Přejít na obsah

Opakující se problém s internetem


Návštěvník jakubsmolka

Doporučené příspěvky

Návštěvník jakubsmolka

Zdravím,

 

Po několika letech bezproblémového připojení od UPS v činžovním domě mám již asi 3/4 roku problém s vypadávajícím připojením. Připojení někdy vypadne i 10x i vícekrát za den. Modem mi za tu dobu vyměnili již třikrát a technik říkal, že jediný možný problém může být ve špatné zpětné vazbě mezi síťovou kartou mého ethernet kabelem zapojeného desktopu. Jinak volat exorcistu. To jsou jeho slova s tím, že na straně Vodafonu je podle monitoringu vše v pořádku a nikdo na mé adrese si na podobný problém jakživ nestěžoval.


Dnes, tedy následující ráno po jeho návštěvě, problém přetrvává.

 

Zde je čerstvý Network Log z mého modemu.

 

Z něj je patrné, že i když všechny připojené devices byly v té době vypnuté (včetně mého ethernet kabelem připojeného desktopu), neustále se opakuje zpráva:

No Ranging Response Received - T3 Timeout

 

Rychlé googlování mi našlo toto vysvětlení:

Spoiler

T3 ( Ranging Request Retries Exhausted )

Explanation: The cable modem has sent 16 Ranging Request (RNG-REQ) messages without receiving a Ranging Response (RNG-RSP) message in reply from the CMTS. The cable modem is therefore resetting its cable interface and restarting the registration process. This typically is caused by noise on the upstream that causes the loss of MAC-layer messages. Noise could also raise the signal-to-noise ratio (SNR) on the upstream to a point where the cable modem’s power level is insufficient to transmit any messages. If the cable modem cannot raise its upstream transmit power level to a level that allows successful communication within the maximum timeout period, it resets its cable interface and restarts the registration process. This error message is DOCSIS event message is R03.0, Ranging Request.

T3 timeouts result when a Cable Modem, that is locked into the downstream, transmits a Ranging Request(RNG-REQ) to the CMTS(Cable Modem Termination System) and 200 milliseconds passes without the CM receiving a Ranging Response(RNG-RSP) from the CMTS. Indeed, maintaining a PING(Packet InterNet Groper) less than 200ms is important to a healthy DOCSIS network. When 10 T3s occur in succession (a period of 20 seconds passes without the CM receiving a Ranging Response, the CM will cease attempting to communicate with the HFC(Hybrid Fiber Optic Coaxial) network and reset its DOCSIS interface. In this case the RESET statistic on the modem log will increment but not all T3s will cause a reset if communication is restored within 10 T3 periods or 20 seconds. When T3 timeouts occur, but not enough occur in succession to trigger a reset, slow speeds are often a symptom as these timeouts slow down the TCP/IP handshakes necessary to maintain internet connections.

T3 Timeouts are typically caused by Upstream Noise causing Ranging Requests to not be clearly received by the CMTS. T3 problems can often be intermittant in nature as they may be the result of noise originating in any part of the plant that shares the same line card at the CMTS with the subscriber impacted. In fact, T3s can even be caused by noise originating on other neighboring nodes if resources are shared at the headend. Speed issues and intermittant connectivity issues are some of the most common problems encounted on our Trouble Calls.

T3 Timeouts can also be encountered when the plant's noise floor is so severe that the CM cannot overtalk it (SNR is bad and Noise power level is higher than your modem's signal). This can affect a single leg of the plant or even entire nodes. When a high noise floor results in several modems resetting their DOCSIS interface because 10 T3 timeouts have occured in succession, as we covered above, this is referred to as a noise outage. Noise outages frequently occur node-wide and while some may self-clear, many continue until a Plant Maintenence Technician locates and repairs the offending source of noise. This is why we ALL must be vigilant about preventing noise from entering the plant.

Occurrence: Extremely common in the customer homes

Symptom: Will cause intermittent disconnections. If you see couple of them, it is fine. If you quite a few of them consecutively, then it will lead to disconnections.

