSID

AcrylicWiFi_Security.docx.pdf

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Retiree

Myslím si, že informace v přiloženém souboru (docx) mohou být pro užitečné pro víc lidí. Po odpoledním odpočinku jsem se překonal a opravil většinu chybně načtených znaků. Pokud tam stále je něco nečityelného,přikládám i původní skeny z aplikace ve vícenásobném tifu (5 stran)….

AcrylicWiFi_Security.tif.pdf AcrylicWiFi_Security-oprav.docx.pdf

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Retiree

Tak problém (můj) asi vyřešen. V aplikaci Acrylic Wi-Fi, v obou edicích, je mj. i kolonka WPS, která mě nezajímá a obvykle ji odstraňuju, aby se mi na displej vešly ty zajímavější...
Dnes jsem byl pozornější a všiml jsem si, že u obou mých sítí je ve sloupci WPS uvedeno číslo verze, což by mělo nebýt - WPS se s vyšším zabezpečením nesnáší..

V compalu jsem v menu Pokročilá nastavení > Bezdrát > WPS > Zabezpečené nastavení FiFi (VPS) objevil, že Tlačítko WPS má zaškrtnutou volbu Zapnout, což je v tomto případě špatně !
Protože tlačítko WPS nepoužívám a nikdy nepoužíval a jeho nižší úroveň zabezpečení je mi známa už delší dobu a protože si nejsem vědom, že bych tlačítko zapínal, atd., soudím, že se vloudila chybička do posledního sestavení fw, CH7465LG-NCIP-6.12.18.25-2p3-NOSH. Další možností je defaultní nastavení po některém typu továrního resetu....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 4 týdnech...
Návštěvník Retiree

Pondělí dopoledne, po velké bouřkové aktivitě v SZ Čechách. Mezi jinými podivnostmi zjišťuju, že všechny mé pc vykazují v oznamovací oblasti windows mezi okolními sítěmi můj AP 5 GHz jako Otevřený (jediný z mnoha okolních), pc se k sítě nepřipojil (měl námitky). V nastavení Compalu přitom mají obě sítě šifrování správně nastavené. Experimentováním v nastavení jsem dosáhl stavu, kdy se AP 5 GHz začal hlásit jako Otevřený SSID 2 (SSID mám z větší části numerický, takže ta dvojka navíc byla ještě více matoucí). Restart Compalu nepomohl, stav se normalizoval po vypnutí šifrování a jeho opětném zapnutí...
Z dalších podivností vybírám: Všechny čtyři síťové disky (LAN, WD) měly víceméně stejně nabouraný systémový čas, v logu informace o restartu disku. Mikrovlnná trouba měla čas o více jak hodinu posunutý ! (při běžné ztrátě napájení se hodiny vynulují).

Přímo nad Teplicemi žádá bouřka nebyla, pokud vím, podle webu to velmi silně bouřilo od Litvínova dál západ. Zřejmě musela nastat nějaká kritická situace energetické sítě (frekvence)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...