Example:
2017-6-14, 00:05:06 Critical (3) No Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=00:11:22:c1:db:09;CMTS-MAC=4c:00:82:ee:bd:62;CM-QOS=1.0;CM-VER=3.0

Fixes:
1. Check for the loose or Bad cables. This is by far most neglected and most common fix.
2. Remove extra splitters in house
3. Buy powered amplifier to boost your upstream power
4. Buy better coaxial cables
5. Call for a technician visit to inspect and fix cables outside and inside home (could be rain damage, fire damage, animal damage, construction damage, etc)

 

Tato zpráva není jediné chybové hlášení a také se tyto zprávy objevují nejen poslední hodinu ale poslední měsíce.


Technikovi jsem říkal, ať se podívá do network logu modemu. Není mu snad jasné, že z výše vypsaného vyplývá, že potíž je nejspíš někde v kabelových rozvodech v domě mezi modemem a další infrastrukturou Vodafonu? Pokud mám již čtvrtý modem a připojení padá nezávisle na typu koncového zařízení (ethernet/wireless), tak to asi modemem nebude. A pokud router neustále hlásí výpadky komunikace mezi sebou a CMTS, tak jak to může být "špatnou zpětnou odezvou síťové karty v počítači". Který byl mimochodem tou dobou vypnut a teď je mimojiné připojený přes wifi USB adaptér.

 

Jaké je další řešení? Mám opět zavolat technika a znovu se mu snažit vše vysvětlit?

 

Díky
Jakub Smolka

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kontroluj pravidelně obzvlášť když je nějaký výpadek a dělej si screenshoty hodnot signálu v záložce Pokročilá nastavení/Nástroje/Stav sítě/ Downstream, a Upstream 

pokud je u tebe nějaký problém se signálem tak by to tam mělo být vidět, může tam být u tebe nějaké krátkodobé rušení které třeba technik nenaměří když je u tebe doma, takže je potřeba ty hodnoty sledovat častěji.

A můžeš ten screenshot poslat sem přímo vložením obrázku do fóra a ne přes nějakého prostředníka jako je igmur.

  • Kabel 150 Mb/s
  • -
  • Komfort
  • Compal VF, VTV box, CA modul
  • Brno
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník jakubsmolka

Zde jsou screenshoty. Těmto hodnotám ale nerozumím vůbec. Možná z toho něco vyčtete? Rád se nechám poučit.

Screenshot 2022-10-28 downstream.png

Screenshot 2022-10-28 upstream.png

Upraveno uživatelem jakubsmolka
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Slamb změnil název na Opakující se problém s internetem
Návštěvník jakubsmolka

Tohle je čerstvý screenshot, takže včera v době postování výše uvedených screenů modem jel bez restartu cca 24 h (po instalaci technikem)

Screenshot 2022-10-29 091424.png

Upraveno uživatelem jakubsmolka
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@jakubsmolka na downstreamu to na nějaký problém nevypadá, na upstreamu je celkem hodně chyb v kolonce T3, já jich tam mám sice dvojnásobek, ale za 12 dní běhu systému, takže tam to ještě určitě sleduj a udělej si nějaký delší test na ztrátovost paketů.

@Pavel m tam máš zjevně nějaký problém se signálem, čím nižší frekvence tím je to horší, takže určitě zkontroluj kabel mezi modemem a zásuvkou a také konektory odšroubuj a znovu utáhni a pokud jsi to výrazně nezlepší, tak určitě kontaktuj telefonicky technickou podporu Vodafonu.

  • Kabel 150 Mb/s
  • -
  • Komfort
  • Compal VF, VTV box, CA modul
  • Brno
  • Speedtest
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Centrum péče

@Pavel mPěkné ráno, pokud sledujete častější potíže s pevným připojením, tak nás prosím kontaktujte na lince 800 77 77 31 nebo 800 77 00 77, aby mohli kolegové z technické podpory provést diagnostiku a zjistit příčinu.

  • 1000 Mb/s
  • ∞ GB
  • -
  • VF Station
  • Praha
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidat se ke konverzaci

Přispívat můžete okamžitě a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se a přispívejte pod Vaším účtem.
Poznámka: Váš příspěvek vyžaduje před zobrazením schválení moderátorem.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložit jako upravený text.   Obnovit formátování

  Pouze 75 emotikon je povoleno.

×   Váš odkaz byl automaticky vložen.   Místo toho zobrazit jako odkaz

×   Váš předchozí obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Nahrajte nebo vložte obrázky z URL adresy.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...